L'IBEX 35 ha reprès aquest dimarts els descensos amb una caiguda de l'1,5%, fins a situar-se en els 10.526,9 punts -mínims de fa un mes, en una jornada de retrocessos generalitzats als mercats borsaris pel context d'acumulació de riscos i incerteses i en la qual l'indicador espanyol s'ha vist pressionat a la baixa pels valors bancaris (el seu índex sectorial ha caigut més d'un 2%). El principal índex del mercat espanyol ha conclòs així la sessió amb el seu segon pitjor resultat des de començament d'any després de l'obtingut el 5 d'abril, data en la qual es va deixar un 1,58%.
El selectiu espanyol ha arrencat a la baixa, seguint la línia de les caigudes de Wall Street en la vigília i d'Àsia a la matinada, i encara que després ha aconseguit moderar el signe negatiu en recuperar els 10.600 punts, s'ha vist de nou pressionat a la tarda després de l'obertura dels índexs novaiorquesos. Encara que l'atac de l'Iran a Israel com a resposta a les hostilitats contra la seva ambaixada a Damasc no es va deixar sentir aquest dilluns, l'augment de les tensions amb una possible escalada va acabar ahir afectant la nit als esmentats índexs nord-americans, una conjuntura que s'ha traüllat aquest dimarts a totes les places borsàries.
Durant aquesta matinada també s'han registrat caigudes de l'entorn del 2% als índexs asiàtics. En la jornada d'aquest dimarts s'ha conegut que el PIB de la Xina va registrar una expansió de l'1,6% en els tres primers mesos de 2024, encara que els analistes preveuen una correcció a la baixa en el futur per la incertesa de la demanda externa i la crisi del 'maó'. L'economista en cap per a la Xina d'Oxford Economics, Louise Loo, ha avançat que si bé el PIB real es va accelerar de manera seqüencial en el primer trimestre, donat suport per l'excel·lent acompliment del sector manufacturer i la despesa de les llars, les dades d'activitat de març "suggereixen que l'impuls s'està esvaint" i, ja que l'acumulació d'inventaris probablement és considerable, la normalització de les vendes detallistes després de les festivitats, la debilitat i imprevisibilitat de la demanda externa i un estímul encara cautelós, fa esperar que el creixement "es desacceleri en el segon trimestre".
Previsions de l'FMI
Del seu costat, el creixement de l'economia mundial serà lleugerament més fort de l'esperat anteriorment, segons el Fons Monetari Internacional (FMI), que ha elevat una dècima el seu anterior pronòstic per a 2024, fins al 3,2%, mentre que manté sense canvis també en el 3,2% el de 2025, a conseqüència d'un impuls més gran dels Estats Units, en contrast amb la recuperació més feble prevista ara per a l'eurozona, on únicament Espanya veu millorada la seva expectativa de creixement entre les grans economies del bloc.
Arran d'això, la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha assegurat aquest dimarts que la institució que dirigeix continua mantenint el seu full de ruta de retallar els tipus d'interès a curt termini llevat que es produeixi algun tipus de pertorbació de rellevància. "Estem observant un procés desinflacionista que avança segons les nostres expectatives", ha manifestat Lagarde en declaracions a la CNBC al marge de les Reunions de primavera del Fons Monetari Internacional (FMI).
A la tarda, s'ha conegut que la producció industrial dels Estats Units es va ampliar al març un 0,4%, la qual cosa iguala l'avanç registrat el segon mes de 2024, la qual cosa suposa sumar dos mesos consecutius a l'alça i trencar amb el cicle anterior que alternava pujades i baixades, segons ha informat aquest dimarts la Reserva Federal dels Estats Units (Fed).
Naturgy puja un 3,36%
En l'àmbit empresarial, ha destacat Naturgy davant de la possible entrada de nous inversors, una cosa confirmada per CriteriaCaixa, accionista de referència amb un 26,7% del capital. En concret, Natrugy ha firmat aquest dimarts el millor resultat de l'Ibex amb una alça del 3,36% -si bé ha arribat a pujar més d'un 8% durant la sessió- després que CriteriaCaixa confirmés que manté converses "preliminars" amb un potencial grup inversor que està "en contacte amb alguns dels accionistes de referència de Naturgy i interessat a assolir un potencial acord de socis amb Criteria".
Un dels possibles inversors seria un grup privat dels Emirats Àrabs Units (EUA), concretament d'Abu Dhabi, que es quedaria amb tot o part del capital que actualment està en mans dels fons CVC i GIP -que controlen el 41,3% del total-. Des de començament d'any, l'energètica, primera gasista i tercera elèctrica d'Espanya, acumula una depreciació en Borsa d'un 20,3%, i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va avisar a començaments d'abril sobre l'escàs capital flotant de la companyia.
Només 7 valors a l'alça
En la jornada d'aquest dimarts, només unes altres set empreses han aconseguit escapar-se de les pèrdues i anotar-se avanços: Aena (+0,23%); Merlín Properties (+0,3%); Endesa (+0,47%); ACS (+1,33%); Grifols (+1,38%); Acciona Energia (+1,99%); Solaria (+2,79%). Del costat contrari, les empreses amb pitjor acompliment han estat ArcelorMittal (-6,94%), Acerinox (-6,05%), Banc Sabadell (-3,44%, afectada per l'efecte exdividend), Mapfre (-3,13%), Repsol (-2,84%), Banc Santander (-2,54%), Colonial (-2,52%), Celnexx (-2,28%) i BBVA (-2,05%).
Les caigudes en Borsa han estat generalitzades als principals parquets europeus: París s'ha deixat un 1,4%; Frankfurt un 1,44%; Milà un 1,65% i Londres un 1,82%. A propòsit del Regne Unit, aquest dimarts s'ha publicat que la taxa d'atur es va situar en els tres mesos fins al febrer de 2024 en el 4,2%, davant el 3,9% de la lectura corresponent als tres mesos fins al gener de 2024, la qual cosa suposa el nivell d'atur més gran al país en sis mesos, segons les dades de l'Oficina Nacional d'Estadística (ONS).
A l'hora de tancament al Vell Continent, al mercat de matèries primeres, el barril de Brent pujava un 0,05%, fins als 90,1 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate (WTI) se situava en 85,46 dòlars, un 0,07% més. Al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol amb venciment a deu anys ha tancat en el 3,326% després de sumar cinc punts bàsics, en tant que la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) s'ha quedat en els 84,2 punts.
Al mercat de divises, l'euro es mantenia pràcticament estable davant el dòlar, cotitzant a un tipus de canvi d'1,0627 'bitllets verds' per cada unitat de la divisa comunitària.