Que un guardià de la ciberseguretat d'una empresa que ha de vigilar contra amenaces de hackejo sigui invident demostra una de les màximes de la Fundació Good Job: que les persones amb discapacitat tenen un paper a jugar al sector tecnològic.
Alejandro Rodulfo, als seus 21 anys, prodiga entusiasme per la informàtica i pel seu treball com a expert en ciberseguretat a Innotec a poc que es parli amb ell i va aconseguir reparar la frustració que en la seva carrera d'enginyeria informàtica tan sols hi hagués una assignatura de ciberseguretat amb un curs que, amb la Fundació Good Job, va tenir les facilitats d'accessibilitat per a persones invidents que no totes les formacions ofereixen.
Les persones amb discapacitat tenen un 24% d'atur mentre que diversos estudis apunten que falten 120.000 treballadors al sector tecnològic. La Fundació GoodJob, amb seus a Madrid i Barcelona, i el seu director, César López, estan convençuts que ambdues necessitats poden convergir.
Per a Alejandro, la Fundació va ser clau perquè mai no li va posar objeccions a adaptar l'accessibilitat del programari, normalment visual, a la seva ceguesa, que l'acompanya des dels dos anys d'edat. "En moltes entrevistes de treball|feina, et pregunten si podràs fer tot el que requereix el lloc de treball i si no tens una resposta sòlida et descarten", compte Alejandro, que va quedar fascinat pels ordinadors en l'adolescència amb els audiojocs i va tenir un segon enamorament sobtat amb la ciberseguretat quan va descobrir els vídeos de hacker Chema Alonso. Avui, treballa amb això i el compagina amb un podcast sobre la quotidianitat de ser invident anomenat Hasta la vista.
"Ens trobem que en moltes ocasions a les persones amb discapacitat se'ls reserven els llocs de treball que d'altres no volen, amb baixes remuneracions. I el sector tecnològic té una base de la piràmide molt àmplia de juniors que poden entrar amb sous que fixem en un mínim de 19.000 euros", explica López.
Una facturació de 4 milions
La fundació factura a l'any uns 4 milions d'euros, un 71% d'ells per activitat pròpia i la resta per donacions públiques i privades. Fundada el 2014, ha donat ocupació a 700 persones amb discapacitat en els 4 anys que porta del projecte actual, 134 l'últim any, amb una ocupabilitat del 85%, és a dir, 85 de cada 100 segueixen en l'empresa després de començar de la mà de la Fundació. Els cursos son intensius, de 8 setmanes i en remot. "És per gent que necessita treballar i no es pot permetre el luxe de fer un curs llarg", aporta López.
L'entrada de persones amb discapacitat, aquelles amb més d'un 33% d'incapacitat, és obligada per a empreses de més de 50 persones, que han de contractar almenys al 2% de la plantilla. Les empreses que al·leguin no poder cobrir les seves vacants amb persones amb discapacitat poden demanar un certificat d'excepcionalitat i, en cas que sigui concedit, han d'optar per mesures alternatives a la contractació.
Les mesures alternatives a la contractació directa són la compra de subministraments o serveis a centres especials d'ocupació (Good Job també té), donacions directes a fundacions com Good Job que es dediquin a la inserció laboral i, finalment, amb la creació d'un enclavament laboral, que és un contracte temporal de persones del centre especial d'ocupació|ús en l'empresa.
Aquesta última modalitat és una de les essencials per a Good Job, que tenen 30 preparadors laborals que tutoritzen aquests treballadors i que després solen mantenir contacte amb els mateixos una vegada desvinculats de la fundació i contractats per l'empresa. "De vegades, volen sols i de vegades, necessiten una mica més de suport", explica César López.
L'èxit explicat per les empreses
Dilluns passat, en una taula rodona organitzada per la fundació, treballadors d'empreses van relatar l'èxit del model i Román Ramírez, formador a Good Job, va explicar les claus de la formació. "Es tracta d'eliminar el greix formatiu i centrar-se molt en la capacitat de resolució d'imprevistos més que a memoritzar coneixements, perquè aquesta tecnologia canvia constantment," explicava Ramírez.
Des de Telefónica, Juan José Martín, HR Business Partner de Telefónica Tech, compte que els treballadors de Good Job "venen amb una actitud aclaparadora i il·lusió" i minimitza el component tècnic en la majoria de processos de producció. "El tècnic ja li ho anem oferint", remata, i explica que han incorporat 48 persones de GoodJob en tres anys. "El pla funciona", remata.
Armand Codina, de 49 anys, té fibromiàlgia i va trobar feina a través de la fundació. "Vaig trobar la fundació per Infojobs", compte. "Jo estava a l'atur, buscant feina, treballava en plantes químiques que amb la meva malaltia, que em causava dolors i fatiga, no podia continuar fent-ho. Havia d'aixecar bidons i altres esforços. Buscava feina d'auxiliar de serveis, una mica menys cansat, i quan vaig trobar GoodJob va ser ideal", relata.
En plena pandèmia, Armand va començar amb GoodJob i, malgrat que li va costar, va trobar treball en una gran tecnològica en la gestió de vulnerabilitats i riscos digitals que encara avui manté.