El salari mitjà dels treballadors del sector d'activitats financeres i d'assegurances es va situar en 3.588 euros en el segon trimestre de 2024, el que en supera en un 81,1 % al salari mitjà nacional, que eren 1.981 euros.
Segons un informe sobre la situació actual i les tendències de Recursos Humans en banca i assegurances publicat aquest dimecres per Adecco, la productivitat del sector financer va créixer un 23,5 % interanual en el que portem de 2024, molt per sobre de la mitjana nacional.
Tanmateix, les hores treballades van baixar gairebé un 5 %, el que, segons l'informe, reflecteix una eficiència més alta, però una menor demanda de treball.
En el segon trimestre estanc, el sector d'activitats financeres i d'assegurances feia servir de mitjana a 441.800 treballadors, un 6,6 % menys que un any enrere, i comptava amb 11.600 aturats, un 38,1 % més.
Així mateix, el nombre d'empreses inscrites en la Seguretat Social es va situar l'agost en 1.325.904, un 0,6 % més que un any abans però encara per sota del mateix període de 2019.
D'aquesta xifra, 18.609 companyies es dediquen a activitats financeres i assegurances, que és la dada més alta de la sèrie històrica i un 3,3 % més que un any abans.
Pitjors condicions per a les prejubilacions
Tradicionalment, l'edat mínima per acollir-se a una prejubilació al sector ha estat entorn dels 55 anys i amb un sou anual pensionable d'entre el 80 % i el 95 %, però en els últims anys l'edat mínima s'ha flexibilitzat ampliant l'espectre d'empleats prejubilables, i les condicions econòmiques han empitjorat, amb programes de rendes que no arriben al 80 % del sou.
Quant al futur, l'informe explica que el sector de banca i assegurances s'enfronta a sis reptes clau en matèria de talent: atreure i retenir personal altament capacitat, dominar habilitats digitals en un entorn de transformació tecnològica, fomentar l'aprenentatge continu, promoure la flexibilitat laboral, prioritzar el benestar dels empleats i avançar en diversitat i inclusió.
El sector està experimentant una profunda transformació impulsada per l'acceleració digital, les noves expectatives dels clients i l'enduriment de les regulacions, uns factors que estan redefinint la forma en què les empreses gestionen el seu talent i s'adapten a un entorn cada vegada més competitiu i tecnològic, explica l'informe.
Malgrat la pèrdua de més de 100.000 llocs de treball a la banca espanyola des de 2008, a causa de la digitalització, automatització i fusions entre grans entitats, la demanda de nous perfils professionals continua creixent, sobretot d'experts en tecnologia, ciberseguretat i anàlisi de dades.
En aquest context, la flexibilitat laboral és essencial per al sector, i les empreses busquen comptar amb plantilles flexibles que els permetin ajustar-se ràpidament a la variabilitat de la situació del negoci sense comprometre la seva continuïtat ni augmentar l'estructura fixa.