La Borsa espanyola ha tancat aquest dilluns amb una pujada el 0,5% i ha recuperat el nivell d'11.700 punts que va perdre la setmana passada, impulsada pels bancs i la majoria dels grans valors, malgrat la caiguda de Wall Street. El principal indicador del mercat nacional, l'IBEX 35, que amb prou feines ha comptat amb referències econòmiques en aquesta sessió borsària, acumula un guany anual del 15,99%.

La dada més rellevant d'aquesta setmana serà la de l'IPC de setembre als Estats Units; el mercat espera que es mantingui pràcticament estable, en un 2,3% davant el 2,5% del mes anterior, per sobre encara de l'objectiu d'inflació de la Fed, però servirà de guia a les previsions de baixades de tipus del banc central nord-americà.

Dels grans valors de l'IBEX només ha baixat Iberdrola, el 0,48%, mentre que Banc Santander ha ocupat el primer lloc per guanys de l'IBEX en pujar l'1,79%; Inditex ha avançat l'1,08%, BBVA l'1,05%, Repsol el 0,89% i Telefónica el 0,55%. De mitjana, els bancs del selectiu han pujat un 1,3% impulsant a l'índex a l'alça. A més dels bancs, Naturgy i Ferrovial han pujat aquest dilluns un 1,5%. Mentre que Cellnex i Merlin Properties, lideraven les caigudes en deixar-se un 1,8% i un 1,5% respectivament.

En l'àmbit empresarial, el grup d'aigua i energia Cox ha anunciat aquest dilluns la seva intenció de sortir a cotitzar en les Borses de Valors espanyoles mitjançant una oferta pública de venda d'accions (OPV) dirigida a inversors qualificats, segons ha informat la companyia, que fa alguna cosa més d'un any va integrar els negocis productius del grup Abengoa després de guanyar la seva adjudicació en una subhasta.

A Europa, la majoria de borses han tancat amb avenços. La Borsa de París, el selectiu CAC-40 del qual s'ha vist castigat pels valors del luxe, va canviar la tendència per acabar aquest dilluns amb una pujada del 0,46%. Londres ha sumat un 0,28% i Milà un 0,66%, mentre que Frankfurt ha estat l'excepció en restar un 0,09%.

Al mercat de matèries primeres, el preu del barril de petroli Brent, el cru de referència a Europa, puja més del 3% i supera els 80 dòlars per barril, el nivell més alt des de finals d'agost, davant de la possibilitat d'un atac d'Israel contra instal·lacions petrolieres iranianes.

Al mercat de divises, la cotització de l'euro davant el dòlar cotitzava estable als 1,0978 'bitllets verds', en tant que al mercat de deute l'interès exigit al bo espanyol a 10 anys ha tancat en el 3,016% després de sumar mitjana desena, amb la prima de risc en els 76,3 punts bàsics.

Per la seva part, l'unça d'or troy restava un 0,3%, a 2.645 dòlars, mentre que el bitcoin s'elevava un 1,8%, fins als 63.750 dòlars.