El mercat d'accions torna al primer pla de l'activitat econòmica. Les Ofertes Públiques d'Adquisició (OPA) han reviscut amb les ja perfilades aquest any de Prosegur i Opdenergy juntament amb l'oferta competitiva sobre Applus Service. Però hi ha moltes altres operacions pendents com l'oferta de la portuguesa Bondalti sobre la química espanyola Ercros; la de l'hongaresa Magyar Vagon sobre mítica empresa ferroviària Talgo, o la del grup suís Safra sobre la socimi Arima Real Estate o la més sonada del BBVA que vol comprar el Banc Sabadell amb l'oposició del seu consell (Opa hostil).
També està pendent la presentació d'una oferta del grup emiratí Taqa i Criteria sobre l'energètica Naturgy que arrodonirien a vuit les compres mitjançant OPA en aquests primers cinc mesos de l'any. Xifra que contrasta amb una sola operació el 2023 protagonitzada pel grup Foment de Construccions i Contractes (FCC) realitzada per la pròpia companyia, en mans de l'inversor mexicà Carlos Slim.
Però Criteria, -braç inversor de La Caixa- a més de l'esmentada oferta sobre Naturgy, està jugant un paper destacant en la compra de paquets accionarials. Moviments uns i d'altres que alegren el mercat i que, probablement, expliquin que l'índex Ibex 35 de la borsa espanyola sigui el que més s'ha revaloritzat aquest mes de maig davant els seus homòlegs europeus. Així, Criteria ha comprat recentment un paquet d'accions del 9,8% sobre la constructora ACS, creada i controlada per Florentino Pérez. Criteria també ha invertit 662 milions d'euros en la immobiliària Colonial, la qual cosa li permetrà assolir el 17% del capital i convertir-se en el primer accionista. També va anunciar una inversió en Telefónica per assolir un paquet d'accions del 10%, igualant en percentatge a l'adquirit per l'Estat a través de la Sepi, plantant també de cara a la inversió de Saudita Telecom, aspirant a adquirir el 9% de la firma de telecomunicacions (actualment té el 4,9%.
Applus, Ercros, Talgo, Arima i el Sabadell estan sent objecte d'opes a la Borsa espanyola
Els experts consultats apunten a diversos factors per explicar aquesta gana inversora que s'ha desbocat en l'inici de l'any. L'horitzó d'una baixada de tipus ajuda per tal com facilita el finançament per realitzar aquestes operacions. L'any passat el panorama era de tipus alts i davant de la incertesa de fins on podien arribar el capital risc i altres companyies es pensaven més d'una vegada l'aventura d'adquirir una companyia. Una altra explicació es troba en els baixos preus de moltes accions. La bona evolució de les Borses l'any passat s'hi ha concentrada en un reduït nombre de valors, mentre que companyies de mitjana i petita capitalització ofereixen valoracions molt atractives. Des de Goldman Sachs apunten que aquesta situació és especialment rellevant a Europa que ofereix un descompte històric del 20% al 30% sobre el mercat nord-americà. El banc d'inversió espera per als propers mesos el desembarcament de firmes de l'altre costat de l'Atlàntic al Vell Continent.
I, finalment, malgrat els programes de retallada de liquiditat imposats pels bancs centrals com a estratègia de contenció dels preus (unida a la pujada de tipus) encara hi ha molts diners al mercat per realitzar operacions d'envergadura. La sortida a borsa de la firma Puig Brands i la facilitat en la col·locació donen mostra que hi ha molts diners al mercat.
Ben Ritchie, director de renda variable de mercats desenvolupats d'abrdn, explica que "les valoracions són sens dubte part de l'atractiu. Els valors europeus cotitzen a múltiples baixos en termes absoluts i a nivells extremadament baixos en relació amb el mercat mundial i nord-americà", indica. Respecte als països més proclius a rebre ofertes, indica que "alguns mercats europeus estan més oberts a les operacions que altres des del punt de vista normatiu i polític. Per exemple, el Regne Unit s'ha mostrat al llarg del temps més obert a les adquisicions d'empreses que cotitzen a la borsa, sobretot per part d'inversors privats o compradors industrials estrangers. Altres mercats, com França, s'han mostrat en general més reticents a permetre adquisicions d'empreses considerades estratègicament importants", conclou.
Aquest pot ser un factor decisiu per al mercat espanyol, ja que el Govern ha mostrat la seva contrarietat amb l'oferta sobre Talgo, s'ha oposat també a la realitzada per BBVA sobre Sabadell i va reaccionar comprant accions al desembarcament de Saudita Telecom. Un comportament que pot foragitar possibles compradors al mercat espanyol.
Avantatges per a tothom
Per últim, Manuel Urrutia Subinas, president i Director General del Grup Confianz 2024 indica que està sent el gran any de les Ofertes Públiques d'Adquisició (OPA), tant a Espanya com a la resta del món. "Les Ofertes Públiques d'Adquisició ofereixen avantatges per a les dues parts que prenen part en l'operació: el comprador pot obtenir moltes accions d'una empresa d'una manera ràpida i organitzada, a un preu fix i més avantatjós. Perquè si es realitza una gran adquisició d'accions a través de moltes operacions ordinàries en borsa faria que el mercat detectés un augment continuat de la demanda i el preu per acció s'encariria de forma gradual". I afegeix: "els accionistes que venen les seves accions solen beneficiar-se d'un preu entre un 10% i un 20% superior al de la cotització del mercat en aquell moment", conclou.