El registre de proveïdors de serveis de criptomonedes del Banc d'Espanya ja compta amb 89 empreses des de la seva creació fa alguna cosa més de dos anys, segons l'última actualització del registre que ha publicat el supervisor aquesta setmana. L'últim any, s'han incorporat 36 empreses a aquest registre, que inclou proveïdors dedicats a l'intercanvi de monedes fiduciàries per altres de virtuals i de custòdia de moneders electrònics.

Les últimes incorporacions que s'han registrat al novembre són les de Vat Technology & Comunications Corporación i la de Token City, empresa de la quarta cohort del 'sandbox' de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), per desenvolupar un sistema multilateral de negociació basat en tecnologia de registre descentralitzat, en la qual es negociaran accions d'Instituciones de Inversión Colectiva (IIC) i d'organismes d'inversió col·lectiva en valors mobiliaris (UCIT) i en la qual els membres del mercat seran les societats de negociació, informa EP. No obstant això, el percentatge d'inversors en criptomonedes és encara baix a Espanya.

Espanyoles i estrangeres

La majoria de les empreses donades d'alta durant l'últim any declaren tenir la seva seu a Espanya, encara que també hi ha proveïdors assentats a Xipre, Itàlia, Malta, Àustria, Lituània, Estònia, Eslovàquia, Irlanda i els Països Baixos. El Banc d'Espanya va habilitar l'octubre de 2021 aquest registre per a proveïdors de serveis de criptomonedes, seguint la disposició addicional segona de la Llei 10/2010, de 28 d'abril, sobre prevenció del blanqueig de capitals i del finançament del terrorisme.

En la seva pàgina web, el supervisor especifica que la Llei 10/2010 inclou aquests proveïdors com a subjectes obligats als seus efectes i introdueix una obligació de registre al Banc d'Espanya, així com el compliment amb les exigències i requisits previstos en la normativa de prevenció del blanqueig de capitals i finançament del terrorisme. La inscripció en el registre només és condicionada a l'existència de procediments i orgues adequats de prevenció de blanqueig de capitals i de finançament del terrorisme, i al compliment dels requisits d'honorabilitat comercial i professional.

Sense supervisió

Tanmateix, assenyala que aquesta llei "no estableix normes de supervisió financera, prudencial, govern corporatiu, seguretat tecnològica ni de conducta de mercat o transparència informativa". A tall d'exemple, el Banc d'Espanya apunta que "no supervisa" els riscos financers o operatius i de seguretat d'aquests negocis ni té cap competència en matèria de conducta sobre aquests proveïdors.

Així, recalca que la inscripció en aquest registre "no implica aprovació o cap verificació de l'activitat acomplerta pels proveïdors de serveis de canvi de moneda virtual per moneda fiduciària i de custòdia de moneders electrònics per part del Banc d'Espanya". Igualment, el Banc d'Espanya assenyala que, una vegada presentada la sol·licitud de registre, té un termini de tres mesos per resoldre la recepció i inscriure l'empresa en el registre.