La Borsa espanyola ha encadenat aquest dimecres la seva quarta jornada consecutiva en pèrdues, en anotar-se una caiguda del 0,38%, fins a situar-se en els 10.775 punts, motivada per la dada, pitjor de l'esperada pel mercat, de la inflació dels Estats Units al març. El selectiu espanyol ha arrencat la jornada amb un to positiu que l'ha portat a situar-se en direcció als 10.900 punts; tanmateix, en conèixer-se la referència inflacionista dels Estats Units, l'indicador nacional ha canviat de direcció amb una caiguda vertical i ha passat a les pèrdues.

Amb tot, el selectiu, que ha arribat a posar en perill la cota dels 10.700 punts, ha aconseguit reduir les pèrdues al tancament fins al 0,38%, mentre que els índexs novaiorquesos registraven caigudes de més de l'1%.

L'IPC als Estats Units despunta tres dècimes

L'índex de preus de consum (IPC) dels Estats Units es va situar en el 3,5% interanual el març, cosa que implica una acceleració de tres dècimes respecte a la dada de febrer (el mercat esperava un repunt de dues dècimes), segons ha informat l'Oficina d'Estadístiques Laborals del Departament de Treball del país. Del seu costat, l'índex subjacent, que exclou del seu càlcul els preus dels aliments i l'energia per la seva volatilitat més gran, va tancar el tercer mes de l'any amb un increment del 3,8%, idèntica xifra que en el mes anterior i la seva menor marca des de finals de 2021, quan el consens anticipava un descens d'una dècima.

El mercat, que fins fa poc projectava un començament de les retallades de tipus als Estats Units per al mes de juny, estarà pendent aquesta tarda de la publicació de les actes de l'última reunió de política monetària de la Reserva Federal (Fed).

Les Borses europees tanquen mixtes

Davant d'aquesta conjuntura, les pujades més grans dins de l'IBEX 35 se les han anotat Amadeus (+1,86%), Caixabank (+1,5%), Mapfre (+1,23%) i Banc Sabadell (+1,07%). Pel costat contrari, les caigudes més destacades han estat les de Grifols (-3,58%), Acciona (-3,26%), Acciona Energía (-2,71%), Endesa (-2,17%), Fluidra (-2,06%), Colonial (-1,92%), Solaria (-1,87%), Inditex (-1,31%) i Iberdrola (-1,03%).

Malgrat les fortes caigudes inicials per la dada de l'IPC dels Estats Units, les principals places europees han aconseguit remuntar majoritàriament i acabar en terreny positiu: Frankfurt ha sumat un 0,11%; Milà un 0,28% i Londres un 0,33%. París, que s'ha quedat a les portes dels beneficis, ha tancat amb una caiguda del 0,05%.

Al mercat de matèries primeres, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, pujava un 0,1%, fins als 89,5 dòlars, mentre el de Texas se situava en 85,3 dòlars, un 0,12% més.

Al mercat de divises, la cotització de l'euro es desplomava un 1,15% davant el dòlar, a 1,0731 bitllets verds, per la perspectiva d'una política monetària més agressiva als Estats Units per controlar la inflació. Del seu costat, l'interès del bo espanyol a llarg termini ha tancat en el 3,238% després de sumar sis punts bàsics, amb la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) en els 80,5 punts.