L'arribada de la calor estiuenca és també la de la fi de curs i, per a molts, el final del curs, universitari o no, suposa també el salt de l'educació al món laboral. En un país amb un atur juvenil que frega el 30%, LinkedIn ha publicat el Baròmetre Primera Feina 2023 amb els llocs de treball que ofereixen millors oportunitats per a la generació Z en el salt al món laboral, tant per a aquells que es llicencien en la universitat com per als que no.
El sector tecnològic, però també l'administratiu, destaquen entre els que més oportunitats ofereixen per als acabats de llicenciar. No sorprèn, així que al primer lloc trobem els enginyers de programari. El Baròmetre de LinkedIn també detalla el percentatge de llocs amb teletreball que ofereix cada feina i, en el cas d'enginyer de programari, assoleix un 67,9%.
Pitjor ho tenen per teletreballar els administratius, segona feina amb més oportunitats per a acabats de llicenciar, dels quals tan sols un 13,8% poden teletreballar. La feina d'auditor, tercer amb més nombre de contractacions entre acabats de llicenciar, ofereix un 42,7% de possibilitats de teletreball.
Curiosament, al quart lloc de contractacions de tot just llicenciats trobem una feina que no requereix qualificació, com el de recepcionista, que per motius obvis ofereix una gairebé nul·la possibilitat de teletreball.
El lloc de project manager, amb un 42,3% d'opcions de teletreballar, tanca la llista dels cinc llocs de treball amb més contractacions de tot just llicenciats a la universitat.
Administratius, per partida doble
Entre les feines per a tot just sortits de l'institut, sigui de batxillerat o de formació professional, destaca el d'administratiu, amb un 13,8% de teletreball. És l'únic treball que està entre els que més oportunitats ofereixen tant entre llicenciats com entre no universitaris.
En segon lloc, hi ha els cambrers, que de nou per raons òbvies ofereixen una opció de teletreball del 2%, que per petita que sigui costa d'imaginar. Els dependents de botiga ocupen el tercer lloc entre les feines amb més contractacions per a joves sense títol universitari que tot just salten al mercat laboral.
Al quart lloc, trobem una feina que d'entrada podria semblar per a llicenciats, però que no té per què. Es tracta del programador full stack, una feina a l'alça al que es pot accedir per diferents cursos intensius sense cap formació prèvia. Els bootcamps són centres privats intensius on es forma programadors.
La cinquena feina amb més oportunitats per a joves acabats de formar amb formació no universitària trobem als auxiliars d'infermeria, també amb una possibilitat molt baixa de teletreball.
Quant a les habilitats més buscades per les empreses, el més buscat per les empreses és la capacitat d'anàlisi, una qualitat que va aparèixer en 112.790 ofertes de LinkedIn, per sobre del domini de Microsoft Excel, que va aparèixer en 59.815 ofertes. La facilitat d'adaptació és la tercera qualitat més buscada, amb 43.712 ofertes que la valoraven.
Per sota de les 40.000 ofertes laborals i per sobre de les 30.000 que les valoraven, trobem l'anàlisi de dades, el desenvolupament de programari, la integració, l'SQL (un tipus de llenguatge de programació), la negociació, la capacitat de coordinació i el Javascript. O sigui, que les habilitats tecnològiques i les humanes són les més requerides al mercat laboral.