Conegudes com les set magnífiques, Microsoft, Apple, Alphabet, Nvidia, Amazon, Meta i Tesla han encapçalat Wall Street durant els últims cinc anys, amb pujades d'entre el 97% d'Amazon i el 2.462% de Nvidia en el període. Aquest grup selecte d'empreses va representar la meitat dels guanys totals del S&P 500 l'any passat, segons un informe de Morgan Stanley, i durant la primera meitat de 2024 van portar al mercat a màxims històrics. Tanmateix, tot es va truncar fa una setmana, amb la publicació de les dades d'ocupació als Estats Units pitjors dels estimats i la pujada dels tipus d'interès per part del Banc del Japó, que van fer saltar totes les alarmes davant d'un possible deteriorament econòmic o recessió.
"L'informe oficial d'ocupació va venir a corroborar el que ja va avançar l'ADP d'ocupació privada, un alentiment en el ritme de creació de llocs de treball," van destacar des de l'equip d'analistes de Renta 4, que van afegir que "aquesta mala dada no ha fet més que augmentar els temors d'un aterratge brusc de l'economia americana i, per tant, que la Fed de Jerome Powell arribi tard a evitar una desacceleració excessiva amb important dany a l'ocupació". La gota que va fer vessar el got va arribar dilluns 5 d'agost, batejat com el dilluns negre als mercats, amb caigudes significatives a les borses de tot el món, des del Nikkei fins al Dow Jones, passant pels principals parquets europeus.
Inversions milionàries en IA de les set magnífiques
Després d'impulsar els guanys a Wall Street en els últims mesos, ara els grans valors tecnològics han vist frustrada la seva efervescència. Han estat dos els principals motius pels quals s'han vist pressionades les set magnífiques: les milionàries inversions en intel·ligència artificial que van dur a terme i que estan tardant més de l'esperat en donar els seus fruits i les estimacions als seus informes de guanys del segon trimestre que no es van arribar a materialitzar, més enllà del creixent temor d'una recessió global.
Un dels clars exemples va ser Amazon, que va anunciar una reducció d'ingressos i va emetre una perspectiva de vendes "feble" per al tercer trimestre. De fet, la multinacional de Jeff Bezos, Microsoft i Alphabet, els tres proveïdors de serveis més grans de computació al núvol, no van convèncer els inversors amb les seves promeses, que van expressar la seva decepció amb caigudes de les accions d'aquestes empreses. Una cosa semblant va ocórrer amb Tesla, d'Elon Musk, que tampoc no va complir les estimacions de beneficis del segon semestre. Les pèrdues d'Apple, per la seva part, van estar en el punt de mira després que Berkshire Hathaway de Warren Buffett revelés el cap de setmana passat que va vendre el 50% de la seva participació en la companyia més gran dels Estats Units durant el segon trimestre.
Un informe recent de Goldman Sachs plantejava la rendibilitat de les inversions en intel·ligència artificial per part de les 7 magnífiques. "IA Generativa. Massa despesa, massa poc benefici?" Les set magnífiques han defensat aquestes inversions com a apostes a "llarg termini", però els guanys encara no s'han materialitzat. Són realment viables aquestes inversions? I el seu retorn? "Podria dir-se que les expectatives han arribat a ser massa altes per a l'anomenat grup de les set magnífiques. El seu èxit les ha convertit en intocables a ulls dels inversors i, quan no assoleixen la grandesa, surten a relluir els ganivets", va afirmar Dan Coatsworth, d'AJ Bell, després del dilluns negre. En una línia similar es va expressar Sevens Report en una nota, en la que va indicar que "el mercat necessita algunes dades econòmiques sòlides i com més aviat, millor, perquè això disminuirà les preocupacions prematures de recessió i recordarà els inversors que, encara que el creixement s'està desaccelerant, no està col·lapsant".
Setmana "d'alta volatilitat" als mercats mundials
Així, dilluns passat Wall Street va tancar amb fortes pèrdues als seus principals indicadors, anotant la seva pitjor jornada en dos anys. El Dow Jones d'Industriales va caure 1.034 punts (-2,60%), fins a 38.703,27 enters. El Nasqad va baixar més de 100 punts (-3,43%), mentre que el S&P 500 va baixar un 3,00%, fins als 5.186,33 punts. Entre els sectors més afectats hi va haver el tecnològic (-5%), i va destacar la caiguda de Nvidia, que va tancar el dia amb -6,36%. De fet, els inversors van apostar pels actius refugi, com els bons sobirans i l'or, que van aguantar el dia o fins i tot en algun moment van arribar a registrar pujades.
Malgrat la setmana carregada de volatilitat i amb part del mercat immers en temors de recessió, al toc de campana a la Borsa de Nova York, el Nasdaq va pujar un 0,51% i es va situar en 16.745 punts; seguit pel S&P 500, que va avançar un 0,47%, fins a 5.344 unitats, i pel Dow Jones d'Industriales, que va créixer un 0,13%, fins als 39.497 punts.
Segons Manuel Pinto, analista de mercat, aquesta setmana ha destacat pel seu "alts pics de volatilitat". "Dilluns es va produir la caiguda més important del S&P500 des de setembre de 2022 i dijous vam veure la seva pujada més gran des de 2022", recorda. Ara, queda per veure si l'ocorregut dilluns passat és una sotragada al camí o l'inici d'una reavaluació més profunda de les estratègies d'inversió.
"La pregunta que tots tenen al cap ara és: estem veient simplement una correcció (al mercat) o això és un punt d'inflexió?", planteja Hans-Jörg Naumer, d'Allianz Global Investors. Segons el seu parer, la probabilitat d'una recessió als Estats Units en els pròxims mesos "continua sent escassa, encara que ha augmentat lleugerament". Amb tot, la capacitat de les set magnífiques per adaptar-se i evolucionar en un mercat en constant canvi serà crucial per determinar el seu èxit de cara al futur.