El bitcoin, la criptomoneda més utilitzada, ha iniciat la setmana amb una significativa revalorització fins als 70.800 dòlars, i ha recuperat posicions respecte a la caiguda que va registrar la setmana passada i que el va arrossegar fins als 60.800 dòlars. Aquesta reacció es fonamenta, segons els inversors, en la proximitat de l'esdeveniment d'halving, un procediment que es realitza cada quatre anys i que redueix l'oferta de nous bitcoins que entren al mercat, la qual cosa generalment provoca una revalorització del preu si la demanda es manté constant.
A mitja tarda d'aquest dilluns, la criptodivisa guanyava entorn del 7% i tocava els 70.816 dòlars, que va significar una acumulació de guanys de poc més de 6% en les últimes 24 hores, després que el passat 20 de març retrocedís fins als 60.813 dòlars, després d'acumular dues setmanes de caigudes de l'entorn del 15% acumulat, segons dades de Bloomberg consultats per Efe. Des d'aquell dia, el bitcoin s'ha revalorat més del 16%. És la primera vegada que la criptodivisa supera els 70.000 dòlars des del passat 15 de març, un dia després d'assolir el seu màxim històric de 73.798 dòlars.
En aquest context, els inversors estan analitzant que reacció pot tenir el mercat, ja que es tracta de la primera operació d'halving que es realitzarà després de l'aprovació dels ETFs (fons cotitzats en borsa amb bitcoin) als Estats Units, per la qual cosa l'operativa serà diferent de la que s'ha dut a terme fins ara. Els experts apunta a dues opcions de reacció: la més positiva, que dispararia el valor de la criptomoneda fins als 100.000 dòlars, i la negativa, en què el btcóin es quedaria en el suport dels 40.000 dòlars.
L'halving és una part fonamental de la dinàmica econòmica de bitcoin, dissenyat per controlar la seva oferta. La recompensa per minar un bloc va començar en 50 bitcoins el 2009. Amb el primer halving el 2012 es va reduir a 25 bitcoins. En el segon halving, el 2016, la recompensa en va disminuir 12,5 per bloc, i en el tercer, el maig de 2020, en va baixar 6,25. Aquests processos formen part de l'algoritme de mineria de bitcoin.