BlackRock ha pres la iniciativa en l'accionariat de CaixaBank en l'inici de l'any. La gestora de fons nord-americana ha informat aquest dilluns que ha incrementat la seva participació en el banc català, des del 3,211% fins al 5.017%, escalant d'aquesta manera fins a la tercera posició entre els accionistes més grans de l'entitat, per darrere de Criteria (30,012 %) i de l'Estat (16,117 %).

El moviment de la firma nord-americana suposa la seva posició més gran dins del banc des que va entrar a la seva capital allà pel 2017, segons consta en els registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). La participació de BlackRock es compon principalment de drets de vot, amb un 4,402%, sent el 0,615% restant a través d'instruments financers.

Amb aquesta nova adquisició accionarial, la gestora d'actius es col·loca amb un import total de 376,34 milions d'accions que, al preu de tancament del mercat d'aquest dilluns, tenen un valor de 1.488 milions d'euros. Segons la notificació remesa per l'entitat a la CNMV, la participació correspon a fons, comptes i carteres administrats per les seves pròpies societats d'inversió.

Així mateix, es pot destacar que el banc ha procedit recentment a l'amortització de les accions que havia adquirit en el programa de recompra, que es va estendre des de maig fins al desembre i ha suposat un desemborsament de 1.800 milions d'euros. De la mateixa manera, l'amortització ha suposat la reducció del nombre d'accions a 7.502 milions, amb un valor nominal d'un euro per títol, el que implica que tots els accionistes tenen un percentatge major del banc.

Més dividends i més valor

Aquesta situació es reflecteix, per exemple, en la participació que l'Estat controla a través del Frob. Actualment, el Frob té un 16,117%, segons els registres de la CNMV, si bé el Govern estimava al desembre que, en virtut de la recompra i la consegüent reducció de capital, aquesta posició podria elevar-se fins al 17,3%. I de la mateixa manera passarà amb un altre dels accionistes de referència, la Fundació Bancària La Caixa, a través de Criteria, amb un 30,012% del capital.

L'increment de les posicions dins del capital de la companyia suposa també que els accionistes cobraran més dividends per la seva participació en l'entitat. CaixaBank ja ha anunciat que repartirà almenys el 50% del benefici entre 2022-2024, un període que ja s'espera de resultats rècord després que els tipus d'interès hagin tornat a ser positius. De fet, el context econòmic marcat per una política monetària expansiva, preveu que el sector bancari continuï a l'alça, tant en borsa com en els comptes de resultats.

Aquesta és sens dubte una de les raons amb què compta l'Estat per continuar mantenint la posició actual en CaixaBank durant mínim tres anys més. I és que, encara no ha recuperat els més de 22.000 milions que va injectar en Bankia per evitar la seva fallida, encara que no és l'únic motiu.

La revalorització que ha viscut en els últims anys és un altre dels atractius inversors amb què compta el banc català. Des que ha portat la companyia a situar-se en el rànquing de les cinc empreses més grans de l'IBEX 35 per valor de mercat. La situació és, per tant, favorable al Frob, que ha vist augmentar el valor de la seva participació en CaixaBank.