Encara que la presència femenina en els consells d'administració de les empreses cotitzades a Espanya avança cada any, als màxims llocs executius de les companyies la representació és mínima. Assolir les cadires dels comitès de direcció continua sent un repte per a les executives, entre altres coses, perquè és en aquests òrgans en els quals pren la major part de les decisions que determinen l'estratègia empresarial i en els que la seva visió professional pot aportar més i ser més influent. El 2022, la xifra de conselleres se situa en 390 (38 més que l'any anterior), fins a assolir el 32,37% del total de 1.205 membres dels consells d'administració. És a dir, el ritme d'incorporació s'ha accelerat fins a triplicar el registrat el 2018.

En perspectiva, el pes de les dones al món empresarial va creixent gradualment, però queda camí per assolir les metes, no només per a les més immediates, sinó la paritat com a sinònim d'igualtat. A una setmana de la celebració del Dia Internacional de la Dona, que tindrà per lema #EmbraceEquity, el nombre de dones en els consells d'administració de les empreses cotitzades en l'IBEX 35 és per primera vegada superior a un terç del total dels llocs en actiu i ha arribat al 37,47%, però queda lluny del 40% a què aspirava per al 2020 l'òrgan regulador en aquest àmbit, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Aquesta fita no es marcarà a Espanya fins a 2024, segons l'última edició de l'informe de Dones en els Consells de l'IBEX 35 i la VI Radiografia del Mercat Continu, elaborat anualment per IESE, en col·laboració amb la consultora Atrevía. Si s'assoleix, serà poc abans de la data límit de juny de 2026 estipulada per l'última directiva europea (coneguda com a Women on boards) perquè el 40% dels consellers no executius de les grans empreses cotitzades siguin dones.

L'escalada de posicions en els consells d'administració ha incrementat la bretxa, ja existent, entre aquests òrgans executius i els comitès de direcció, ja que per a aquests últims la representació femenina no assoleix ni al 16% (en concret, un 15,47%). És un repte que es manté i que evidencia les diferències existents, en tant que, una vegada s'aconsegueix ocupar una de les cadires de direcció, és per a, per exemple, exercir funcions de personal, organització, comunicació i marca (35%), mentre que un altre 25% exerceix tasques lligades a l'àrea financera, com les d'auditoria i compliment, relacions amb Inversors o finances i sostenibilitat. Un 12,5% s'encarrega de tasques vinculades amb les operacions de l'empresa, i un 10% a assessoria jurídica.

Diu poc de la situació de la dona al sector empresarial, veure quins sectors són els més propensos a incorporar executives en la gestió del dia a dia. És aleatori si tenim en compte que els sectors de serveis de consum i de béns de consum, juntament amb el de petroli i energia, encapçalen aquesta categoria amb la representació femenina més gran, amb un 24,24%, un 19% i un 17%, respectivament. Els sectors de petroli i energia i serveis financers són els que més nombre de dones tenen en els seus comitès, si bé també són els sectors amb més nombre d'empreses en l'IBEX 35. El sector d'indústria i construcció té una presència femenina del 12,16% en els seus comitès executius, mentre que el de serveis immobiliaris té un 6,5%.

Redeia, AENA, Acciona Energía, Enagás i Santander tenen la menor diferència entre la representació femenina en els seus consells d'administració i els seus consells executius. Mentre que Colonial, Naturgy, Sacyr, Telefónica i Iberdrola, juntament amb Cellnex, diferencialment tenen un percentatge de dones en els seus consells més gran que el percentatge de dones en els seus comitès executius.

DONES CAT
 

A qui cal treure-li els colors?

L'informe d'IESE posa nom a totes aquestes situacions. L'estudi, que inclou aquest any 119 companyies, conclou que 32 empreses, gairebé el 27% del total, van complir l'any passat la meta de paritat recomanada per la CNMV (40%). Línia Directa (57,14%) i Cellnex (54,54%) tenen més dones que homes en els seus consells, mentre que unes altres cinc empreses (Redeia, Grenergy, Realia, Prim i Libertas 7) assoleixen el 50%.

Mentre que 18 de les 35 empreses de l'IBEX 35 assoleixen ja globalment la quota suggerida, són 17 les cotitzades del selectiu (49% del total) que encara no compleixen la meta: Fluidra, Sacyr, Naturgy, ACS, Indra, ArcelorMittal, Acciona, Telefónica, Solaria, Repsol, Grifols, Ferrovial, Banc Sabadell, Meliá Hotels, Colonial, Acerinox i Merlin (esmentades de menor a més quota de paritat). En contraposició, set empreses superen el 45%: Inditex, IAG, Bankinter, Amadeus, Acciona Energía, Redeia i Cellnex.

De les restants 84 empreses del mercat continu, únicament 14 compleixen la recomanació del 40%. Entre elles, onze superen aquest llindar, mentre que només cinc assoleixen el 50% i únicament Línia Directa sobrepassa aquest llindar, assolint la quota més gran d'entre totes les cotitzades amb un 57,14%. L'estudi revela, així mateix, que hi ha encara sis empreses del mercat continu sense cap consellera Berkeley Energía, Borges, Nextil, Nyesa, Pescanova i Urbas. Totes les de l'IBEX 35 en tenen almenys dos.

Amb bona nota a Europa

En la matèria que ens ocupa, i malgrat les advertències que llença l'informe de l'IESE, en política d'igualtat, les empreses cotitzades deixen en bona posició Espanya davant dels seus homòlegs europeus. El percentatge del 32% supera la mitjana dels 27 països que componen la Unió Europea en 3,5 punts percentuals, ubicant-se per sobre de Suècia, Irlanda, Portugal i Àustria, països que també estan per sobre de la mitjana europea. A més, si s'exclouen els sis països que tenen quota obligatòria (França, Itàlia, Països Baixos, Bèlgica, Àustria i Alemanya), Espanya passaria de l'onzena a la tercera posició, només darrere de Dinamarca (40,8%) i Finlàndia ( 36,1%). Cal destacar que la legislació espanyola no imposa quotes a la representació femenina als consells i l'única guia a seguir, a més de la nova directiva europea recentment aprovada que exigeix ​​determinats percentatges per al 2026, és el Codi de Bon Govern de la CNMV (que recomana un 40% de representació femenina el 2022).