El BBVA i el Sabadell s'enfonsen en borsa aquest dimarts per la incertesa del mercat i l'actualitat política a Mèxic com a teló de fons. El banc que presideix Carlos Torres, que es troba en ple procés d'opa sobre l'entitat catalana, compte amb bona part del seu negoci al país nord-americà, on Claudia Sheinbaum, hereva política d'Andrés Manuel López Obrador, ha guanyat les eleccions amb un ampli avantatge.
Ambdues entitats lideren les caigudes de l'IBEX 35 en el matí d'aquest dimarts, amb descensos que van entre el 4% i el 5%. La jornada està marcada per les pressions baixistes per als mercats a penes a dos dies de conèixer-se la decisió del Banc Central Europeu (BCE) en la seva estratègia de política monetària. S'espera que l'entitat que presideix Christine Lagarde apliqui la primera baixada dels tipus d'interès, després d'un llarg cicle d'augment del preu dels diners per provar de posar fre a la inflació a l'eurozona.
Aquesta tendència, sumada al sentiment del mercat respecte als resultats polítics a Mèxic, fa que la cotització del BBVA es vegi impactada i arrossegament al seu torn al valor del Sabadell en borsa. No obstant això, els descensos d'aquestes dues entitats no han estat els únics, ja que CaixaBank, Unicaja, Bankinter i Santander registren caigudes d'entre el 2% i el 4%.
Si bé Sheinbaum no s'ha pronunciat encara entorn del sector bancari al país, recentment el diari britànic Financial Times avançava que el futur Executiu mexicà estudiava la creació d'un impost especial per a les entitats de crèdit que operen a Mèxic. Es tracta d'un país especialment rellevant per al BBVA, que genera la major part dels seus guanys allà. També Santander té part del seu negoci al país, encara que amb una diversificació geogràfica més gran.
L'agitació borsària es produeix en plena opa hostil del BBVA sobre el Sabadell per aconseguir la totalitat del banc que presideix Josep Oliu. Aquesta setmana, el seu president, Carlos Torres, està en una espècie de 'gira' a Catalunya per provar de vendre les bondats de l'operació en l'entorn polític i econòmic català, des del president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, fins a Antoni Cañete o Josep Sánchez-Llibre.
El BBVA ja ha demanat l'autorització necessària a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), després d'haver fet el mateix amb la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Aquest vistiplau és especialment rellevant, ja que l'organisme que presideix Cani Fernández haurà de valorar a fons els efectes de la concentració empresarial que suposarà per al sector si finalment els accionistes del Sabadell acudeixen i accepten l'opa. El procés podria prolongar-se diversos mesos.