Aquest 2022, a només un mes de finalitzar, ha suposat un canvi radical en els moviments dels inversors. Des del món tecnològic i els valors de creixement que van dominar durant gairebé una dècada, s'ha passat a sectors més defensius com la banca, l'energia i els béns de primera necessitat. El brusc canvi en els tipus d'interès per les pujades del preu del diner dels bancs centrals ha estat la clau d'aquest canvi de direcció del diner.

Per això, malgrat que les borses ofereixen caigudes, el sector bancari a Espanya ha viscut un exercici meravellós. CaixaBank i Sabadell s'han anotat pujades del 47%, Bankinter ha aconseguit una revalorització del 40% i Unicaja del 12,5%. Mentrestant, els grans transatlàntics bancaris (BBVA i Santander) han registrat un comportament pitjor. BBVA puja el 7%, mentre que Santander -malgrat el seu rècord de beneficis en el tercer trimestre de l'any en superar els 9.000 milions- cau el 3,8% en aquests onze mesos de l'any. Tanmateix, les previsions del consens de mercat recollit en FacSet apunta a un preu objectiu de l'acció proper als 4 euros (ara cotitza a 2,83 euros), amb un potencial de pujada proper al 40% sobre aquests nivells.

La pujada dels tipus ha estat generalitzada a tot el món i hauria també d'haver beneficiat Santander i BBVA, però en aquests casos, la seva forta presència internacional, sobretot en mercats emergents, ha jugat en contra seu. La fortalesa del dòlar davant les divises llatinoamericanes o la lira turca afecten, sens dubte, els seus beneficis i la percepció dels inversors sobre la solidesa del seu negoci. Per això, els diners han premiat amb intensitat la banca domèstica espanyola. Malgrat les fortes alces registrades l'any, l'interès per aquests valors continua davant de l'escalada dels tipus d'interès que, encara que a menor ritme, continuaran pujant tant a Europa com als Estats Units per posar límit a la inflació.

La rendibilitat del sector bancari

Els analistes consultats plantegen com a dubte més rellevant l'impacte d'una forta desacceleració econòmica i, fins i tot, d'una recessió sobre el negoci bancari, però ara mateix els continuen veient forts per suportar vents en contra sempre que no es converteixin en huracans. Segons la consultora internacional Accuracy, els resultats financers dels principals bancs espanyols durant el tercer trimestre de 2022 mostren un creixement generalitzat dels marges de tipus d'interès que apuntala la progressió positiva de les seves principals mètriques de rendibilitat. La seva aposta per la banca espanyola es fonamenta en la contínua millora de la seva taxa de mora, amb un 3,1% de mitjana als 6 bancs inclosos en l'anàlisi. També indiquen que augmenten els volums i el preu dels actius i no esperen que hi hagi moviments generalitzats en la remuneració dels dipòsits -amb el consegüent deteriorament del marge financer- almenys fins al març de 2023. Finalment, Accuracy considera que la ràtio d'eficiència ha millorat a tots els bancs. Especialment destacable és el cas d'Unicaja.

Alberto Valle, director a Accuracy, considera que "l'evolució de l'Euríbor durant els pròxims trimestres continuarà impactant positivament en els comptes de les entitats espanyoles, fins i tot malgrat un possible augment de la taxa de mora. La indústria podrà navegar la incertesa de l'entorn amb una solidesa i resiliència a prova d'escenaris realment adversos".

Chiara Romano, directora associada de l'equip d'institucions financeres de Scope Ratings també destaca els bons resultats dels bancs espanyols del tercer trimestre i dels nou primers mesos de l'any, que mostra una tendència a l'alça del marge d'interessos. A més, la millora dels ingressos absorbeix l'augment de les despeses operatives i la contenció dels costos crediticis. La qualitat dels actius es va mantenir pràcticament inalterada, però diversos bancs van augmentar la cobertura de la morositat.

Respecte a l'impost extraordinari sobre la banca, Chiaro opina que malgrat l'opinió no vinculant i poc positiva emesa pel BCE el 2 de novembre, el Govern espanyol té la intenció de tirar endavant amb l'impost extraordinari als bancs. "A Scope, continuem sent escèptics sobre la prohibició de repercutir l'impost als clients, ja que a la pràctica és difícil d'aplicar. I fins i tot si s'aplica, podria ser perjudicial per a l'oferta de crèdit", conclou.

El mercat infravalora els bancs

Ben Arnold, especialista en inversió value de Schroders considera que el sector bancari europeu es percep cada vegada més com una excepció en la qual els beneficis milloraran dràsticament. Entre les raons per continuar apostant pels valors destaca les seves baixes valoracions en borsa: "en l'actualitat, el sector cotitza aproximadament un 35% per sota de la seva mitjana a llarg termini, i és el més barat des de fa una dècada". I afegeix: "es tracta de valoracions atractives, ja que les perspectives dels bancs són avui més encoratjadores del que han estat durant molt temps, sobretot a causa de la pujada dels tipus d'interès i de la solidesa dels balanços". 

Una altra de les raons per ser en bancs, segons Justin Bisseker, analista de bancs europeus de Schroders: "mentre que els tipus d'interès solen baixar en entrar en una recessió, aquesta vegada els bancs centrals estan desesperats per sufocar una inflació en ràpid augment pujant-los. L'entorn econòmic actual té pocs precedents històrics i és un dels que els bancs poden beneficiar-se. Els seus models de negoci estan orientats a què petites pujades dels tipus d'interès puguin suposar un augment dràstic dels beneficis", conclou.

A més, s'espera una gran resiliència dels balanços bancaris, encara que l'economia s'alenteixi. "Per a la majoria dels bancs, l'escala dels beneficis dels ingressos derivats de la pujada dels tipus d'interès és tan gran que hauria de compensar amb escreix la càrrega de les pèrdues creditícies més grans, sobretot si es té en compte que la majoria dels bancs encara compta amb provisions preventives per a pèrdues de crèdit establertes durant la pandèmia de Covid-19", expliquen des de Schroders. I, finalment, l'argument d'uns dividends creixents al sector. Així, les expectatives del consens per a la rendibilitat dels dividends el 2023 són molt més altes del que han estat durant més d'una dècada.