La banca ha protagonitzat les caigudes de l'IBEX 35 aquest dimecres després de conèixer-se el triomf electoral Donald Trump en les eleccions dels Estats Units. Els sis bancs cotitzats s'han deixat prop de 10.000 milions en aquesta jornada per la incertesa econòmica que provoca que el republicà torni a la Casa Blanca.
La Borsa és un termòmetre de l'economia i amb Trump ja s'anticipa una caiguda d'exportacions pels aranzels anunciats (principalment a la Xina) i una inflació més gran, la qual cosa es traduirà en un menor creixement del PIB. Un fet de què ha advertit el mateix vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, qui s'ha referit a "efectes potencialment perjudicials" sobre l'activitat econòmica, així com sobre els preus i els fluxos comercials amb l'arribada de Trump en poder.
En el cas concret de BBVA, es veurà doblement impactat per la seva presència a Mèxic, on el futur president nord-americà també ha amenaçat d'imposar aranzels. Així, el BBVA ha liderat les caigudes aquest dimecres de la banca espanyola i ha estat el tercer valor més castigat de l'IBEX. Les seves accions s'han deixat un 6,6% i el seu valor en borsa s'ha reduït en més de 3.600 milions d'euros.
BBVA ja va advertir als inversors d'aquest risc, ho va fer, de fet, en la seva última presentació de resultats davant d'analistes i inversors, celebrada dijous de la setmana passada. Però també ho va indicar a l'informe financer enviat a la CNMV. El conseller delegat del banc, Onur Genç, va confirmar als analistes (en ser preguntat) que hi hauria "volatilitat a curt termini", una cosa que sol ocórrer-li, explicava, "quan hi ha eleccions a Mèxic o als Estats Units". Dos esdeveniments que han succeït en poc temps, ja que les eleccions de Mèxic es van celebrar el mes de juny passat i les dels Estats Units ahir.
"A Mèxic hi ha una alta incertesa sobre l'impacte de les reformes constitucionals recentment aprovades, així com sobre les polítiques que seran adoptades pel nou govern. Hi ha, a més, el risc que el procés de les eleccions presidencials als Estats Units sigui, eventualment, font de volatilitat als mercats mexicans", advertia també el BBVA a l'informe enviat al mercat la passada setmana.
Cal recordar que el BBVA és el banc més gran de Mèxic i aquest país, a més, aporta més del 50% del seu resultat, molt per davant d'Espanya (34%) i altres regions. Però les relacions diplomàtiques de Trump amb Mèxic són complicades i podria tenir importants conseqüències per al negoci bancari del BBVA en un moment en què la seva economia ja comença a ressentir-se.
"A Mèxic, s'observa menor dinamisme de l'activitat en els últims trimestres, revisant-se les perspectives de creixement a la baixa", apuntava el BBVA al seu informe. L'arribada de Trump agreujaria els problemes perquè en campanya ja va amenaçar d'implementar aranzels a les importacions procedents de Mèxic, a més de la Xina.
Els problemes del BBVA no són menors, perquè des de fa anys pateix els efectes de la hiperinflació a Turquia (el seu tercer mercat per beneficis) i l'Argentina. Mentre que a Espanya es troba immers en l'opa del Sabadell, que no acaba de resoldre dubtes sobre el seu futur.
Santander té presència als EUA, però no és el que més cau
El Sabadell és el segon banc més penalitzat en borsa aquest dimecres. L'entitat ha perdut un 6,5% el que es tradueix en 660 milions d'euros menys en només una jornada. Mentre que el Santander s'ha deixat a prop d'un 5%, uns 3.400 milions. El banc que presideix Ana Botín no ha estat el més castigat malgrat que és el que més presència té al país.
De fet, el Santander acaba de llançar fa només uns dies el seu banc digital, Openbank, als Estats Units. Encara que opera des de fa dècades al país a través de Santander USA i té un fort negoci de finançament de cotxes.
En les caigudes, li ha seguit molt de prop Unicaja que ha perdut un 4,4% i redueix també el seu valor borsari en uns 140 milions. Així mateix, les accions de Bankinter han registrat una caiguda del 3,8% i ha perdut uns 270 milions en aquesta jornada. Mentre que els títols de CaixaBank cedien en aquesta jornada un 3,7% i el banc perdia més de 1.500 milions.