Al sector farmacèutic, la demanda de perfils professionals altament especialitzats s'ha incrementat significativament a causa del ràpid avenç científic i tecnològic de la indústria manufacturera i de serveis, perquè s'estan revolucionant la forma en què s'investiga, desenvolupa i comercialitza la medicina i les ciències de la salut. Només el 2022, es va registrar un augment interanual del 2% en la contractació de personal, situant la massa laboral global en més de 44.500 treballadors. Arribats a aquesta tessitura, els perfils més demandats corresponen a aquelles habilitats tecnològiques de més recent creació: biomedicina, bioinformàtica i anàlisi de dades, així com especialistes en intel·ligència artificial vinculada a la salut i professionals de la seguretat de dades mèdiques.
Les empreses del sector s'enfronten a serioses dificultats per trobar perfils que s'ajustin a les seves necessitats, a causa de la gran especialització amb la qual han de comptar els nous professionals, per la qual cosa és clau no únicament "centrar-se a buscar personal amb la formació i l'experiència requerida, sinó també optar per la formació de personal intern per retenir i qualificar el seu propi personal", explica Sílvia Balcells, directora general de la consultora de recursos humans Synergie España. "La normativa, la tecnologia i els productes farmacèutics s'actualitzen constantment, per la qual cosa oferir formació contínua per actualitzar coneixements és una tendència que fidelitza al talent i l'educa en línia a la cultura de l'empresa", afegeix.
El sector farmacèutic espanyol ha incrementat un 9,2% la seva inversió en R+D, assolint els 1.267 milions d'euros el 2021 -el 20% de tota la inversió en R+D del sector industrial-, un fet que li posiciona com a líder de l'avenç científic i tecnològic a Espanya, només per darrere del sector de l'automoció.
Balcells evidencia la bretxa existent encara entre la demanda industrial del sector i la formació universitària existent a Espanya, ja que "els graduats en carreres tècniques com enginyeria o informàtica no sempre reben formació específica en salut que faciliti la seva incorporació al sector farmacèutic", per la qual cosa suggereix "impulsar més la formació transversal entre enginyeries/tecnologia i ciències de la salut". Finalment, els màsters especialitzats poden ser una bona via per cobrir les carències formatives del sector. Passa així perquè els perfils demandats exigeixen una alta especialització: Estendre Mànager, Medical Science Liaisons, Clinical Research Associates... són els perfils més demandats, que normalment necessiten formació de postgrau perquè aquesta preparació acadèmica no s'ofereix de forma generalitzada en els graus universitaris, ni tampoc han rebut ensenyaments sobre Big Data, Business Intelligence, etc. àrees que moltes vegades no es cobreixen en graus de ciències de la salut o tradicionals.
A més, en les àrees de les ciències de la salut es potencien també les tasques tècniques més relacionades amb l'experiència de client, màrqueting digital i anàlisi de dades, de manera que les empreses també requereixen Customer Success Manager o Growth Manager.
La directora de Synergie España exposa que la demanda que es registra en Espanya de tal grau d'especialització dels professionals del sector és equiparable al d'altres països europeus. "A Espanya, el sector farmacèutic és un sector estratègic, especialment en algunes comunitats autònomes," argumenta. No obstant això, adverteix que altres països europeus experimenten problemes per cobrir totes les necessitats de personal del sector, atesa la falta de professionals. Per això, recorren a la importació de professionals d'altres països, especialment per a aquells llocs que requereixen un menor grau d'especialització.
Contractació estable i femenina
Les exigències laborals del sector farmacèutic provoquen que es necessiti retenir el talent, per la qual cosa ofereix contractes estables i bones condicions laborals, en general. De manera que s'ha transformat en un de "els pilars fonamentals de l'economia i la salut pública a Espanya", amb un creixement del 3,5% en els últims anys i un augment de més del 53% de les vendes a l'exterior, fins a assolir els 26.818 milions d'euros el 2022, apunten des de Synergie citant l'últim informe del sector realitzat per la patronal Farmaindustria.
Una avaluació del mercat laboral al sector realitzat per Synergie evidencia que el 55,1% de les persones empleades són dones, el doble de la mitjana en el sector industrial, on l'ocupació femenina representa únicament el 24,6% de l'ocupació total. Segons dades de l'EPA, el sector donava feina a 60.700 dones a tancament de 2022 (el 55,1%), i els homes ocupaven el 44,9% restant (49.300 llocs de treball). Això situa al sector de les pharma com una de les activitats amb més representació femenina. A més, es pot destacar que la xifra d'ocupació femenina dels llocs de direcció ha augmentat fins al 45%. D'altra banda, un de cada tres nous llocs de treball generats és ocupat per treballadors joves i el 64% d'ells requereixen una titulació superior.
"La inversió en R+D reafirma la posició del sector farmacèutic com un actor clau en l'impuls del progrés científic i tecnològic, contribuint significativament al desenvolupament socioeconòmic i al benestar de la societat, també mitjançant la creació d'ocupació", explica Sílvia Balcells. "La gran representació femenina en la indústria farmacèutica i les oportunitats que aquesta brinda als joves la converteixen en una peça fonamental en el futur laboral d'Espanya", conclou Balcells.