Tan sols 2 de cada 10 empreses estarien disposades a reduir la setmana laboral a 4 dies sense abaixar els sous, segons una enquesta publicada aquest dimarts per Infojobs basada en entrevistes a 1.800 companyies en què els treballadors es mostren molt més predisposats a això. Així, un 52% dels treballadors sí que es mostren predisposats a aquesta reducció de dies quan no afecti la seva butxaca. Algunes empreses espanyoles ja apliquen aquest model i es mostren satisfetes.
L'estudi, publicat justament el dia en què Sumar i el PSOE arriben a un acord per formar govern de coalició amb la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals, mostra l'opinió de treballadors i empresaris en diverses formes d'aplicació de la jornada de 4 dies.
Les empreses es mostren en general contràries a tota mena de reducció, sigui aquesta amb menys sou o amb igual sou dels seus treballadors. De fet, tan sols un 3% d'empreses diuen que "assegurança" que aplicarien una reducció del temps amb la reducció salarial proporcional, mentre que un 9% assegura que probablement ho faria i un 25% s'ho pensaria. La resta, un 64%, es nega a contemplar aquesta opció.
Els treballadors, sorprenentment, es mostren més predisposats a renunciar a part del seu sou i un 24% estaria disposat, segur o probablement, a renunciar al 10% del seu sou per treballar un dia menys.
Una altra opció contemplada a l'enquesta és la reducció de dies de treball mantenint les hores, una opció que compta amb el beneplàcit del 55% dels treballadors i de només el 17% dels empresaris.
Una reducció d'hores amb un salari menor, però sol del 5% menys, és ben vista per un 24% de treballadors i per un 10% dels empresaris.
I quant a la reducció a una jornada de 4 dies sense reducció salarial mantenint el nivell de productivitat, aquesta és l'opció que té més adeptes entre empresaris i també entre treballadors, encara que és la més beneficiosa per a aquests últims i la més costosa per als primers. La diferència, amb tot, és substancial: un 20% dels empresaris es mostren receptius, mentre que entre els treballadors el percentatge es dispara al 52%.
Un debat viu
L'estudi analitza també com han respost les empreses a aquesta última opció en funció de si implanten el teletreball o no i, com era d'esperar, les que el tenen implementat són les més receptives a la reducció d'hores sense abaixar sous. Un 28% d'aquestes empreses es mostra oberta a la reducció de jornada, per un 22% en les empreses que tenen teletreball híbrid. Només un 15% de les empreses que no apliquen el teletreball veuen factible la reducció de la setmana laboral.
La directora de comunicació i estudis d'Infojobs, Mónica Pérez, ha assenyalat que "perquè aquest model de treball sigui factible i tingui èxit, és imprescindible, en primer lloc, que aquesta qüestió s'abordi de forma interna en les empreses per conèixer la casuística i predisposició d'organitzacions i professionals". "I, en segon lloc, requereix la necessària col·laboració i diàleg dels agents socials", ha afegit.
El debat sobre la setmana laboral de 4 dies és viu a diversos països del món i ha estat objecte de diversos estudis. L'últim d'ells, realitzat a València amb un mètode limitat (va aprofitar un mes amb diversos dilluns festius per fer l'anàlisi d'un mes amb setmanes més curtes), va concloure que un 35% de treballadors milloraven els seus nivells d'estrès, un 37% va augmentar la seva activitat física i un 35% va poder cuinar-se més. Els treballadors van mostrar més vitalitat i satisfacció que en els mesos que havien treballat els cinc dies de la setmana.
La setmana també va reduir la contaminació i va beneficiar la despesa en bars i lleure, però va perjudicar el comerç, que en estar un dia més a la setmana tancada va veure disminuir les seves vendes. Van ser els comerços tancats també un dels factors negatius que van apuntar els enquestats.