Mentre als Estats Units la petita caiguda de la inflació coneguda aquesta setmana no aclareix les incògnites sobre ràpides baixades dels tipus d'interès, els analistes sí que esperen que aquest dijous el BCE torni a les retallades per import d'un altre quart de punt. S'ha viscut una tanda de consolidació de nivells amb petits avenços a les borses europees, encara que Wall Street continua marcant màxims. Però la volatilitat sembla que serà un constant en els pròxims dies, en espera de veure el creixement a la Xina i de com evoluciona la crisi de l'Orient Mitjà amb la possible resposta d'Israel als atacs aeris de l'Iran.
Els mercats de bons, el petroli i el bitcoin són exemples que les incerteses continuen pesant en l'ànim dels inversors i que falten al·licients clars per definir una senda alcista. La publicació de resultats empresarials que es va iniciar divendres passat podria servir de guia. S'espera que les cotitzades que formen part del S&P 500 augmentin els seus guanys un 5% en aquest període, la qual cosa dona solidesa als actuals preus, però pot resultar insuficient per a més alegries.
La volatilitat ha pujat un esglaó, fins i tot dos, en els preus del petroli, especialment sensibles a les creixents tensions al Pròxim Orient, segons expliquen des de MarketScreener. Els operadors temen possibles represàlies israelianes contra l'Iran. Els Estats Units s'esforcen perquè les infraestructures petrolíferes i el programa nuclear iranians no es converteixin en objectius, per temor que això indueixi l'Iran a atacar al seu torn les instal·lacions petrolíferes del Golf. Alhora, les interrupcions del subministrament provocades per l'huracà Milton van contribuir a donar suport a les iniciatives de compra. Quant als preus, el cru va pujar aquesta setmana, amb el Brent i el WTI cotitzant a 78,60 dòlars el barril (després d'assolir un màxim setmanal de 81 USD) i 74,80 dòlars, respectivament.
El preu del bitcoin va caure més d'un 3% aquesta setmana i s'apropa al preu psicològic de 60.000 dòlars, 173 dies després de l'halving el 20 d'abril de 2024 (reducció a la meitat de la recompensa distribuïda als miners per cada bloc validat). El bitcoin segueix per sota del seu preu de l'halving i històricament, el 85% dels guanys es produeixen després de l'halving. D'altra banda, el final de l'any sempre ha estat favorable per al bitcoin. Des de 2013, al llarg del quart trimestre, el bitcoin ha registrat una pujada mitjana superior al 80% i una mitjana superior al 30%.
Inflació i tipus
El començament de setmana destacarà per l'absència de referències rellevants. El dimarts 15, els inversors centraran la seva atenció a la publicació de l'enquesta de confiança ZEW d'Alemanya del mes d'octubre, clavi per determinar el sentiment econòmic en la primera potència europea després del seu notable caiguda fins a 3,6 punts de setembre, segons expliquen des de Self Bank. També tindrà protagonisme aquell dia l'evolució de la producció industrial de l'eurozona del mes d'agost, després de reflectir el mes anterior una contracció d'un 2,2% en termes interanuals. Al seu torn, coneixerem la lectura final de l'IPC de França i Espanya del mes de setembre i la taxa d'atur ILO del Regne Unit d'agost. El dimecres 16, es coneixerà la lectura final de l'IPC d'Itàlia en el mes de setembre i les dades de l'IPC i IPP del Regne Unit.
L'endemà, es publicarà la lectura final de l'IPC de l'eurozona acompanyada per l'esperada decisió en la reunió de tipus d'interès del BCE, després de la seva baixada el setembre del cost dels diners en 25 punts bàsics (0,25%) fins a situar el tipus de refinançament en un 3,65%. Davant de l'avenç del procés desinflacionista i la debilitat de l'activitat econòmica a l'eurozona es preveu que l'autoritat monetària europea anticipi una nova retallada de 25 punts bàsics del preu dels diners, si bé condicionat a com evolucionin els esdeveniments a l'Orient Mitjà davant de la creixent volatilitat del preu del cru. D'altra banda, aquella jornada també es coneixerà l'evolució de la balança comercial de l'eurozona i d'Itàlia del mes d'agost.
Per acabar la setmana, el divendres 18, l'atenció se centrarà a la publicació de la balança comercial del mes d'agost del nostre país, reflectint l'última dada un increment del seu dèficit comercial fins a 3.214 milions d'euros. En una jornada, en la qual també destacarà la balança per compte corrent de l'eurozona i les vendes detallistes del Regne Unit. En el pla empresarial, tindrà lloc la presentació de resultats d'ASML, Nokia i Nordea Bank entre d'altres.
La primera potència mundial no publicarà referències econòmiques rellevants fins al dimarts 15, dia en què destacarà per l'evolució de les condicions reflectides per la dada de l'Empire manufacturer del mes d'octubre, que mesura la salut econòmica del sector. En l'equador de la setmana, el dimecres 16, tindrà lloc la publicació de l'índex dels preus d'importació del mes de setembre, després de reflectir el mes d'agost una caiguda mensual del 0,3% després dels seus repunts d'un 0,1% el juliol i el juny. Per la seva part, com cada setmana tindrà lloc la publicació de les sol·licituds d'hipoteques. L'endemà, serà rellevant per mesurar la resiliència de la demanda interna la marxa de les vendes detallistes i l'evolució industrial del mes de setembre, que el mes d'agost no va registrar gairebé variació de l'activitat en termes interanuals (0,04%). A més, també el focus d'atenció se situarà a l'enquesta Filadèlfia FED d'octubre i a les sol·licituds setmanals de prestacions d'atur. Per acabar la setmana, es publicaran les dades dels habitatges iniciats i de les llicències de construcció.
Començant la setmana que ve amb els resultats trimestrals de 26 empreses amb capitalitzacions superiors a 100.000 milions de dòlars. Entre elles figuren UnitedHealth, LVMH, Goldman Sachs, Rio Tinto, ASML, Netflix, Nestlé i Essilor-Luxottica, Bank of America, Citigroup i United Airlines, entre d'altres.
Entre les referències macroeconòmiques que coneixerem la setmana vinent a la regió Àsia-pacifico destaquen la publicació del PIB, la balança comercial i les vendes detallistes de la Xina.