La multinacional d'homoderivados Grifols ha sortit aquesta setmana a l'abisme en borsa arran de les acusacions de maquillar els seus comptes del fons baixista Gotham City. Aquestes són les deu claus explicades per l'agència EFE per entendre la crisi que travessa una de les principals firmes cotitzades a Espanya.

El negoci del plasma

Grifols és un dels fabricants més importants del món d'hemoderivats, que s'elaboren a partir del plasma, component líquid de la sang. L'empresa familiar està especialitzada en tractaments amb immunoglobulina per a trastorns provocats per immunodeficiències i malalties autoimmunitàries o amb albúmina, utilitzada en cirurgia i medicina d'urgències, entre d'altres.

La companyia factura 6.064 milions d'euros, amb dades a tancament de 2022, i dona treball a més de 24.000 persones, 5.000 d'ells a Catalunya. Té 15 plantes productives, la major part d'elles als EUA i Espanya.

Expansió internacional i creixement del deute

Fundada com un petit laboratori familiar el 1909, Grifols va obrir la seva primera planta de fraccionament de plasma a Barcelona el 1958 i 30 anys més tard va iniciar la seva expansió internacional.

El 1995 va ser la primera empresa espanyola en rebre una llicència de la FDA -l'autoritat sanitària dels EUA-, el 2006 va sortir a borsa i el 2011 va realitzar la seva primera gran adquisició: el seu rival nord-americà Talecris, moviment que li va permetre cotitzar també en el Nasdaq.

A partir d'allà es van succeir les compres: el negoci de diagnòstic de Novartis, l'entrada a la Xina, amb la compra del 26 % de Xangai Raas, i la compra de l'alemanya Biotest, entre d'altres.

Com a conseqüència, el deute es va disparar fins a assolir els 9.540 milions d'euros en el tercer trimestre de 2023, la qual cosa suposa una ràtio de palanquejament de 6,7 vegades l'ebitda, segons els últims comptes disponibles.

De com la covid trastoca els plans i posa Grifols en un compromís.

La companyia va tocar màxims històrics de valoració en borsa el febrer de 2020, quan va superar els 34 euros per acció, però l'esclat de la covid va retallar el proveïment|abastament de plasma, la qual cosa va enfonsar la seva cotització.

Davant de la falta de la matèria primera que utilitza per elaborar els seus medicaments plasmàtics, l'empresa es va llançar a comprar centres de proveïment|abastament de plasma, la qual cosa va augmentar encara més el seu endeutament.

Un ERO i la venda a la Xina per recuperar el bon camí 

Per a retallar les despeses i reduir deute, el fabricant d'hemoderivats va plantejar a començaments de 2023 un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per acomiadar 2.200 persones als EUA - i a unes altres 51 a Espanya.

En finalitzar l'any passat, va anunciar també l'acord de venda a Haier Group d'un 20 % en la seva participada xinesa, Xangai Rass, per uns 1.600 milions d'euros, que ja va dir aquesta setmana que serviran íntegrament per reduir el palanquejament.

Aquests moviments han coincidit en el temps amb la cessió de tot el poder executiu al suís Thomas Glanzmann i l'abandonament de la primera línia de Víctor Grífols Roura, l'artífex de l'expansió de Grifols en les últimes dècades.

L'informe de Gotham provoca una patacada a borsa

Just quan la companyia començava a treure cap de la crisi en la qual la va sumir la pandèmia, la publicació de l'informe de Gotham City Research que acusa la farmacèutica d'ocultar deute i maquillar els seus números l'ha tornat a deixar fora de combat.

Les accions de Grifols, que cotitzen en l'IBEX 35, es van arribar a desplomar un 42 % en l'obertura de la sessió de dimarts passat, i l'acció no ha aixecat cap en borsa des d'aleshores, malgrat el rebot de dimecres, quan va anunciar que emprenia accions legals contra aquest inversor a la baixa i les seves acusacions "falses".

Scranton i els artificis comptables

El fons a la baixa acusa la multinacional de reduir artificialment el seu endeutament perquè en els seus comptes consolida completament dues companyies, Haema i Biotest, que Grifols va comprar el 2018, però que després va vendre a Scranton Enterprises, vehicle inversor vinculada a la família Grífols.

Gotham posa en dubte també que Grifols pugui consolidar completament la seva filial nord-americana, Grifols Diagnostic Solutions, ja que Xangai Raass controla des de 2020 el 45 % dels drets econòmics i el 40 % dels polítics.

La reacció de Grifols que no convenç als mercats

Davant de les acusacions del fons establert a Nova York, la cúpula directiva de Grifols va emetre diversos fets rellevants i va celebrar dijous una conferència davant d'analistes i inversors internacionals en què van insistir que la informació és "absolutament errònia", a més de "falsa" i estar guiada per un interès "especulatiu", va argumentar.

Les explicacions no van convèncer del tot als mercats financers jutjant per com van reaccionar.

El president i CEO, Thomas Glanzmann, va defensar que la consolidació de les companyies es fa seguint les normes comptables internacionals i va rebutjar que Scranton sigui un 'family office' (oficines de gestió de patrimoni familiars) ja que agrupa 22 inversors, dels quals només tres són de la família, amb un 20 % del capital.

El decisiu paper de la CNMV

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha requerit a l'empresa més informació sobre les operacions denunciades per Gotham, una cosa que la companyia ha dit que farà "com més aviat millor", en el termini de deu dies que se li ha donat des que es va dirigir a ella dimecres.

El paper de supervisor borsari és essencial ja que, si aquest qüestiona en alguna mesura la comptabilitat de la multinacional, la crisi als mercats s'engrandiria.

Una companyia estratègica per als EUA

La crisi de cotització de Grifols adquireix una especial rellevància si es té en compte que, segons va revelar Wikileaks el 2010, el Govern dels EUA considera les instal·lacions de l'empresa espanyola estratègiques. En particular, la documentació filtrada llavors considerava un actiu estratègic la planta de Grifols en Parets del Vallès (Barcelona).

La fàbrica catalana apareixia en aquests papers com un dels tres actius estratègics per al gegant nord-americà a Espanya, juntament amb el gasoducte que uneix a la Península amb Algèria i l'estret de Gibraltar.

Incògnites de futur

La companyia té ara per davant un ardu camí per continuar aclarint incògnites, com fins a quin punt serà capaç de reconduir la crisi en borsa i si ho podrà fer en setmanes o bé tardarà mesos, i si podrà complir la reducció de la ràtio d'endeutament marcada per a 2024 (estar per sota de quatre vegades l'ebitda).

Un dels capítols més importants es viuran a final del proper mes de febrer, quan la multinacional té previst presentar el tancament dels comptes de 2023, que Grifols ja ha garantit que seran positius