Les principals borses asiàtiques, entre elles les de Tòquio, Seül i Taipei, remunten aquest dimarts, després d'un dilluns negre amb caigudes històriques en què es van veure arrossegades pel temor global d'una recessió als Estats Units. L'índex Nikkei 225 ha tancat la sessió d'aquest dimarts amb una pujada del 10,23% que permet al selectiu de la Borsa de Tòquio eixugar part de les pèrdues registrades en la sessió de dilluns, quan es va desplomar un 12,40% en la seva pitjor jornada des d'octubre de 1987. D'aquesta manera, el Nikkei ha posat fi a la seqüència de tres sessions consecutives a la baixa després de la decisió el passat 31 de juliol del Banc del Japó de reprendre les pujades de tipus i anunciar una reducció dels estímuls monetaris. Amb la pujada d'aquest dimarts, el selectiu toquiota acumula un descens superior a l'11% en què portem d'agost, encara que des de començament d'any encara s'anota una pujada de més del 4%.
El parquet toquiota ha obert aquest dimarts a l'alça després de desplomar-se aquest dilluns, en una caiguda motivada per la fortalesa del ien després de l'última pujada de tipus del Banc del Japó (BoJ) i els temors d'una recessió als Estats Units, que va fer escampar-se el pànic financer. Els inversors japonesos també reaccionaven aquest dimarts a una depreciació del ien davant el dòlar i a l'euro, una tendència que beneficia els grans exportadors nipons en repatriar els seus beneficis a l'exterior.
La borsa de Seül, per la seva part, ha mostrat dimarts un clar rebot amb el seu principal indicador avançant més d'un 3% intervingudes les operacions, després de viure aquest dilluns la seva pitjor caiguda històrica. A les 12.15 hora local (3.00 GMT), el gegant tecnològic Samsung Electronics, actiu de referència local, guanyava un 1,68% i, el també fabricant de xips SK Hynix, segon valor més gran per capitalització de la borsa de Seül, s'apreciava un destacable 4,48%.
Temor d'una recessió als Estats Units
La patacada, que es va replicar dilluns en altres places d'Àsia, Europa i Wall Street, és causada pel temor que els Estats Units estigui entrant en recessió a causa de les dades negatives del mercat laboral de juliol, que fan pensar que la pujada de tipus d'interès prevista per al setembre no serveixi per pal·liar aquesta tendència. L'índex de referència de la plaça de Taipei, el Taiex, seguia la mateixa tendència i es recuperava aquest matí un 0,78%, després de registrar en la vigília la pitjor pèrdua (-8,35%) en la seva història.
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), el fabricant de xips més important del món, revertia aquest dimarts també la seva tendència i pujava un 5,15%, després d'haver-se desplomat un 9,75% aquest dilluns. Mentrestant, les borses xineses, menys exposades en general als vaivens globals, seguien la seva pròpia inèrcia.
La de Shanghai prolongava prop del migdia la seva tendència a la baixa, caient un 0,07% (després de tancar dilluns en -1,54%), mentre que el parquet de Shenzhen avançava un 0,24% (després d'acabar dilluns amb un -1,85%). Per la seva part, l'índex de referència de Hong Kong, l'Hang Seng, avançava un 1,18%, després de tancar la sessió de dilluns amb pèrdues de l'1,46%. Al Sud-est Asiàtic i a Austràlia, regions que també van viure pèrdues generalitzades aquest dilluns, tots els parquets aconseguien remuntar aquest dimarts en el qual va de jornada tret del singapurès, que retrocedeix a unes cinc hores del tancament un lleu 0,70%.
Dilluns negre a les Borses
El nerviosisme dels mercats es va desencadenar dijous després de publicar-se les dades d'ocupació i activitat industrial als EUA pitjors de l'esperat i es va intensificar divendres en constatar-se el refredament del mercat laboral nord-americà. A aquest factor es va sumar la pujada de tipus al Japó, que va portar als inversors que s'havien endeutat en iens per invertir en altres actius més rendibles a vendre'ls per liquidar el seu deute. En aquest context, l'Ibex-35 va baixar aquest dilluns un 2,34%; Milà, un 2,27%; Londres, un 2,04%; Frankfurt, un 1,82%, i París, un 1,42%. A Àsia, Tòquio va perdre un 12,4%, la segona caiguda més gran de la seva història.
En la mateixa línia, Seül va retrocedir un 8,77% i Taiwan, un 8,35%. Més moderades van ser les caigudes a Hong Kong (-1,46%) i Shanghai (-1,54%). En el costat americà, Wall Street va tancar en vermell la seva pitjor jornada en dos anys, amb fortes pèrdues als seus indicadors clau, principalment el Dow Jones d'Industriales, que va caure 1.000 punts (-2,60%) fins a 38,70. El Nasdaq va baixar més de 576,08 punts (-3,43%), mentre que el selectiu S&P 500 va caure un 3,00%, 163,23 punts, fins a 5.186 enters. La ratxa a la borsa novaiorquesa va començar només cinc minuts després de la seva obertura després del fort retrocés de les places asiàtiques i va acabar amb el S&P 500 un 8,5% per sota del seu màxim del mes passat, mentre el Nasdaq va estar un 13% per sota d'aquesta fita.