La Universitat de Lleida (UdL), un dels principals centres d’estudis agroalimentaris i producció animal a Catalunya ha creat amb l'impuls del grup industrial Vall Companys una càtedra sobre alimentació sostenible. La finalitat és oferir el desenvolupament professional de talent universitari, promoure la seva captació i potenciar la competitivitat a Lleida i a les comarques de Ponent com a primer pol de producció d'aliments d'Europa. La nova Càtedra Grup Vall Companys - UdL d’Alimentació Sostenible s'ha presentat aquest dimarts com una iniciativa de foment de la transferència de coneixements entre empresa i universitat, i viceversa. Així, "l'objectiu d'aquesta càtedra és propiciar investigació i transferència de coneixements a través de la realització del bon treball, la innovació i la difusió dels resultats obtinguts al conjunt de la societat", segons ha expressat Olga Martín, vicerectora de la Transferència del Coneixement de la UdL.
Entre les finalitats preestablertes, destaquen la promoció d'activitats de formació, difusió i transferència de coneixement en producció d'aliments de qualsevol àmbit, amb sistemes que garanteixin una alimentació segura, saludable i sostenible, des d'un punt de vista mediambiental, econòmic i social. Es farà per mitjà de la càtedra que serà "absolutament transversal, on la sostenibilitat és el nexe comú en tots els àmbits. Esperem poder ser un pol de coneixement al sector agroalimentari tant en l'àmbit autonòmic, com nacional i europeu", ha destacat el director del projecte, el catedràtic de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària, Lorenzo Fraile. "Conjuntament, empresa i universitat hem de vetllar perquè Lleida segueixi sent un pol alimentari de referència mundial", ha opinat la directora de Desenvolupament i Gestió de Persones del Grup Vall Companys, Carmina Chia.
Entre les primeres accions que durà a terme hi ha la creació d'uns premis per als millors treballs de final de grau (TFG) i de màster (TFM) que tinguin en compte la sostenibilitat, amb una quantia global de 10.500 euros. La càtedra obrirà la convocatòria d'aquests nous premis aquest novembre. Pel que fa a la dotació econòmica dels premis als millors TFG, el primer premi està valorat en 2.000 euros, el segon en 1.000 euros i el tercer en 500 euros. D'altra banda, pel que fa als TFM, el primer premi opta a una dotació de 4.000 euros, el segon de 2.000 euros i, finalment, el tercer, de 1.000 euros.
A diferència d'altres premis per a graus i màsters, les persones finalistes hauran de fer una defensa pública dels seus treballs. Serà al pròxim mes de maig pels de grau i al setembre pels de màster. El director executiu de la Càtedra Grup Vall Companys – UdL: Alimentació Sostenible ha destacat la voluntat transversal d'aquests guardons, als que poden optar treballs de totes les titulacions. "Des de la producció de pinsos a l'envasat dels productes finals, sense oblidar aspectes econòmics, tecnològics o socials", ha explicat Lorenzo Fraile.
Des de la indústria Vall Companys, un grup de capital familiar, es considera que els millors estudiants de la Universitat vegin en el grup Vall Companys una oportunitat de desenvolupament professional. La directora de qualitat, Blanca González, també ha destacat que “treballar amb la universitat ens permet proposar reptes i projectes que generin sinergies i que, alhora, ens ajudin a innovar i a revertir aquest coneixement i innovació en millores per a la societat”. El conglomerat Vall Companys garanteix una traçabilitat completa en tots els processos, a més d'una alta seguretat alimentària i una qualitat òptima i constant en el producte, amb la integració de totes les fases del procés productiu.