Han començat a sentir-se els primers senyals sobre el final del boom de les tecnològiques en borsa, que comencen a baixar després de marcar màxims històrics en els seus preus. En les últimes setmanes s'han produït lleugeres recollides de beneficis pel temor d'un enduriment de la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina amb l'horitzó d'una esperada victòria electoral del candidat republicà Donald Trump, partidari d'elevar aranzels i posar límit a la col·laboració en tecnologia. Recolzades en el nou tòtem de la Intel·ligència Artificial (IA), els valors tecnològics continuen ara com ara liderant les rendibilitats del mercat. L'índex nord-americà Nasdaq acumula enguany una revalorització del 20%, superant l'S&P 500 i, a Europa, el sector tecnològic ha pujat durant l'exercici el 18,5%, convertint-se en el més rendible, davant el guany del 8,5% de l'EuroStoxx 50.
Els temors a la bombolla tecnològica s'han anat sufocat en els últims trimestres a base de forts creixements en els seus resultats. El consens del mercat espera una moderació en el creixement dels anomenats "set magnífics" (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia i Tesla). Es preveu que el creixement dels beneficis d'aquests valors s'alenteixi fins al 29% en el segon trimestre del 2024, davant una mitjana del 35% el 2023. Malgrat aquest alentiment, els beneficis dels gegants tecnològics podrien continuar sent sis vegades superiors als de la resta de l'S&P 500, que es preveu que creixin només un 5%.
Aquesta setmana han presentat Alphabet (Google) i Tesla amb desigual sentiment, i Netflix va impressionar la setmana passada al sumar 8 milions de nous clients i elevar les seves previsions anuals d'ingressos i marge de beneficis. Alphabet va incrementar un 41% els seus beneficis fins a 43.566 milions d'euros. Els analistes van destacar el comportament de Google Cloud, que va assolir una fita significativa, superant per primera vegada els 10.000 milions de dòlars en ingressos trimestrals i generant 1.000 milions de dòlars en beneficis operatius, la qual cosa reflecteix un notable creixement interanual del 28,83%.
El Nasdaq acumula enguany una revalorització del 20%, superant l'S&P 500, i a Europa, el sector tecnològic és el més rendible
Farhan Badami, analista de mercat d'eToro, apunta que el sòlid informe de beneficis d'Alphabet i la contínua innovació al núvol i l'IA situen l'empresa en una bona posició per al creixement futur. "Tenen més de 100.000 milions de dòlars en efectiu, la qual cosa ajuda l'empresa a guanyar més de 1.000 milions de dòlars en ingressos per interessos per al trimestre, la qual cosa demostra que tenir importants reserves d'efectiu i poc deute en un entorn de tipus d'interès alts pot ser avantatjós", explica. Per als inversors, la sòlida salut financera d'Alphabet i el fort creixement dels seus ingressos ofereixen una perspectiva positiva per al valor. El seu continu creixement en àrees d'alt marge com la computació en el núvol, juntament amb una gestió eficaç de la tresoreria, la posicionen bé per a un rendiment sostingut a llarg termini.
El cas de Tesla és diferent. Encara que la companyia es dedica a la fabricació de cotxes, l'elevat component tecnològic dels seus productes el col·loca en aquest grup de valors. Però la pitjor de les xifres presentades és l'estimació que no augmentarà la venda de vehicles. L'analista d'eToro Josh Gilbert destaca que Tesla ha incomplert les estimacions de beneficis per quart trimestre consecutiu, prolongant el seu tumultuós 2024. La majoria de les altres mètriques clau van incomplir les estimacions, però els ingressos van augmentar fins als 25.500 milions de dòlars, per sobre dels 24.600 milions esperats. "Una de les decepcions més grans és la previsió d'unes vendes de vehicles "notablement inferiors" el 2024. En essència, és possible que vegem un any en què Tesla no experimenti un creixement en el lliurament de vehicles, i això seria un veritable cop baix per als inversors, amb la rendibilitat caient davant de la visió d'un volum més gran promès per Elon Musk", explica l'analista.
A més, la producció de cibercamions ha augmentat significativament, i sembla que serà rendible a finals d'any, mentre que els plans per al seu vehicle de baix cost s'estan allargant fins al 2025. També ha faltat en la presentació dels seus comptes més concreció sobre el Robotaxi, basat en l'IA i en el que Wall Street ha posat moltes esperances.
Valoracions
David Rainville, gestor a Sycomore AM (Generali Investments), prefereix fixar-se en la valoració d'aquests valors que a escala mundial es negocia és de 22 vegades el benefici per acció (PER), davant una mitja de 5 anys de 20 vegades. "Si observem els cicles històrics de revisió de beneficis al sector tecnològic, no és necessari que els múltiples augmentin perquè el sector tecnològic no només generi rendibilitats positives, sinó que també superi la resta del mercat". I afegeix: "Això significa per a nosaltres que el creixement dels beneficis és el més important. Per tant, malgrat uns múltiples superiors als històrics, som optimistes sobre les perspectives del sector, basant-nos únicament en la capacitat de generació de beneficis que aquestes empreses poden exhibir en els propers 24 mesos."
Finalment, Johanna Kyrklund, directora d'inversions de la gestora Schroders, considera que "les valoracions del sector tecnològic continuen tenint el suport pel fort impuls dels ingressos i el palanquejament operatiu positiu (és a dir, el creixement dels ingressos supera al dels costos)", conclou.