La borsa espanyola ha protagonitzat un 2022 fatídic referent a les sortides a borsa. Els principals índexs espanyols no han comptat amb grans sortides com les ocorregudes en anys anteriors, especialment pel context econòmic i geopolític que ha impregnat de volatilitat els mercats. En aquest sentit, només una companyia, l'empresa d'energies renovables Opdenergy, ha fet el pas per debutar al mercat continu, mentre que són sis les companyies han estat excloses de negociació.
Tanmateix, el BME Growth torna a emportar-se la nota positiva de l'any gràcies al moviment més gran en sortides a borsa des de gener. El mercat borsari per a petites i mitjanes empreses, antic MAB (mercat alternatiu borsari), ha protagonitzat fins a 13 debuts el 2022 i espera tancar l'any amb una última sortida, la de la socimi Emperador Properties, després de les protagonitzades per Energy Solar Tech i Seresco.
El nombre de sortides en aquest mercat reflecteix que és l'únic que ha mantingut el ritme respecte al 2021, quan unes altres 14 empreses van debutar en el selectiu. El BME Growth és una oportunitat de finançament per a empreses que busquen alternatives de creixement, algunes de les quals fan el salt al mercat continu més tard. La comparativa respecte a la resta de sortides a borsa deixen en evidència el desequilibri produït principalment per un entorn econòmic hostil que ha provocat una frenada en el ritme de debuts al parquet espanyol.
I és que, després d'un 2020 marcat per les fortes caigudes borsàries per la pandèmia del coronavirus, que va provocar una sequera de sortides a borsa, el 2021, aquestes operacions es van reactivar, sent tres empreses les que van fer el salt al mercat nacional. Malgrat les previsions dels experts i analistes sobre la continuació de la tendència positiva al llarg d'aquest any, les sortides a borsa han tornat a frenar-se a causa de la incertesa i la volatilitat.
Un context provocat principalment per la guerra a Ucraïna, les tensions inflacionistes, l'enduriment de les polítiques monetàries per part dels bancs centrals i la por d'una recessió global. Aquests factors han generat por i dubtes en aquelles companyies amb projeccions de debutar en borsa aquest any, paralitzant les operacions de sortida en espera d'una situació més favorable.
Només un debut i sis exclusions
D'aquesta manera, només l'empresa d'energies renovables Opdenergy va decidir aquest any fer el salt al mercat. L'oferta pública de venda (opv) de la companyia comportava l'emissió de 42 milions de noves accions per valor de 200 milions d'euros. Així mateix, l'operació va incloure un tram orientat a l'inversor minorista, una cosa que no ocorria des de l'any 2015, quan va debutar Aena. Diversos mesos abans de l'operació d'Opdenergy, al febrer, el mercat continu va donar la benvinguda a Atrys Health, empresa biotecnològica del sector de la salut que ja cotitzava en BME Growth.
Respecte a aquesta problemàtica, el president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Rodrigo Buenaventura, ha insistit en els últims mesos en la importància del mercat de valors com a eina per a la recuperació i transformació ambiental i digital de l'economia espanyola.
"Les empreses necessiten sortir a borsa i el país necessita que ho facin, perquè ens va en això agafar el tren de la transformació de la nostra estructura productiva. Ens juguem molt com a societat en això", va assenyalar el mandatari fa uns mesos. En aquest sentit, i amb l'objectiu d'impulsar el mercat de valors, la CNMV ha decidit recentment exigir menys documentació a les empreses que vagin a sortir a borsa, per a així, "reduir els costos i les càrregues administratives dels emissors".
Quant a les companyies que han causat el desequilibri en aquest 2022 per les seves exclusions de cotització, hi ha Siemens Gamesa. La companyia dedicada al sector eòlic va ser exclosa dimecres de l'Ibex-35 com a conseqüència de l'OPA (oferta pública d'adquisició) llançada per la seva matriu, Siemens Energy. Després de tres anys consecutius de pèrdues en els seus comptes de resultats, la companyia va decidir aconseguir el control total de la filial espanyola, que es troba en un procés de reestructuració pel qual acomiadarà més de 300 empleats al país.
Una altra de les companyies que han deixat el mercat en aquest 2022 ha estat Abengoa. Després d'estar suspesa de negociació durant més de dos anys, va ser exclosa el setembre passat en trobar-se en concurs de creditors. Diversos mesos enrere, Codere també va abandonar el mercat continu en trobar-se en fase de liquidació, mateixa situació viscuda per la Corporación Empresarial de Materiales de Construcción (Coemac), l'antiga Uralita. Per la seva part, l'empresa paperera Reno de Medici també va quedar definitivament fora de la borsa espanyola el passat 2 de febrer, després de concloure amb èxit l'opa forçosa llançada pel fons d'inversió nord-americana Apollo.