El Bitcoin s'ha tornat a convertir en un dels vehicles d'inversió preferits per part del mercat el 2023. Després del bon inici d'any i la confirmació del qual ha estat un dels millors trimestres de la història, la criptomoneda manté el pilot en verd encès en un moment en què la conjuntura econòmica continua copada de dubtes, temor i incertesa. Malgrat que les cotes d'inflació comencen a donar un respir als inversors, l'esclat de la crisi bancària als Estats Units, la qual també s'ha deixat sentir a Europa, ha tornat a posar l'interrogant sobre els vehicles d'inversió tradicionals.
En aquestes, el Bit s'ha erigit en una de les alternatives preferides entre els inversors. Les criptomonedes han tornat a fer gala del seu estatus de valor refugi en un marc en el qual la confiança sobre els mercats tradicionals ha caigut. Malgrat que ni el BTC ni la resta dels actius electrònics no van fer un 2022 positiu, la tendència sembla haver-se revertit, iniciada per unes perspectives sobre el cicle de les pujades de tipus millors de l'esperat i, sobretot, per l'esclat de la crisi financera. Per a Miguel Caballero, CEO de Tutellus, "el principal motiu de l'alça del Bit és la situació d'incertesa macroeconòmica que vivim i per la menor confiança sobre el sistema financer tradicional". Per la seva part, Alberto Fernández, professor especialitzat en Blockchain i Innovació Digital de l'IEB, creu que "l'augment de la demanda en Bitcoin ve precedit per la incertesa de les monedes estables com a monedes de valor".
La crisi financera catalitza els guanys del Bitcoin
Sigui com fos, ambdós experts creuen que la crisi financera originada per la fallida de Silicon Vally Bank a mitjans de març ha estat el principal catalitzador del Bitcoin. De fet, des del 10 de març fins a l'actualitat, el Bit marca una alça superior al 40%. Davant de tal pujada, les estimacions sobre el valor que pot assolir la criptomoneda s'han magnificat. I és que, des de començament d'any, el Bitcoin experimenta un creixement superior al 73%. Malgrat això, en els últims dies s'està veient una certa frenada en la cotització de la criptoreina.
Malgrat que el moment continua sent positiu, hi ha experts que apunten que el Bit s'ha ficat en un cicle de tendència lateral que pot prolongar-se per uns mesos. Es pot destacar que la cripto va superar els 30.000 dòlars a començaments de la setmana passada, tornant als nivells més elevats des de mitjans de maig-finals de juny de l'anterior curs. Fins i tot això, i comptant que el Bitcoin es manté en un llindar positiu, sembla que les alces s'han quedat encallades. De moment, el BTC es manté entre els 27.000 euros i els 27.700 euros (30.265 dòlars), sent l'últim valor el més elevat des de començament d'any.
El conegut inversor Kaleo o l'analista del mercat de les cripomonedas, Michael Van de Pöppe, van estimar a finals de febrer i a mitjans de març que el Bitcoin superaria els 40.000 dòlars aquest any. En cas d'aconseguir-ho, la criptoreina miraria de prop el que va ser el seu nivell més elevat el 2022: 47.456 dòlars. La setmana passada, totes les estimacions apuntaven al fet que el Bit logaría sobrepassar l'esmentada barrera més aviat que tard. Malgrat això, els últims dies han estat d'estancament, encara que en cap moment no ha pronunciat descensos voluminosos.
El Bitcoin davant d'una possible tendència lateral
Per a Alberto Fernández, "el més probable és que encara quedin moviments laterals", afegint que el Bit és en uns nivells "de recuperació". Malgrat que el professor no parla de recuperació total, creu que "quan els nivells globals de capitalització total del mercat indiquin l'inici de la temporada d'altcoins, podrem parlar de recuperació al 100%". Per la seva part, Miguel Cabellero, no hi ha dubtes, i considera que "el preu del Bitcoin superarà els 47.000 dòlars, perquè el seu valor és molt més gran". Per al CEO de Tutellus, la cotització actual del Bitcoin "és una confirmació que estem sortint del cicle baixista". La cripto "està pràcticament a la meitat del seu màxim històric, i el pròxim halving, previst per a l'abril de 2024, està cada vegada més a prop".
L'expert de l'IEB indica que haver superat els 30.000 dòlars "podria generar noves alces", però creu que és "necessari" que el Bitcoin es mantingui en aquesta zona durant, almenys, "dos mesos, mostrant una clara tendència alcista".
Sigui com fos, de moment, el Bit es manté a la zona dels 27.000 euros (alguna cosa menys de 30.000 dòlars). Es tracta d'una zona clau, ja que si la criptomoneda regna es manté en els esmentats nivells durant un temps i les perspectives sobre les pujades de tipus milloren, és probable que el mercat elevi l'interès en l'actiu, elevant la seva valoració. Malgrat això, "depèn de múltiples factors que són impossibles de quantificar o predir", tal com apunta Alberto Fernández.
De moment, l'únic que ha quedat clar en els més de tres mesos correguts del nou curs és que el Bitcoin ha tornat a cridar l'atenció del mercat, creixent més d'un 73% des de començament d'any i remarcant la seva posició d'actiu refugi.