És gairebé impossible pronosticar l'evolució de la primera i més famosa criptodivisa, el bitcoin. Els més prudents s'han tornat a equivocar i els missatges apocalíptics dels bancs centrals no són escoltats. A finals del mes de febrer passat, el BCE alertava que el bitcoin havia fracassat com a criptomoneda i que el seu valor era zero. Tanmateix, aquesta mateixa setmana batia el seu rècord en dues ocasions, l'última el divendres, en superar els 70.000 dòlars, encara que abans va arribar a baixar a nivells de 16.600 dòlars, el novembre del 2022.
Abans de buscar explicacions a aquesta meteòrica pujada, Hans-Jörg Naumer, cap d'anàlisi i mercats d'Allianz Global Investors, destaca que hi ha un context favorable al risc. "Els inversors estan disposats a assumir riscos. De fet, el bitcoin va pujar com l'escuma el febrer i el març. També els índexs de preus de diamants i de pedres precioses van continuar la seva tendència alcista, igual que l'índex de preus de la joieria i la rellotgeria als EUA".
Però buscant causes concretes, l'analista Chris Gannatti, cap global d'anàlisi de la firma WisdomTree, explica que l'acceptació del bitcoin a la comunitat financera ha estat la clau d'aquesta pujada, encara que hi ha també altres aspectes ressenyables que parlen del final de l'anomenat criptohivern. Aquestes són les cinc raons del seu èxit recent:
1. Aprovació de l'ETF del bitcoin al comptat als EUA. Podem situar aquest catalitzador en l'àmbit més ampli dels "avenços normatius positius". Si els reguladors mostren una actitud menys hostil cap al bitcoin, podria ajudar que un major nombre d'usuaris se sentissin còmodes utilitzant la xarxa i sent titulars de les monedes. També és cert que, igual com negociar un ETF d'or és més fàcil i senzill que facilitar el moviment de lingots físics dins i fora de les cambres cuirassades, negociar amb un ETF del bitcoin al comptat és més fàcil i senzill que haver de gestionar les teves pròpies claus.
Aquests fons del bitcoin al comptat suposen el 12% de tots els fluxos captats pels ETF als Estats Units el 2024. Els ETF basats en aquest criptoactiu van atreure 7.700 milions de dòlars entre gener i febrer, segons les dades de Bank of America, davant els 65.392 milions acumulats pels fons cotitzats des de finals de gener, segons ICI, l'organització que reuneix la indústria d'inversió en els EUA.
2. Reducció de la criptodivisa. El bitcoin és una de les poques coses en aquest món que funciona partint d'un protocol predefinit en contraposició a qualsevol grup de persones prenent decisions. Part del protocol consisteix que la recompensa de mineria (la quantitat del bitcoin que es concedeix als miners per resoldre correctament el següent bloc) es redueix a la meitat aproximadament cada quatre anys. Això vol dir que cada vegada hi ha menys oferta de bitcoins nous, a mesura que ens apropem a un total de 21 milions de monedes. La "reducció a la meitat" és un tema de conversa. És una manera de representar concretament un equilibri canviant entre oferta i demanda i de pensar en una dinàmica de mercat que podria conduir a un preu més alt del bitcoin, almenys amb el temps. Les persones que s'assabentin d'això podrien sentir-se atretes a participar en la xarxa.
3. Pagaments globals. Hi ha països i regions (per exemple, El Salvador i Lluer (Suïssa)) on el bitcoin pot emprar-se com qualsevol altra moneda. Encara que altres països deixin de qualificar el bitcoin de "moneda de curs legal", la infraestructura de pagaments pot evolucionar de manera que els ciutadans puguin decidir entre fer servir una targeta de crèdit, Apple Pay, efectiu o bitcoin per realitzar les seves compres. Si algú pensa que és una bogeria, pensi en l'època en què no era possible pagar sense contacte ni amb targeta de crèdit. El món canvia constantment la manera de pagar per les coses i d'intercanviar valor.
4. Inflació. Si un es troba en països o regions amb monedes base com el dòlar dels EUA, la lliura esterlina, l'euro, el ien o el franc suís, podem dir que té "sort". Moltes altres monedes no han estat tan estables com aquestes en els últims anys. La gent de Turquia, l'Argentina, Veneçuela o alguns països de l'Àfrica es beneficiarien de monedes que puguin mantenir millor el seu valor. El bitcoin crea una opció interessant en aquest sentit. Pot ser que els països occidentals no estableixen la tirada d'aquest catalitzador, però el bitcoin és global i milers de milions de persones viuen fora dels països occidentals.
5. Remeses. Quan s'envien diners d'un país a l'altre hi ha moltes comissions en joc. Si s'utilitzés bitcoin, el "valor" es mouria instantàniament sense que una part centralitzada (com un banc o una "Western Union") hagués de fer res ni extreure cap valor de la transacció. Alguns països són més importants que altres al mercat mundial de remeses, però les dades del Banc Mundial indiquen que el mercat global de remeses va superar els 800.000 milions de dòlars el 2022.
Prediccions alcistes
El banc multinacional britànic Standard Chartered pronostica que la possible aprovació per part de la Comissió de Borsa i Valors dels EUA d'un fons cotitzat en borsa (ETF) de bitcoin al comptat aquesta setmana podria permetre que la criptomoneda més gran del món, el bitcoin, assoleixi un màxim de gairebé 200.000 dòlars a finals de 2025. "Si les entrades relacionades amb ETF es materialitzen com esperem, creiem que és possible assolir un nivell de finals de 2025 més proper als 200.000 dòlars", va escriure Geoff Kendrick, director d'actius digitals d'Estàndard Chartered i analista de metalls preciosos.
La firma de criptoserveis Matrixport pronostica preus del bitcoin en els 125.000 dòlars en un horitzó d'uns anys i basa aquesta expectativa en la tendència de les empreses mineres de bitcoin a restringir el subministrament durant els cicles de reducció a la meitat, la qual cosa provoca una escassetat de subministrament. El resultat és un augment substancial dels preus.
"Durant les últimes setmanes s'ha vist un creixement exponencial quant a la valoració de les criptos al mercat, la qual cosa ha donat peu a una sobreexcitació en alguns casos per part dels inversors," indica Álvaro Alcañiz, CMO i cofundador d'Onyze (primer custodi de criptoactius espanyol). Això, "els ha resultat en un augment de la pressió i un sobreapalancament per part de molts davant d'aquesta eufòria". I afegeix: "Després del màxim històric del bitcoin, esperem un context més calmat, amb la mirada posada al sector financer tradicional."
Alcanyís valora que "estem en un moment en què els criptoactius tenen un paper crucial, especialment en el creixement dels mercats tradicionals, i bona mostra d'això és la recent notícia que el gestor de la Borsa alemanya posa en marxa la negociació de criptomonedes amb el nou Deutsche Boerse Digital Exchange (DBDX), una plataforma regulada de negociació per a clients institucionals. "Queda patent que les companyies bancàries i les grans entitats financeres són conscients del potencial dels actius digitals", afirma.