La fallida de Silicon Valley Bank ha generat una infinitat de dubtes als mercats borsaris internacions. Aquesta incertesa a què hi pugui haver un 'efecte contagi' ha caigut sobre l'IBEX 35, en el qual, el pes del sector bancari és abrupte, sent aquest el que més capitalitza al mercat de valors espanyol. En aquestes, i davant d'un escenari marcat pels descensos de tots els valors bancaris, el selectiu nacional ha passat a un primer pla, i en ell, Banc Sabadell és l'entitat més afectada pel temor inversor originat pel desastre de SVB.
Malgrat que la companyia liderada per Josep Oliu ha evidenciat el seu bon moment comercial amb els beneficis recollits el 2022, i porta sent un dels millors valors de l'IBEX 35 durant dos exercicis consecutius, aquest no s'ha deslliurat del 'cop' de Silicon Valley Bank. La fallida de la firma californiana ha inundat els principals mercats de valors de dubtes. Molts creuen que aquest desastre pot ser equiparable al vist el 2008, any de la crisi financera. De fet, tal com va informar ON ECONOMIA, la de SVB és la fallida més gran dels últims 15 anys, i la segona més abrupta de la història financera dels Estats Units. Davant d'uns antecedents com aquests, els dubtes han aflorat als parquets borsaris, afectant totes les companyies, però especialment les entitats bancàries.
Banc Sabadell capitaneja les caigudes en l'IBEX 35
La millor mostra d'això resideix en l'IBEX 35, en el qual, en la sessió d'ahir, els cinc valors més decreixents van ser els del sector bancari. Banc Sabadell va tancar la jornada amb una depreciació superior a l'11%, succeït de BBVA (-8,11%), Bankinter (-8,02%), Unicaja Banc (-7,43%) i Banc Santander (-6,97%). Totes les companyies bancàries del selectiu espanyol van cedir minvades pel temor d'un 'efecte contagi' per la fallida de SVB. Malgrat això, és la presidida per César González-Bueno la que mostra les caigudes més voluminoses des que es va conèixer el daltabaix del banc nord-americà.
De base, es pot destacar que la banca ve sent el sector 'estrella' de l'IBEX 35. Fins ara, les pujades de tipus d'interès, més que incidir negativament sobre les entitats bancàries, havien catalitzat els guanys. El mercat entén que el moment és òptim per al negoci d'aquestes companyies, les quals mantenen una ràtio baixa de morositat i una demanda pels productes bancaris estable. Amb això, i amb les pujades de tipus dilatant els marges de beneficis, els inversors han entrat en aquests valors tot i saber la seva rendibilitat. Fins i tot això, ha estat la fallida d'un altre banc la que ha originat les caigudes massives en el sector bancari de l'IBEX 35.
Banc Sabadell creixia més d'un 36% abans de la fallida de Silicon Valley Bank
Tornant a Banc Sabadell, aquest mostrava una apreciació des de principis d'any superior al 36%, sent un dels valors més alcistes de l'IBEX 35. L'esmentada dinàmica és la mateixa que ve firmant des de 2021, quan va ser la companyia més creixent del selectiu del mercat de valors espanyol. Després de la confirmació de la fallida de Silicon Valley Bank, Sabadell cedeix més d'un 11%. I és que els motius que sigui el banc més afectat per col·lapse de la companyia americana resideixen en el preu de les seves accions i l'exposada que està a la volatilitat.
D'entrada, Banc Sabadell és el valor més barat (per preu dels títols) de tots els bancs cotitzats de l'IBEX 35. Al tancament de l'última sessió, el valor de l'acció de l'entitat catalana va ser d'1,10 euros. Tal com explica Darío García, analista de XTB, "el factor que Sabadell tingui el preu per acció més barat suposa una volatilitat més gran en el comportament i en el sentiment que viuen els mercats actualment". El pessimisme envaeix l'IBEX 35, i la companyia liderada per Oliu, a causa del preu de l'acció, és la que més alts i baixos ha mostrat després de la fallida de SVB.
Per la seva part, Antonio Castelo, analista d'iBroker.es, considera que el motiu que Sabadell sigui el banc més afectat per Silicon Valley Bank és "perquè és el valor que més ha pujat aquest any". "No s'ha d'oblidar que dilluns de la setmana passada, Sabadell cotitzava a 1,33 euros per acció, el que suposava una alça del 50% des de principis d'any. Quan es produeixen aquest tipus d'episodis, els inversors busquen recollir beneficis en els valors que més han pujat", expressa l'expert.
Hi ha confiança sobre Banc Sabadell
Malgrat que Banc Sabadell cedeix més que cap altre banc, ambdós experts creuen que la situació de Silicon Valley Bank pot donar-se en l'entitat catalana. García expressa que "no hi ha cap indicador que ens mostri que les entitats bancàries espanyoles estiguin assumint risc de tipus d'interès a les seves carteres de bons, ja que realitzen swaps i cobertures d'aquests." A més d'això, l'analista de XTB considera que "l'exposició de Sabadell al mercat britànic i la seva presència més gran a Espanya no suposen riscos que posin en perill la integritat del balanç de la companyia".
Per la seva part, Castelo explica que "el banc nord-americà sembla que no estava fent una gestió correcta de les seves inversions i la tipologia de la seva clientela no se sembla en res a la que tindria la banca comercial espanyola, per la qual cosa entenem que no és ni comparable ni traslladable la seva situació".
Sabadell és el valor més llastat per una por incipient que va sorgir divendres passat al mercat de valors i que s'ha prolongat fins a l'actualitat. Malgrat que la companyia catalana va tancar l'última sessió amb un descens superior a l'11%, els experts mantenen la confiança en ella i entenen que és una situació passatgera.