Cromogenia Units i Alcover Química, empreses de Tarragona, recorreran contra la sentència feta pública aquest dilluns i que els condemna a pagar un milió d'euros a la família d'un treballador que es va suïcidar al seu lloc de treball. En un comunicat fet per les dues empreses i enviat als mitjans de comunicació a través d'una agència, han assegurat que és "totalment fals" que el directiu que va morir tingués funcions no rellevants ni fos un "testaferro" o "home de palla", tal com recollia la sentència tot citant un informe pericial. 

"Abans d'aquesta sentència, s'han rebut dues decisions diferents que eximeixen la companyia de responsabilitat sobre els fets", han dit les empreses sense mostrar la documentació. "Per tal de restablir la reputació i perquè els fets ocorreguts siguin valorats amb tots els elements necessaris, les companyies tenen previst presentar recurs contra la sentència", diu el comunicat, que ressalta que la mort del director general el maig de 2020 "va ser un fet que lamentem profundament perquè es tractava d'un gran professional al qual s'apreciava i se li tenia en molt alta estima". 

"En tot moment, la companyia vol respectar la memòria del difunt i el dolor dels seus familiars", aclareix també l'empresa. 

El jutjat social 2 de Tarragona va sentenciar que el suïcidi de qui era director general va tenir lloc a causa de "l'ansietat i l'angoixa vital" que patia, segons va informar dilluns el Col·lectiu Ronda d'advocats i d'acord amb la sentència a què ha tingut accés ON ECONOMIA. 

El jutjat de Tarragona considera provats greus "incompliments en matèria preventiva" i "mancances significatives en les seves obligacions" de protegir al salut i integritat del treballador, tot i que la situació d'estrès que patia el treballador "era coneguda per tot el personal de la fàbrica". 

"Si hagués existit avaluació de riscos psicosocials probablement es podria haver evitat el suïcidi del Sr. o almenys s'hauria detectat, ja que era conegut per tot treballador de la fàbrica el clima laboral que provocava el seu gran estat de tensió i angoixa, que és el desencadenant final i eficaç del suïcidi", resa la sentència. 

"El suïcidi es produeix de vegades motivat —com en el cas que ens ocupa— per situacions d'estrès o pressions d'àmbit laboral o clima laboral que poden derivar de factors relacionats amb la prestació de serveis laborals", alerta la sentència, basada en els informes pericials. 

L'informe aportat per la perícia assenyala que hi havia indicis que el treballador exercia com a gestor i directiu de les dues empreses i també com a apoderat, a la vegada que era també "home de palla o testaferro" i que assumia "la culpa d'accions i omissions que cobrissin a altres persones, els autèntics directius i administradors de les societats sobre els que requeien les decisions i les no decisions transcendents". Cobrava, per aquestes altes responsabilitats, 1.890 euros de l'empresa Alcover i 2.279 de l'empresa Cromogenia Units. 

Existeix, conclou la sentència, "un nexe causal entre el context empresarial i laboral del mort i l'acte de quitar-se la vida". A la primera sentència de l'any 2022, el jutjat tarragoní va dictaminar que existia un accident laboral i ara, un cop ratificada la primera pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), decideix el pagament de la indemnització.