Àsia es tenyeix de verd. Les seves borses segueixen Wall Street, que ahir a la nit va tancar una jornada de menys a més que va acabar amb l'índex tecnològic Nasdaq disparat un 12% en la seva millor sessió borsària en 24 anys. Aquesta matinada, mercats com el de Tòquio i Taipei també han pujat un 9%, mentre que Pequín, més moderada, registra pujades de l'1%. Els futurs d'Europa, per la seva part, també apunten a pujat rècord.

Donald Trump ha donat una treva als aranzels i els mercats han respost. Ahir, el president dels Estats Units va anunciar una suspensió de 90 dies dels seus denominats "aranzels recíprocs", excepte per a la Xina. El que va provocar una reacció immediata a les borses de tot el món. Els avanços en Wall Street van accelerar en els últims minuts de la sessió i el Nasdaq es va disparar més d'un 12% després de quatre jornades consecutives de pèrdues.

Es va tractar de la seva pujada borsària més gran d'un sol dia des de l'any 2001, en plena bombolla de les puntcoms. En el cas del S&P 500 (que va pujar un 9,5%) es remunta a 2008, en plena crisi financera, i en el del Dow Jones (que va despuntar un 8%) és el millor des de 2020, després de la pandèmia de covid.

Aquesta matinada, l'índex de referència de la Borsa de Taipei, el Taiex, ha registrat també la pujada diària més gran de la seva història. El selectiu, que compta amb un fort component tecnològic, va avançar més de 1.600 punts i va concloure la sessió en 19.000, la qual cosa va suposar un salt del 9,25%. El parquet taiwanès va trencar així la tendència negativa de les tres sessions anteriors, en les quals el Taiex va acumular una caiguda total del 18,34%, respecte al tancament de la setmana passada.

El Nikkei de Tòquio puja més d'un 9%

Els inversors van reaccionar d'aquesta forma a la decisió de Trump de suspendre durant 90 dies els "aranzels recíprocs" que havia imposat a desenes dels seus socis comercials, entre ells un 32% per a Taiwan, després d'iniciar negociacions amb la majoria d'ells, tret d'amb la Xina.

L'optimisme també s'ha instal·lat al Japó, on el Nikkei pujava a la matinada d'aquest dijous més d'un 9% en què ha estat la seva setena major pujada percentual de la història. En tant que l'Hang Seng de Hong Kong puja amb menys força, entorn d'un 2,5%; i la Borsa de Xangai (Xina) un 1%.

Si bé, Donald Trump ha donat un respir a tots els països menys al seu arxienemic xinès, amb el que porta immers en una guerra comercial des de la seva primera legislatura.

De fet, els nous aranzels del 84% anunciats per la Xina sobre les importàncies de mercaderies nord-americanes han entrat en vigor també aquest dijous com a resposta als aranzels addicionals "recíprocs" imposats pels Estats Units al gegant asiàtic.

I en aquest context, els futurs de les principals borses europees avancen a aquesta hora una obertura amb forts guanys de l'entorn del 8%, després que el president dels EUA hagi donat una pausa de noranta dies per negociar els seus aranzels i s'hagin registrat aquestes pujades històriques a les borses de tot el món.