Gener de 2020. La pandèmia és encara a tres mesos d'esclatar, la jornada de quatre dies no està a l'agenda de gairebé ningú, ni tampoc la conciliació o la flexibilitat horària estan al centre de la negociació laboral. Però a Mengíbar, un petit municipi de Jaén de 9.000 habitants, l'empresa de software Del Sol pren una decisió que l'avança uns anys al futur i implanta la jornada laboral de quatre dies, sense rebaixa de sou. Un mes després, s'uneix a la tendència una altra empresa andalusa, Deluxe, de venda de tractament d'aigües a Granada. Tres anys després, cap d'elles no s'ha penedit i ambdues han crescut des d'aleshores.

Avui dia, la setmana de quatre dies és ja una realitat a desenes d'empreses espanyoles de diferents sectors, des del restaurant La Francachela de Madrid o el grup empresarial granadí Simeom Capital, així com l'alacantina Zataca Systems, la madrilenya Good Rebels o la valenciana Big Buy. Es tracta d'un model cada vegada més debatut a partir de la creença que un major benestar dels treballadors pot millorar tant la seva productivitat com la seva adherència a les empreses.

I el debat tendeix a intensificar-se després que les conclusions de l'estudi de la Universitat de Cambridge amb 61 empreses i 2.900 treballadors mostressin fa unes setmanes que 56 d'elles continuaran aplicant-la i 18 ja la implanten de manera permanent. Una caiguda del 65% en els dies de baixa per malaltia i del 57% en renúncies, així com mitjana d'increments d'ingressos del 1,4% animen a això.

A Espanya, el govern està a "molt poc temps", diuen fonts del ministeri d'Indústria que l'aplica, d'obrir el procés d'inscripció per a les empreses que participaran en el pla pilot amb subvenció de 10 milions d'euros per a ajudar a implementar la setmana de quatre dies. "La idea és fer un seguiment per a veure com funciona i en quins sectors el fa millor", afegeixen les mateixes fonts.

Abans d'aquests pilots, estudis i empresas que s'apunten a provar la setmana de quatre dies, l'avantguarda va néixer a Granada. La idea inicial, a Del Sol, no va sorgir de llegir teories econòmiques, ni llibres de lideratge, ni de la inspiració de veure exemples en altres països. Ho explica Ana Arroyo, responsable de Recursos Humans de Del Sol. "L'enquesta de clima laboral mostrava que la conciliació era un aspecte que preocupava els treballadors i també que anàvem coixos en aquest aspecte, encara que ja teníem mesures com tota mena de permisos. I des de la direcció va sorgir la idea d'implementar la jornada de quatre dies", compte. En cap moment no es van plantejar rebaixar també el sou, com faria el 2021 l'empresa catalana Desigual, perquè tenien clar que "en aquest cas, els treballadors no acceptarien", diu Arroyo. Des d'aleshores, treballen quatre dies a la setmana i no tenen cap intenció de canviar de model.

L'empresa, que comptava en aquell temps amb una plantilla de 183 treballadors, va contractar 15 persones per cobrir el buit deixat i no ha deixat de créixer des d'aleshores, a un ritme mitjà per sobre del 20% anual, que aquest any preveu superar arribant al 30%. La inversió de 420.000 euros que va afrontar per abordar la reorganització no els ha impedit de mantenir el creixement. I encara que des de la companyia no poden establir una relació causa-efecte entre la reducció de jornada i la millora econòmica, "el que és segur és que no ha perjudicat en res", assegura Pedro Cortés, director de comunicació.

A la mateixa responsable de Recursos Humans, el seu nou dia lliure li va servir per tenir més facilitat per estudiar un màster a Còrdova. Arroyo explica que el dia lliure va rotant setmanalment entre aquells que treballen de cara el públic i es reparteix entre dilluns i divendres entre la resta. La pandèmia va irrompre poc temps després d'aquesta novetat i Del Sol es va apuntar també de seguida a convertir en estructural el model híbrid de teletreball, que permet alternar el treball presencial i el remot.

"M'agafes que me'n vaig a Budapest"

Un conveni amb 1.500 euros de sou d'entrada, inversió en formació, menjador propi pagat per l'empresa i assegurança mèdica són "alguns dels fets diferencials" de l'empresa que, segons Arroyo, els permeten "atreure i retenir talent". "Roda l'engranatge i roda tot. L'estrès roman perquè el ritme de treball és elevat, però es porta millor quan estàs content i això ho notem en termes de productivitat", afegeix. Amb tot, la responsable de recursos humans reconeix que la motivació ha decaigut a l'última enquesta, ja que "cal estar sempre atent a la plantilla i aquest tipus de mesures tenen un efecte d'estímul immediat però amb un impacte temporal".

"La setmana de quatre dies no és una fórmula màgica i pot no servir per a totes les empreses", explica Arroyo, que destaca que "fins i tot coses com fer la compra un divendres al matí i no haver de fer cues" ja ajuda a aclarir el cap de setmana i a un major benestar. "Es parla molt de conciliació familiar, però també cal parlar de conciliació personal, perquè moltes vegades la gent soltera defensa també el seu dret", s'endinsa Arroyo.

Paloma, treballadora de Del Sol en consideració al client, explica que està encantada amb el seu dia lliure. "M'agafes que aquest cap de setmana me'n vaig a Budapest", explica, aprofitant aquell pont de què tots els treballadors gaudeixen de tant en tant. "Aprofito molt perquè m'agrada fer esport i rutes per la serra amb el meu gos. Amb dos dies de cap de setmana, no tinc temps a aquestes rutes, veure a la meva família i fer les tasques de la casa", celebra. A més, s'ha apuntat a francès i està a punt de treure's el seu primer títol. "El més important és que millora la conciliació familiar i també la dedicació a les teves aficions", resumeix. "A l'hora de decidir on treballar, vaig prioritzar això a l'econòmic", remata, "perquè, al cap i a la fi, el que hem de viure és la vida".

L'experiència a Deluxe, empresa més petita amb uns 50 treballadors, també és satisfactòria. "L'advocat de l'empresa, que és molt viatger, aprofita cada dos per tres per anar-se'n de viatge de dijous a diumenge", explica Arancha Solís, responsable de comunicació de l'empresa. "Els dijous, a les tres de la tarda, llancem la persiana i fins dilluns", detalla. Van començar amb la jornada de quatre dies un mes i mig abans de la pandèmia i, "al cap d'un mes s'havia facturat un 20% més que el mateix mes de l'any anterior", explica, de nou, sense poder establir una relació causa-efecte. "El temps és més productiu perquè la gent està molt més motivada", assegura convençuda Solís."Això es va plantejar no com una cosa definitiva, sinó per veure com funciona, però estem encantats i en el dia d'avui no hi ha cap intenció de fer un pas enrere", acaba.