La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha mostrat la seva intenció de reformar el contracte a temps parcial i l'ús de les hores extraordinàries i complementàries, que afecten fonamentalment l'ocupació femenina. En una entrevista aquest dimecres a RNE, Díaz s'ha mostrat "partidària" de corregir l'article 12 de l'Estatut dels Treballadors, que regula el contracte a temps parcial i ha denunciat la situació al comerç, on, amb contractes a temps parcial de 30 hores, s'emmascaren jornades completes a través d'hores extra.
"L'ajustament es fa amb les dones", ha dit Díaz, i ha explicat que al comerç, ni tan sols en les grans multinacionals, cap de les treballadores té un contracte a temps complet, sinó que com a màxim són contractes de 30 hores i que després "se'ls ajusta la jornada". "Això ha de ser corregit i aquest eufemisme que són les hores extraordinàries i complementàries, que fan un mecanisme acordió", ha afegit.
Contractes formatius
Díaz ha assenyalat que a Espanya la taxa de parcialitat ha disminuït en els últims anys (fins al 14%), però que el 90% d'aquesta parcialitat és de caràcter involuntari i majoritàriament femenina. Segons dades de l'enquesta de població activa (EPA), elles tenen més contractes a temps parcial, amb una taxa de parcialitat del 25,6%, davant l'11,8% d'ells.
CCOO ja havia plantejat la necessitat de reformar el treball a temps parcial i havia proposat diversos canvis com la transformació d'aquests contractes a temps complet quan la suma d'hores ordinàries més les complementàries assoleixin un determinat percentatge o establir una retribució addicional de les hores complementàries. Juntament amb la reforma de l'ocupació parcial, Díaz ha dit que queda pendent el desenvolupament del contracte formatiu, que amb prou feines s'utilitza perquè "tenim un procés de falsos becaris".
Reforma d'acomiadaments
El secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, ha afirmat aquest dimecres que el Ministeri de Yolanda Díaz obrirà una taula de diàleg social per reformar el règim d'acomiadament una vegada es conegui, cap a l'estiu, la resolució del Comitè Europeu de Drets Socials (CEDS) sobre la denúncia de CCOO contra Espanya per incomplir la Carta Europea de Drets Socials respecte a la indemnització per acomiadament improcedent.
Pérez Rey ha indicat que, encara que cal esperar al contingut íntegre d'aquesta resolució, han transcendit alguns elements de la mateixa que no són iguals a les que es van establir amb la denúncia que va promoure UGT davant del Comitè per aquests mateixos motius. "Hi ha altres elements relatius, per la qual cosa sembla, a la readmissió o a la funció dels salaris de tramitació que necessàriament s'hauran de tenir en compte en una eventual reforma del règim de l'acomiadament," ha apuntat el secretari d'Estat de Treball.
En tot cas, Pérez Rey creu que "no hi ha cap dubte" que el Consell d'Europa considera que el règim de l'acomiadament espanyol, tal com està ara plantejat, "està ferit". "No m'atreviria a dir de mort, però sens dubte no compleix amb els estàndards de la Carta Social Europea", ha precisat.