Belobaba ha fet un pas de gegants en el seu pla d'expansió internacional. En aquesta ocasió, el fons de criptomonedes d'origen català ha firmat un acord amb Canal Bank, entitat bancària panamenya, pel qual l'esmentada companyia actuarà de custodi del fons. El que s'ha aconseguit amb aquesta operació és que el banc de Panamà distribueixi el token Khan, actiu emès per Belobaba. Tal com expressen des del fons, "Canal Bank actuarà com a soci estratègic" i, per a l'empresa de la indústria dels criptoactivos és la benvinguda al mercat llatinoamericà.
Lluís Mas, CEO de Belobaba, ha atès ON ECONOMIA des de Panamà, i considera que aquest acord és "una declaració d'intencions del que hi és per venir". L'executiu posa en relleu el fet que "un ens regulat de finances tradicionals i una companyia de nova tecnologia s'agafin de la mà". El CEO expressa que "la gràcia d'aquest acord és l'inici i desenvolupament de finances descentralitzades i finances tradicionals en un entorn regulat". A més d'això, i posant èmfasi en la importància de l'acord, Mas creu que es tracta d'una "operació que no es dona cada dia".
Panamà compta amb una regulació dels criptoactivos
Belobaba és un dels actors del mercat de les criptomonedes. Es tracta d'un fons de criptos regulat a Gibraltar i que opera legalment als Estats Units, "encara que no està regulat per la SEC", tal com explica el seu CEO. Es pot destacar que l'entorn de les criptomonedes encara manca d'un marc legal, encara que tant el país nord-americà com la Unió Europea estan en via de creació d'una regulació àmplia i òptima.
Lluís Mas comenta que van escollir Panamà a causa que és un dels pocs països que compten amb una norma legal que estableix un entorn favorable per a la gestió d'actius digitals. En aquest cas, el token Kahn (security token emès per Belobaba) estarà a disposició d'inversors acreditats. Canal Bank actuarà com a distribuïdor de l'esmentat actiu, sent aquest el pont comercial del fons d'origen català a Llatinoamèrica. El banc panameny "el que s'està fent és oferir aquest producte prèmium i que sigui la porta d'entrada a tot el continent".
El conseller delegat explica a ON ECONOMIA que el token Khan "és una cistella que recull cada mes el moviment que té les nostres inversions". És a dir, no hi haurà un nombre il·limitat d'actius, sinó que "s'aniran emetent tants tokens com inversions vagin entrant en el fons", aclareix Lluís Mas. "Són com unes accions participatives, no és hi hagi una tirada il·limitada", afegeix l'executiu.
Un acord que reforça la confiança en el sector cripto
A nivell comercial, es tracta d'una operació important des del punt de vista de la seguretat, una de les potes coixes del sector durant l'últim exercici. L'any passat, pels desastres donats a nivell estructural, va posar en dubte la transparència del sector, trontollant la seguretat de les inversions dels clients. Per a Mas, "el fet que hàgim firmat aquest acord vol dir que, no només hem sobreviscut, sinó que hem fet les coses bé".
Per a Belobaba, que pretendre facturar uns 25 milions d'euros gràcies a l'aportació d'aquesta operació, col·laborar amb un ens regulat i assegut en les finances tradicionals és un triomf. Lluís Mas posa de manifest que, amb l'operació, "tenen un triple check de Gibraltar, dels Estats Units, i ara d'una entitat bancària regulada".
Arran de la seguretat, ON ECONOMIA va preguntar al conseller delegat de Belobaba si els requisits són més exigents després dels desastres esdevinguts al sector durant 2022. Mas creu que "sense cap dubte, sí. El que va passar l'anterior curs és una suma de palanquejament excessiu i una política de risc. En el nostre cas, Canal Bank ha analitzat la política de risc que estem seguint a Gibraltar i els Estats Units, i s'han convençut".
"Panamà no és una economia de segon nivell"
Alhora, i aclarint els dubtes que hi pot haver sobre l'entorn econòmic de Panamà, per al CEO de Belobaba, el país centreamericà "no és una economia de segon nivell, de fet, hi ha una indústria bancària molt avançada". Alhora, i preguntat per l'interès d'aquests països en la indústria criptogràfica, Mas considera que "són nacions que volen aprofitar aquest espai d'oportunitat i que, per la seva idiosincràsia, han de ser competitives".
D'aquesta forma, el fons d'origen català aterra a Panamà amb l'objectiu de calar en més inversors de Llatinoamèrica. La companyia, que actualment compta amb alguna cosa més de 20 empleats a tot el món, i Canal Bank barregen amb aquest acord les finances tradicionals amb el potencial i el calat de la tecnologia blockchain. Per a Mas, és una bona combinació ja "on una no en pot arribar, l'altra sí ho fa".