El Ministeri de Treball i els sindicats CCOO i UGT van firmar fa dues setmanes un acord per reduir la jornada màxima legal des de les 40 hores setmanals a les 37,5 hores el 2025 i que aborda també el registre horari i el dret a la desconnexió digital, entre altres mesures. En concret, els detalls de l'acord assolit són:
Reducció de la jornada laboral
La durada de la jornada de treball serà la pactada als convenis col·lectius o contractes de treball, sempre que tingui en compte una durada màxima de la jornada ordinària de 37,5 hores setmanals de mitjana en còmput anual. A més, i segons l'acord firmat, la reducció de jornada no podrà tenir com a conseqüència l'afectació de les retribucions, ni la compensació, absorció o desaparició de "drets més favorables o condicions més beneficioses", deixa clar el text de l'acord.
D'altra banda, els convenis col·lectius tindran de termini fins al 31 de desembre de 2025 per realitzar les adaptacions necessàries amb l'objectiu de complir la jornada màxima de 37,5 hores i mitja setmanals en còmput anual.
Els contractes signats a temps parcial que en reduir-se la jornada a 37,5 hores setmanals tinguin una durada del temps de feina igual o superior, es convertiran automàticament en contractes a temps complet. La resta de treballadors a temps parcial, així com aquells amb jornada reduïda, tindran dret a continuar realitzant el mateix nombre d'hores de feina, però amb un increment proporcional del salari. A més, l'acord recull també el compromís del govern espanyol de revisar en 18 mesos la normativa sobre jornades especials de feina per adequar-les a la nova jornada màxima legal.
Registre de jornada
En acord firmat també detalla que l'empresa mantindrà un registre diari de jornada digital que garanteixi "l'objectivitat, fiabilitat i accessibilitat", així com la interoperabilitat. Per a això, els treballadors fitxaran de forma personal i directa a l'inici i acabament de cada jornada i registraran totes les interrupcions de la mateixa que afectin el seu còmput, identificant a més si les hores realitzades són ordinàries, extraordinàries o complementàries. En aquest sentit, els empleats, els seus representants legals i la Inspecció de Treball i Seguretat Social podran accedir al registre al centre de treball o en remot i en qualsevol moment.
L'empresa haurà de conservar els registres i els resums durant quatre anys i, si incompleix la normativa, "es presumirà com a realitzada la jornada ordinària de feina, així com les hores extraordinàries i complementàries manifestades per la persona treballadora, tret de proves en contra". El govern espanyol es dona un termini de sis mesos des de l'aprovació de la llei per a la posada en marxa dels canvis en el registre horari amb un desenvolupament reglamentari específic.
El pacte també estableix que la transgressió de les normes sobre la jornada es considerarà infracció greu. En el cas d'absència de registre o falsejament de dades es computarà aquesta infracció per cada persona treballadora afectada. També seran greus els incompliments en matèria d'organització i ordenació del temps de feina que generin risc greu per a la seguretat i salut de les persones treballadores.
Desconnexió digital
Pel que fa als dispositius digitals, l'acord recull que tots els treballadors tenen dret a la intimitat en l'ús dels dispositius, a la desconnexió digital i a protecció davant la videovigilància i geolocalització. Segons detalla el text, les empreses han de garantir que ningú no es comuniqui ni sol·liciti al treballador una prestació laboral fora d'horari, temps en el que tindrà dret a no ser localitzable. El dret a la desconnexió, es detalla, és "irrenunciable" i les modalitats del seu exercici, els mitjans i les mesures adequades per garantir-ho es definiran en la negociació col·lectiva, on es podran establir excepcions quan es presentin circumstàncies excepcionals justificades.
Amb tot, el govern espanyol crearà una taula de diàleg social amb patronal i sindicats per avaluar els resultats de la retallada de jornada i continuar avançant en una reducció més gran, tenint en compte les característiques dels diferents sectors d'activitat, l'evolució de la productivitat i les circumstàncies econòmiques.