Binance ha tornat a passar al centre de l'atenció dels inversors de criptomonedes després que, aquest dimecres, el diari econòmic Financial Times hagi revelat que la plataforma d'intercanvi de criptoactivos més gran del món va ocultar la seva presència a la Xina durant diversos anys. Tot això comptant que l'empresa liderada per Changpeng Zhao assegurés que deixarien d'operar al mercat xinès. Segons indica el mitjà econòmic, Binance va ocultar durant diversos anys vincles "substancials" amb la Xina, malgrat haver assegurat que deixarien d'operar a l'esmentat mercat.
Es pot destacar que la indústria de les criptomonedes no té espai al país asiàtic. I és que, des de 2019, totes les transaccions amb actius electrònics són il·legals en l'estat asiàtic, encara que és cert que s'han continuat fent a través d'operacions a l'estranger. Sigui com fos, es tracta d'una indústria que no agrada a la Xina i que, de fet, es castiga fins i tot amb penes de presó. El motiu pel qual el Govern xinès no vol que la indústria de les criptomonedes proliferi a la nació asiàtica és per evitar els riscos financers i minimitzar l'excessiu ús d'energia que les criptos obliguen a consumir.
CZ i altres directius de Binance van ordenar als empleats ocultar la seva presència a la Xina
Malgrat això, i comptant que les empreses del sector criptogràfic no poden operar a l'esmentat mercat, Binance va ocultar la seva presència a la nació xinesa durant diversos anys. Segons la informació de FT recollida per l'Agència Efe, el conseller delegat de la companyia, conegut al món cripto com CZ, i altres directius de la plataforma d'exchange, van ordenar en repetides ocasions els empleats de la firma que ocultessin la presència de Binance a la Xina. A més d'això, tant els directius com els empleats van provar d'ocultar l'existència d'una oficina que va estar en ús fins a finals de 2019, dos anys després que el Govern xinès comencés a estrènyer a la indústria cripto al seu territori.
A més d'això, i segons la informació de Financial Times, la companyia liderada per Changpeng Zhao no va revelar que continuava utilitzant els serveis d'un banc xinès per pagar els salaris d'alguns dels seus empleats.
Binance va negar la seva presència a la Xina el 2019
Així, el 2017, quan l'Executiu de la nació asiàtica va començar a delimitar al sector criptogràfic, el CEO de Binance, CZ, va recalcar en un missatge intern que "la gent a la Xina pot dir directament que les nostres oficines no estan a la Xina". Després d'això, una informació sorgida el 2019 va revelar que Binance continuava operant en l'estat xinès, als que els empleats de la firma de criptomonedes van contestar que "tenim oficines a Malta, Singapur i Uganda. Si us plau, no confirmin oficines en cap altra localització, inclosa Xina."
Malgrat que la companyia manté l'estatus de ser la firma més potent del sector de les criptomonedes a escala internacional, aquesta s'ha vist embolicada en diverses polèmiques en els últims mesos. Entre elles, i sent una de les últimes en les quals el CEO de la firma ha passat a ser protagonista, és la no-presència de CZ en la citació judicial que tenia a Madrid. Tal com va informar ON ECONOMIA, el conseller delegat de la plataforma d'exchange va donar llargues a la justícia espanyola.
D'altra banda, i incidint sobre el negoci de l'empresa, a mitjans de febrer, el regulador financer de Nova York va ordenar cessar l'emissió de la stablecoin de Binnace. Al seu torn, el mateix organisme investiga si es van violar les lleis de protecció dels inversors.
Sigui com fos, la presència oculta de Binance a la Xina no és la primera polèmica que sorgeix al voltant del gegant de les criptomonedes. Tal com recull Efe, la firma d'actius electrònics ha remès un comunicat a Financial Times en la que Binance lamenta que el diari utilitzi "fonts que es remunten a la història antiga" i assegura que la informació revelada "caracteritza els fets de manera dramàticament incorrecta".