La banca europea va de mal borràs després que aquest dimecres saltés pels aires la crisi de Credit Suisse. L'entitat bancària suïssa està travessant el que segurament és el seu pitjor moment en els 167 anys que fa que opera. La companyia dirigida per Ulrich Körner ha fet germinar el temor entre les entitats bancàries europees després de conèixer que el seu màxim accionista, el Banc Nacional de l'Aràbia Saudita, hagi oficialitzat la decisió de deixar d'injectar capital a Credit Suisse. Aquesta notícia no només ha estat un revés per a la firma helvètica, sinó per a la resta de companyies europees del sector.
De base, Credit Suisse ha perdut el comodí que li servia per continuar operant amb 'normalitat' malgrat els comptes malmesos que arrossegava. Seguidament, i després de conèixer la decisió del màxim accionista del banc, aquest s'ha enfonsat al mercat de valors suís, on mostra un decreixement superior al 20% des de principis de la sessió. Es pot destacar que el regulador de la Borsa suïssa ha decidit interrompre la cotització de la firma, ja que en cas de no haver-ho fet, podríem estar parlant d'unes caigudes encara més inflades.
La crisi de Credit Suisse llasta la banca europea
Malgrat això, i comptant que la caiguda de Credit Suisse ha posat de manifest la seva posició financera negativa, aquesta també ha sacsejat la resta de companyies del sector en un moment en el qual el nerviosisme i la incertesa entorn de la indústria bancària abunden. La fallida d'SVB va posar la cautela sobre el terreny borsari europeu fa un parell de dies, però ara, amb l'enfonsament de Credit Suisse, el mercat ha assistit al que pot ser un dels cops més abruptes a la banca dels últims anys.
La importància de la crisi de Credit Suisse és tan important que aquesta ha obligat els reguladors de diversos mercats de valors a paralitzar la cotització d'altres bancs de gran escala. Société Generale, Unicredit i Monte dei Paschi han estat tres de les entitats més afectades pel daltabaix financer i borsari de l'empresa suïssa. Malgrat que tots ells tenen una demarcació important al mercat, destaca la depreciació de Monte dei Paschi. El que és el banc operatiu més antic del món s'ha vist sacsejat per un vell conegut.
Monte dei Paschi, un banc ofegat
I és que el banc amb seu a Siena ha travessat diverses situacions en què ha hagut de ser rescatat pel Govern d'Itàlia, i en les quals ha col·laborat Credit Suisse. Per Antonio Castelo, analista d'iBroker.es, aquesta empresa "és un banc que està pràcticament trencat des de fa anys". De base, Monte dei Paschi va ser rescatat per l'estat italià el 2016, ja que comptava amb diversos préstecs dubtosos i insolvències. Amb l'esmentat rescat, la que és la tercera entitat bancària més gran d'Itàlia es va proposar de treure préstecs dubtosos per un import brut de 27.700 milions d'euros. Al seu torn, la companyia va dur a terme una ampliació de capital, que avui dia genera dubtes, per un import de 5.000 milions d'euros amb què pretenia reduir el seu perfil de risc.
En l'esmentada transacció, Monte dei Paschi no comptava amb algunes entitats com JP Morgan i Mediobanca, que van actuar de subscriptors, i amb altres com Banco Santander, Goldman Sachs, Citi o el mateix Credit Suisse. Malgrat això, tal com explica Antonio Castelo, la presència de les entitats bancàries més potents en aquest tipus de transaccions són "absolutament normals".
Set anys més tard, el camí d'ambdues entitats bancàries torna a creuar-se, però aquesta vegada amb una Credit Suisse ofegada financerament i sense suport per part dels accionistes majoritaris. Alhora, Monte dei Paschi no ha prosperat com es podria esperar. Continua sent una entitat bancària dèbil, tant en el terrreny financer com en el borsari. I la demostració d'això ha arribat aquest dimecres, quan el banc italià ha cedit més d'un 8% en tot just cinc hores de cotització. Com amb Credit Suisse, el regulador italià ha decidit suspendre la cotització veient que podria enfonsar-se.
Monte dei Paschi cau de moment del sector
I és que, de moment, Monte dei Paschi cotitza per sota dels 2 euros per acció, a uns 30 cèntims del seu mínim històric. Malgrat que l'inici d'any no havia estat negatiu, l'entitat bancària en la qual el Govern d'Itàlia és el màxim accionista cau més d'un 90% en els últims dotze mesos.
La crisi de Credit Suisse ha posat la punta a una companyia que, com ella, està llastada tant en el terreny financer com en el borsari. Cal veure si la situació d'ambdues s'aclareix amb el pas dels dies. L'entitat italiana no cedeix pels problemes de la companyia suïssa, però sí que influeix el fet que la caiguda de Credit Suisse hagi generat un temor inversor que s'ha reflectit en totes les companyies del sector bancari, lluint-se més en algunes d'elles, com en Monte dei Paschi que van passant una etapa convulsa.