El bitcoin, la criptomoneda de més valor i més coneguda, s'aprecia en l'acumulat de la setmana un 8%, fins a situar-se en els 68.400 dòlars, pels dubtes entorn dels estímuls de la Xina, les entrades de diners en els fons cotitzats (ETF) de la criptodivisa, les eleccions presidencials dels Estats Units i el context de flexibilització monetària per part dels principals bancs centrals.

Segons les dades del mercat consultades per Europa Press, l'actiu digital ha tornat a situar-se en màxims de finals de juliol i aspira amb la seva tendència alcista a reprendre la simbòlica cota dels 70.000 dòlars, un nivell inèdit des de mitjans de juny.

Des de començament d'any, el bitcoin acumula una revalorització del 60% -va tancar el 2023 en els 42.500 dòlars-, una pujada que ha estat principalment motivada per l'aprovació a començaments d'any als Estats Units dels ETFs de bitcoin; de fet, el màxim històric es va assolir el passat 13 de març en els gairebé 73.800 dòlars.

A propòsit de les últimes pujades, els analistes del mercat consultats per Europa Press han apuntat que les últimes mesures en matèria econòmica i fiscal anunciades pel Govern xinès han deixat dubtes en els inversors i, en conseqüència, els operadors de 'trading' han apostat per llançar-se a buscar criptomonedes i adoptar una posició d'espera amb les accions de les cotitzades del país.

En paral·lel, un altre suport alcista per a les criptomonedes pot trobar-se a les últimes enquestes del mercat entorn de les eleccions presidencials dels Estats Units i que donen avantatge al candidat republicà Donald Trump, més favorable a aquest tipus d'actius que el seu rival demòcrata, Kamala Harris -si bé aquesta ha anat fent picades d'ullet al sector en les últimes setmanes.

Del seu costat, els experts de Julius Baer han atribuït en un informe que el recent repunt del bitcoin es deu a la "forta demanda" de ETFs de l'esmentat actiu digital, com a "han registrat fluxos nets positius de manera constant en les últimes setmanes". Lligat a això, han posat el focus en què dilluns passat es van registrar els fluxos nets "més grans des de principis de juny" amb l'entrada de més de 500 milions de dòlars en aquests vehicles.

En un pla més ampli, la gana inversora pels actius de risc, com el bitcoin, s'ha vist augmentada pel corrent de flexibilització monetària per part dels principals bancs centrals.

El Banc Central Europeu (BCE) va retallar ahir per tercera vegada els tipus des de començament d'any, en un quart de punt, i la Fed va retallar els seus el setembre amb un descens de mig punt percentual (el mercat es debatia llavors si la retallada s'anava a limitar a un quart de punt), deixant les taxes de referència en el rang del 4,75-5%.

Els inversors anticipen al seu torn que el BCE torni a retallar els tipus en la seva reunió de desembre i que la Fed efectuï almenys una retallada, ja sigui en la seva reunió de novembre o en la de desembre -algunes firmes aposten per descensos de tipus en ambdues dates-.

Les alces eren el denominador comú al sector 'cripto': l'ethereum, la segona criptodivisa de més valor, registrava aquesta setmana una pujada d'un 7%, fins a negociar-se per sobre dels 2.600 dòlars.