El Bitcoin està vivint el seu particular divendres negre. La criptomoneda de referència torna a caure per sota dels 20.000 dòlars, llastada pel tancament del criptobanco Silvergate, que protagonitza l'última fallida del sector. El criptoactivo de Satoshi Nakamoto s'enfonsa més d'un 8% en les últimes 24 hores i descendeix per primera vegada des de gener als 19.000 dòlars. Les caigudes acumulen ja l'11% en els últims set dies, encara que el comportament des de començament d'any és positiu, sumant una revalorització propera al 20%.
La segona criptomoneda per capitalització de mercat, Ethereum, també es veu arrossegada per la situació del sector i el context econòmic. D'aquesta manera, cau fins als 1.300 dòlars després de perdre prop d'un 9% del seu valor. A la fallida de l'última gran entitat del mercat criptogràfic, se sumeixi el temor que ha envaït els mercats per la situació financera d'un altre banc, Sillicon Valley Bank, així com per la previsió d'un enduriment de la política monetària per part de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) que està generant tensions tant en renda variable com als mercats de deute.
La pressió sobre el mercat criptogràfic no es produeix ara, sinó que ve des de fa mesos. La fallida de la plataforma FTX, empresa del jove multimilionari Sam Bankman-Fried, va provocar al seu torn altres tancaments de firmes del sector amb elevada exposició a FTX com Gènesi i una espècie d'efecte dòmino que va afectar a plataformes i al valor d'aquestes divises digitals.
Una cosa que ha llançat més llenya al foc a un mercat que porta immers en el denominat 'criptoinvierno' des que els seus principals actius toquessin màxims històrics el novembre de 2021. Des d'aleshores, el Bitcoin ha passat dels 69.000 dòlars als 19.000 actuals, una pèrdua de valor del 72%.
Context econòmic
A això se suma el context econòmic global, amb encara una elevada inflació que baixa a un ritme menor de l'esperat i una economia que resisteix malgrat les pujades de tipus d'interès del banc central nord-americà. Situació per la qual l'organisme ja ha advertit que haurà d'emprendre pujades de tipus grans del que entrava en els seus plans, tal com va assegurar el president de la Fed, Jerome Powell, aquesta setmana.
En aquest sentit, avui els Estats Units publicaran l'informe sobre ocupació de febrer, que és un dels indicadors de referència per a la Fed. Segons el mateix banc central, les dades condicionaran al costat de l'IPC (inflació) del mateix mes la decisió sobre l'import de la pujada de tipus que durà a terme a finals d'aquest mes. S'espera que l'alça sigui de 50 punts bàsics en comptes dels 25 anteriors.
D'altra banda, els mercats s'han tenyit de vermell aquest divendres després de l'anunci de Silicon Valley Group, matriu de Silicon Valley Bank (SVB), de pèrdues d'uns 1.800 milions de dòlars en el primer trimestre, així com d'una col·locació accelerada d'accions de 1.750 milions de dòlars.
Es tracta d'una mesura que ha pres l'entitat per sanejar la seva posició de capital, que ha provocat la por entre els inversors i fortes caigudes de la cotització dels valors del sector financer, tant als Estats Units com a Europa. A Espanya, els principals bancs perden entre el 4% i el 5% del seu valor aquest divendres per l'efecte contagi.