El món empresarial continua avançant en termes de paritat, tot i que encara li queda camí per recórrer. L'IBEX 35, l'índex de la Borsa espanyola que agrupa a les empreses més grans del país, ha millorat la representació de dones en els seus consells d'administració respecte a l'any passat, assolint un 40% de mitjana. No obstant això, el sostre de vidre es continua reflectint en l'alta direcció de les companyies, on només un de cada quatre alts directius són dones.

És una de les principals conclusions que s'extreuen del recent informe de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) sobre la presència de dones en empreses cotitzades. L'anàlisi indica que, a tancament de 2023, 96 dones copaven un lloc en l'alta direcció d'empreses de l'IBEX 35 (excloent altes directives que també són conselleres) d'un total de 388. La xifra suposa una representació femenina del 24,74% del total, superior al 23,17% de 2022 i al 22% de l'exercici anterior.

També és una quantitat superior a què hi ha en les empreses de més de 500 milions de capitalització (22,57%) i en les de menys de 500 milions (21,15%). Quant al conjunt d'empreses cotitzades, les dones ocupen el 23,07% del total d'alts càrrecs directius, alguna cosa més d'un punt percentual que a l'exercici precedent, amb 216 dones.

De les dades aportades pel supervisor dels mercats es pot comprovar un avenç progressiu al llarg dels anys en aquest aspecte, però lluny encara de les recomanacions de bon govern per als consells d'administració i del percentatge del 40% que establirà la nova Llei de Paritat per al món empresarial i polític. Es tracta d'un percentatge que, en qualsevol cas, es refereix al percentatge mínim del sexe menys representat, no únicament al femení.

No estan obligades, però hauran d'explicar per què no compleixen el 40% d'altes directives

Si bé el projecte de Llei Oránica impulsat pel Govern d'Espanya l'any passat establia com a límit juny de 2024 perquè les empreses de l'IBEX 35 complissin les exigències, PSOE i Sumar han acordat prorrogar un any més la seva aplicació mitjançant una esmena, fins al juny de 2025. En qualsevol cas, es pot destacar les diferències que estableix la nova regulació per a les empreses de més capitalització del país.

La llei obligarà que les companyies s'ajustin al 40% en els seus consells d'administració, el màxim òrgan de decisió que tenen. Tanmateix, per al que es defineix com a alta direcció (aquells llocs que depenguin directament del consell o del primer executiu de la companyia i, en tot cas, l'auditor intern, segons la CNMV) la normativa estableix l'obligació de "vetllar" perquè també compleixi aquest principi.

Si les empreses no compleixen, "haurà de detallar-se en la memòria la situació sobre això" i, de no fer-se, "s'estableix com a infracció greu l'incompliment d'aquestes previsions". És a dir, n'hi haurà prou que les empreses expliquin els motius pels quals encara no han arribat al 40% establert en el projecte de Llei.

Les empreses de l'IBEX 35 que compleixen amb la paritat

Més enllà de la mesura que ha impulsat l'actual Executiu, aquestes referències per establir un equilibri entre dones i homes als òrgans de poder del món empresarial també són indicacions que la CNMV porta anys recomanant les empreses cotitzades. El Codi de Bon Govern de l'entitat promou des de l'any 2020 que les dones assoleixin el 40% del total de llocs dels consells d'administració.

Així mateix, la CNMV "considera estratègic que les companyies cotitzades incorporin més dones als llocs de més responsabilitat, especialment en llocs d'alta direcció i com a conselleres executives", tal com explica al seu informe anual. D'aquesta manera, assenyala, "es pretén no només afavorir la diversitat de gènere, sinó maximitzar el talent a disposició de les societats emissores".

Quant a les empreses que compleixen actualment la representació femenina establerta per a l'alta direcció, hi ha pocs casos dins de l'IBEX 35 que s'ajustin. Enagás (44,44%), Iberdrola (50%), Colonial (50%), Rovi (45,45%) i Redeia (50%) són els únics que tenen una presència femenina d'altes directives dins del seu organigrama conforme a la llei. Per la seva part, encara que Aena és la més avançada en el foment de treball femení en aquest aspecte, sobrepassa la representació indicada amb un 66,67% de dones en l'alta direcció de la companyia.