Canvi a les cúpules directives. La Unió Europea ja aplica des de principis d'aquest any la normativa que exigeix augmentar el nombre de dones en els consells d'administració d'empreses cotitzades perquè representin almenys el 40% dels llocs a més tardar el juny de 2026. Els estats membres tenien fins al 28 de desembre de l'any passat per traslladar a les seves legislacions nacionals les disposicions d'una directiva que va ser acordada el novembre de 2022 després de deu anys de negociacions i que no s'aplicarà a negocis amb menys de 250 empleats.

En concret, la normativa exigeix que almenys el 40% dels administradors no executius de les empreses cotitzades siguin dones per al 30 de juny de 2026. Si les noves normes s'apliquessin tant a administradors executius com a no executius, l'objectiu és aconseguir un 33% tenint en compte tots els llocs.

Les cúpules directives compten actualment amb un 34% de dones

Les cúpules empresarials de societats de la UE compten actualment amb un 34% de dones, la representació de les quals "ha millorat en la majoria dels estats membres, encara que l'abast del progrés varia considerablement i en alguns està estancat", explica en un comunicat la Comissió Europea. Per aconseguir-ho, la directiva obligava els governs a introduir mesures per assegurar que els processos de selecció de llocs amb els consells d'administració d'empreses cotitzades són "transparents" i "neutrals" des del punt de vista de gènere.

Per exemple, les empreses han de comptar amb una "norma de preferència" per als candidats del sexe menys representat "en cas d'igualtat de qualificació" entre ells, així com oferir compromisos per aconseguir l'equilibri de gènere entre directors executius.

Sistema de sancions

En aquest sentit, les empreses estaran obligades també a informar dels criteris de qualificació si són sol·licitats per un candidat que no ha obtingut el lloc i hauran d'informar sobre la composició de les seves cúpules i dels obstacles per complir els objectius de la directiva i de les mesures per superar-los. La directiva comunitària també exigeix als estats membres que dissenyin un sistema de sancions "efectives, proporcionades i dissuasives" per a les companyies que no compleixin les exigències de transparència en els processos de selecció.

Aquestes sancions podran incloure multes o fins i tot l'anul·lació dels processos de selecció que s'han realitzat sense complir els criteris de la normativa, encara que depenen en última instància de les autoritats nacionals. Finalment, la directiva obliga els estats membres de la UE a publicar una llista amb les companyies que compleixen els objectius de la mateixa i a designar un o més organismes per a les tasques de promoció, anàlisi, supervisió i suport per aconseguir la igualtat de gènere en els consells d'administració.

"Aquestes normes alliberaran l'increïble potencial de les dones per guiar el nostre creixement i innovació. Garantiré que aquesta important legislació és adoptada adequadament pels estats membres i s'aplica de manera diligent. Juntes podem trencar el sostre de vidre", va destacar la nova comissària responsable d'Igualtat, Hadja Lahbib.