La setmana laboral de quatre dies no només fa millorar el benestar dels treballadors, sinó també els ingressos i no empitjora la productivitat de les empreses. Coincideix amb menys absentisme i menys renúncies. Almenys, això és el que s'extrau d'un pla pilot impulsat per la Four Day Week Foundation, que uneix a les universitats de Boston, Dublin i Cambridge per estudiar com porten aquesta pràctica les 33 empreses voluntàries que tenen un total de 969 treballadors. Del principi al final de la prova, que va començar el febrer de 2022,16 de les empreses reconeixen un augment d'ingressos del 8,14% de mitjana. Comparant-ho amb el període equivalent abans de la prova pilot, l'augment d'ingressos és encara superior per 20 de les empreses que van contrastar aquesta informació, del 37%.
La jornada laboral de quatre dies està al centre del debat en el món del treball, i recentment va ser defensada a Davos pel CEO de Randstad. A Espanya, el Ministeri d'Indústria ha aprovat un pla pilot amb ajudes de fins a 150.000 euros per tal de reduir un dia la jornada en entre 60 i 70 pimes que hauran de mantenir el sou dels seus treballadors, com també ha succeït en el pla pilot de Four Day Week Foundation. A Islàndia, els assajos que van tenir lloc entre 2015 i 2019 van mostrar, també, un augment del benestar dels treballadors sense que se'n ressentís la productivitat.
En l'informe de col·laboració entre universitats britànica, estatunidenca i irlandesa, les empreses van valorar amb un 9 sobre 10 l'experiència, amb un 7,6 l'efecte general de la prova sobre el funcionament de l'empresa, amb un 7,7 l'efecte sobre la productivitat. De 27 empreses, 18 han decidit mantenir la jornada de quatre dies, set ho planegen, però encara no han pres la decisió i una encara no ho té clar, però no hi ha cap que descarti mantenir aquesta pràctica.
Un 47% de les empreses (15) van escollir divendres, vuit d'elles (un 25%) van oferir flexibilitat en la tria, tres van donar a escollir entre dilluns o divendres i la resta van escollir la resta de dies o diferents en cada setmana. Les 33 empreses sumaven 903 treballadors a l'inici del pla pilot i quan van acabar n'eren 969, o sigui que hi va haver un creixement general de les empreses en contractació mentre durava la prova. Administració i telecomunicacions (12), serveis professionals (9), ONG's (3), art (2) i manufactura (2) són els sectors que més van participar al pilot. La majoria eren petites empreses i només dos tenien més de 100 treballadors. La ràtio de baixes voluntàries va caure d'un 1,76 a un 1,70% durant el període de prova, el de noves contractacions va passar de 2,06% a 2,09% i el nombre de malalties i dies personals es va reduir d'un 0,56% a un 0,39%.
Un dels efectes més sorprenents de l'estudi és que, malgrat la reducció del temps, els treballadors no van viure un increment de la intensitat de feina. L'informe apunta que "el procés de reorganització de la feina, i les reduccions de temps improductiu, van ser satisfactoris". Ara bé, el que sí que es va incrementar és el ritme de treball, segons un 52% dels treballadors, així com també la càrrega de treball, aquesta en molt menor mesura, però la combinació d'ambdues no van fer sentir que la intensitat fos major.
Dels 458 treballadors que van participar en l'empresa, 444, un 96,94%, asseguren que volen continuar amb la jornada de quatre dies, mentre que la resta donen respostes dubtoses però cap s'oposa frontalment a mantenir aquest model.
Pel que fa a la salut mental dels treballadors, els resultats es mostren molt positius. La ràtio de disminució de l'estrès és d'un 32,42% en les últimes quatre setmanes amb relació a períodes anteriors i un d'un 67,58% la baixada de frustració i sensació de burnout, com es coneix la sensació d'estar cremat i no poder més al treball. La reducció de l'ansietat i la millora de sensacions de vigor, salut i interès a la feina també queden paleses a l'estudi, així com un augment de l'exercici físic, de les activitats d'oci i una millora de la qualitat de son. Satisfacció i equilibri entre família i feina també milloren segons els treballadors enquestats.
A més, l'estudi pregunta quin increment de sou seria necessari per canviar de feina un cop treballen amb la jornada de quatre dies. La franja més comuna era la dels que demanarien entre un 26 i un 50% més de sou per a canviar de feina (un 41,94%). Només un 3,87% acceptaria canviar de feina per un sou per sota d'un 10% superior a l'actual, mentre que un 28,39% demanaria entre un 10 i un 25%. Les altes demandes salarials pel canvi de feina podrien demostrar que la jornada de quatre dies és una bona estratègia per a la retenció del talent.
L'estudi reconeix algunes limitacions perquè no totes les empreses recullen les dades referides a tots els apartats, així com apunta que encara han d'estudiar com afecta la reducció de la setmana al consum d'energia, observació que estan fent per publicar en un futur pròxim.
Les conclusions, però, són que hi ha una "satisfacció" compartida entre empreses i treballadors amb la jornada de quatre dies. L'augment d'ingressos i de contractacions i la reducció de l'absentisme són els signes que mostren la viabilitat econòmica de la jornada de quatre dies, mentre que el benestar dels treballadors és la justificativa humana.