El mercat de les criptomonedes ha estat, i és, un dels punts de fricció entre reguladors internacionals i inversors i plataformes del sector. Encara que els segons defensen els beneficis i la importància dels actius electrònics en les finances, els primers sempre han mostrat una posició més cautelosa, potser escèptica. En aquestes, i malgrat que durant la jornada d'ahir l'Eurocambra va aprovar la primera regulació cripto al Vell Continent, Pablo Hernández de Cos, governador del Banc d'Espanya, ha alertat aquest divendres que el mercat de les criptomonedes és "altament immadur" i suposen un "risc per a l'estabilitat financera".
Malgrat que la denominada Llei MiCA arriba precisament per dotar la indústria de més seguretat, el governador del BdE creu que els criptoactivos suposen un risc per a l'estabilitat financera, tal com ha expressat en una conferència organitzada a Londres. De Cos, com moltes altres personalitats, entenen que es tracta d'un mercat que, malgrat la seva enorme proliferació, continua sent 'verd'. El governador del Banc d'Espanya creu que "és just dir que després de dos hiverns 'cripto' i innombrables episodis de caos, existeix el creixent consens de què els mercats cripto són altament immadurs i de què presenten una sèrie de riscos per a l'estabilitat financera".
Bé és cert que el 2022 va ser un exercici negre per a les criptomonedes, tant en l'àmbit estructural com en la valoració d'aquestes. Cap dels principals actius del mercat no va aconseguir tancar el curs amb alces, a causa del llast generat per les pujades de tipus d'interès, la pressió inflacionària i, sobretot, la fallida d'algunes i importants plataformes del sector, com Celsius, FTX, o l'enfonsament de projectes com Terra LLUNA.
De Cos alerta de la immaduresa del mercat en la jornada post MiCA
Sigui com fos, les paraules del governador del Banc d'Espanya arriben un dia després d'haver-se aprovat la Llei MiCA, complint-se així amb les peticions de governants, empreses i inversors. El caos generat durant 2022 va ser la gota que va curullar el vas i el punt que va dissipar els dubtes de si aquest mercat hauria d'estar regulat. Les empreses del sector entenen que la llei reforça la posició de la indústria, dotant-la de seguretat, de transparència i de credibilitat, tres punts que, al tancament del passat curs, van quedar tocats.
Malgrat això, Hernández de Cos ha instat aquest divendres en reforçar la regulació internacional, un missatge que també ha entonat Luis de Guindos, vicepresident del Banc Central Europeu aquest divendres. Per la seva part, l'economista espanyol ha insistit que "no val que una jurisdicció concreta, sigui la zona euro o els Estats Units, prenguin mesures, perquè immediatament els fluxos es poden desviar." De Guindos ha apostat per "una regulació global" per al mercat de les criptomonedes, ja que, per al 'número dos' del BCE, és l'única manera d'evitar situacions d'"avantatge comparatiu" d'unes zones del món davant d'altres.
D'altra banda, De Cos ha assenyalat que "les criptomonedes tenen una ràpida evolució, tenen l'escala per créixer ràpidament, i els canals d'interconnexions directes i indirectes amb el sistema bancari són molt opacs". És per això per la qual cosa el també president del Comitè de Supervisió Bancària de Basilea creï necessària una regulació internacional del mercat.
MiCA sembla com el primer pas per assolir una regulació àmplia i completa del sector de les criptomonedes. Tant inversors com empreses de la indústria reclamaven la seva aprovació, però també que aquesta fos prou àmplia per a no haver d'ajustar-la en un lapse curt. Sigui com fos, de cara als principals governants del sector financer, el mercat de les criptomonedes encara és 'verd'. Cal veure si la nova regulació europea és el principi d'aquesta immaduresa i el punt de partida a una llei internacional.