La borsa espanyola aconsegueix esborrar les pèrdues inicials i després de l'obertura d'aquest dimarts puja el 0,07%, basada en Amadeus, que es dispara després de presentar resultats, i malgrat les caigudes que registren dos dels grans valors, Telefónica i Repsol. A les 9.10 l'IBEX 35, el principal selectiu espanyol, cotitza en 9.248,20 punts després de sumar aquest lleu 0,07%. Els guanys de l'any assoleixen el 12,4%. La Borsa espanyola partia avui dels 9.241,5 punts després de tancar la vigília amb un descens del 0,56 %, amb la qual cosa va interrompre una ratxa de cinc sessions consecutives a l'alça. Teléfónica és, dels grans valors, el que més cau, després de conèixer-se que ha llançat una OPA per la totalitat de la seva filial alemanya.

Aquest dimarts, el mercat nacional cotitza amb dubtes en una jornada en la qual s'han imposat els números vermells a Àsia, on la majoria d'índexs s'ha decantat per la recollida de beneficis i s'han vist afectats per unes dades macroeconòmiques de la Xina que mostren una recuperació de l'economia desigual. Així mateix, el Banc d'Austràlia ha decidit pujar els seus tipus d'interès en 25 punts bàsics, amb la qual cosa es desmarca de l'estratègia que estan implementant els principals bancs centrals del món.

En aquest context, els futurs sobre els principals indicadors de Wall Street apunten a una obertura a la baixa. En la sessió de dilluns, Wall Street va tancar en verd, i pendent del president de la Reserva Federal dels EUA (Fed), Jerome Powell, que té previst intervenir en els pròxims dies. En espera de les declaracions de Powell, la rendibilitat dels bons del Tresor dels EUA a deu anys puja i assoleix el 4,65 %; mentre que la dels alemanys s'eleven al 2,75%, i la dels espanyols, al 3,8%.

Els experts de Link Securities expliquen que en una jornada en què l'agenda macroeconòmica és limitada, destacant únicament les xifres de producció industrial d'Espanya i Alemanya, així com de l'índex de preus de la producció (IPP) de l'eurozona, seran els bons, concretament els seus rendiments, els que determinin en gran manera el comportament de la renda variable.

"Si aquests actius són capaços d'estabilitzar-se a curt termini, esperem que també ho puguin fer els mercats d'accions", han dit. El Brent, el cru de referència d'Europa, cau l'1,26%, fins als 84,08 dòlars. A Europa, amb l'euro a 1,069 dòlars, els principals índexs es decanten per les pèrdues en l'obertura: París es deixa el 0,41%; Frankfurt, el 0,33%; Londres, el 0,16%, i Milà, el 0,16%.

I això, en una jornada en què es coneixen dades de la producció industrial d'Alemanya, i d'Espanya, on l'índex es va contreure al setembre un 4,1% respecte al mateix mes de 2022, una taxa quatre dècimes pitjor que la d'agost (3,7 %), mentre que als EUA es publicaran la balança comercial i l'índex Redbook de vendes detallistes.

Telefónica i Repsol

Dins del mercat espanyol, dos dels grans valors de l'IBEX 35, Telefónica i Repsol, són els que més baixen del selectiu, el 2,58% i l'1,95%, respectivament. Al contrari, Amadeus, que ha anunciat un resultat de 842 milions d'euros fins al setembre, el 74,6% més, es dispara el 3,81%. Inditex també puja el 0,48%, mentre que BBVA cedeix el 0,10%; Iberdrola, el 0,14%, i Santander, el 0,34%.