BME (Bolsas y Mercados Españoles), el operador de todos los mercados de valores y sistemas financieros en España, ha presentado hoy el Informe de Mercado 2022, donde detalla lo más destacado del último año en los mercados financieros. Un año más, uno de los puntos fuertes de la Bolsa española fue la retribución al accionista, que creció un 29% hasta superar los 23.600 millones de euros hasta noviembre .
Jos Dijsselhof, presidente de BME, y Javier Hernani, consejero delegado, han explicado los principales hitos de un ejercicio marcado por la guerra en Ucrania, el cambio de rumbo en la política monetaria de los principales bancos centrales para combatir la inflación y la amenaza de la ralentización económica.
Dijsselhof ha destacado dos de los puntos clave de la acción del grupo este año: la digitalización, que es ya una realidad disruptiva, y la sostenibilidad, campo en el que la compañía cuenta con un claro compromiso y en el que espera ampliar su gama de productos. Además, indicó que el sector de las infraestructuras de los mercados financieros, en el que SIX ocupa la tercera posición en Europa tras la compra de BME, " ha crecido un 5% anual en todo el mundo desde 2012 y en los últimos 15 años ha generado los mayores rendimientos totales para los accionistas dentro del sector de los servicios financieros".
Per la seva part, Hernani ha assenyalat que "malgrat que el 2022 ha estat un any difícil que obre una nova etapa d'incertesa, les empreses espanyoles aborden la dificultat que suposa aquest nou escenari en millors condicions que en el passat. En l'última dècada, el finançament bancari de les companyies de l'IBEX 35 ha passat del 50% al 26% del seu passiu financer, mentre que els recursos materialitzats en títols de deute registrat als mercats representen ja el 55% davant el 40% de fa deu anys."
Les recompres d'accions es tripliquen
Malgrat el delicat context, 18 empreses s'han incorporat als mercats de BME des de començament d'any: dos al mercat principal (Opdenergy i Atrys Health), una altra a Latibex (Neoenergia) i 15 a BME Growth (incloent les dues companyies que s'uniran d'aquí a final d'any).
Un altre factor a destacar és el del fort augment de la recompra d'accions com a via de retribució a l'accionista. En total s'han registrat 26 operacions d'amortització d'accions per un valor de mercat de 13.890 milions d'euros, tres vegades més que l'exercici anterior i màxim històric. En part gràcies a aquest creixement, Espanya destaca a nivell internacional amb una rendibilitat per dividend del 3,9%. A més, aquest compromís amb la retribució a l'accionista és de llarg termini, ja que la seva mitjana històrica dels últims 35 anys se situa en el 4%.
Els mercats financers han continuat permetent a les empreses finançar els seus plans de creixement. L'import captat per les empreses de BME Growth se situa en els 863 milions d'euros, mentre que les empreses del mercat principal han captat 6.137 milions d'euros a 115 ampliacions de capital.
El volum contractat en Renda Variable fins al novembre ha baixat un 4,7% fins als 333.860 milions. Al contrari, aquest any s'han registrat augments en la negociació de Fons Cotitzats (ETFs) i warrants. En el cas dels ETFs, la negociació ha crescut un 4% fins als 1.511 milions d'euros, mentre que la contractació de warrants a la Borsa espanyola es va duplicar fins als 550 milions d'euros.
La renda fixa, condicionada per les pujades de tipus
Els mercats de Renda Fixa han estat molt condicionats per les pujades de tipus i les consegüents caigudes en els preus dels bons. El saldo viu total de deute públic espanyol al mercat regulat de Renda Fixa ha crescut un 7% fins als 1,33 bilions d'euros, mentre que el volum de deute privat espanyol emès i admès a negociació al mercat regulat ha crescut un 3,2% fins als 108.256 milions d'euros. En aquest camp destaca el fort augment de l'emissió de pagarés, que ha crescut un 89% fins als 6.737 milions d'euros, perquè les empreses han optat per concentrar les seves emissions a curt termini atesa la incertesa al mercat.
El MARF ha assolit ja els 134 emissors i el seu volum d'emissions i admissions s'ha situat en els 12.519 milions d'euros. Encara que a nivell internacional les emissions sostenibles han tingut una important caiguda el 2022, en els mercats i plataformes de Renda Fixa gestionats per BME s'han admès a negociació fins al novembre 28 emissions de renda fixa verdes, socials i sostenibles per un import total superior als 52.600 milions d'euros. Són ja 85 les emissions vives d'aquest tipus, davant les 63 a tancament de 2021.
En el área de Derivados Financieros destaca el crecimiento del 4,9% del número de contratos negociados de Futuros sobre el Ibex35, hasta los 5,1 millones. Por eso ha crecido también un 6% el volumen compensado en BME Clearing sobre este producto . Además, se ha registrado un récord de Liquidación de deuda soberana italiana. Además, en abril de ese año, SIX completó la adquisición del 50% que no controlaba de REGIS-TR, el registro europeo de operaciones (trade repository) líder en Europa . Cuenta con 2.000 clientes en 37 países y un 55% de cuota de mercado total del reporte de EMIR en la UE.