La caiguda bursatil de Silicon Valley Bank (SVB), un petit banc especialitzat en empreses tecnològiques, està tenint un fort impacte en la cotització de les entitats financeres europees, que pateixen aquest divendres una jornada de fortes pèrdues en borsa arrossegades per la crisi del banc nord-americà filial de SVB Financial.
Aquest divendres les accions del Silicon Valley Bank (SVB) es van desplomar un altre 68% en les activitats electròniques prèvies a l'obertura de la Borsa de Wall Street, una caiguda que se sumeixi la del 60% experimentada dijous i que està llastant al sector de la banca dins i fora dels Estats Units. El banc, enfocat principalment en empreses emergents del sector tecnològic i científic, es va veure obligat a realitzar una venda forçosa de títols dimecres per valor de 21.000 milions de dòlars, el que va suposar unes pèrdues de 1.800 milions i es va traduir en la caiguda de les seves accions en Wall Street.
SVB Financial, la seva matriu, abordava avui la venda del negoci després de fracassar la seva recerca de capital per fer front als seus problemes financers, segons el canal nord-americà CNBC.
La caiguda del SVB ha afectat en gran manera la banca espanyola, que ha vist com els seus valors descendien de forma pronunciada en l'Ibex 35. Al parquet londinenc, els bancs també encapçalaven la llista de valors en vermell, amb alguns dels seus gegants entre els més perjudicats pel contagi de Wall Street. Sobre les 16.00 GMT, mitja hora abans del tancament de la sessió, el seu índex principal, el FTSE-100 es deixava un 2 % del seu valor, amb el HSBC -primer banc d'Europa per capitalització- en segon lloc de les caigudes, en perdre un 5,59 %. A poca distància s'ubicaven Barclays, amb un retrocés del 5,07 % i Estàndard Chartered (4,98 %), mentre que altres companyies de serveis financers com Admiral o Hargreaves Lansdown es colaven també entre les caigudes més grans.
A Frankfurt, els principals bancs alemanys van registrar igualment forts descensos com a conseqüència de les que dijous van impactar a la Borsa de Nova York després del tancament i la liquidació del Silvergate Bank i la caiguda del Silicon Valley Bank. El selectiu DAX de la Borsa alemanya queia un 1,07 % cap a les 14:30 GMT i les pèrdues estaven encapçalades pel Deutsche Bank, amb un 7,24 % de caiguda, mentre el Commerzbank baixava a aquella hora un 2,56 %.
En una valoració de la situació, el diari "Frankfurter Allgemeine" va estimar aquest divendres que "els problemes dels bancs nord-americans recorden a un problema que afecta principalment a les caixes d'estalvi i els bancs cooperatius a Alemanya, que s'enfronten a grans amortitzacions de les seves tinences de valors a causa de l'augment dels tipus d'interès". Els bancs francesos també van ser durament castigats i dos d'ells encapçalaven destacats les pèrdues del CAC 40 a poc més d'una hora del tancament de la Borsa de París. Société Générale queia a aquella hora un 6,10 %, mentre que BNP Paris perdia un 4,96 %. L'altre gran banc francès de l'índex, Crédit Agricole, es deixava un altre 3,36 %.
I a Itàlia, els principals bancs es van enfonsar a la Borsa de Milà encomanats per SVB Financial: Finecobank es va desplomar un 5,64 %, Banca Popolare Emilia Romagna un 4,84 %, Unicredit un 4,25 %, Mediolanum un 3,80 %, Banc Popolare Milano un 3,65 %, Mediobanca un 3,59 %, Banca Generali un 3,50 %, Intesa Sanpaolo un 2,98 % i la xarxa de cobraments Nexi un 3,59 %.
SVB busca un comprador
SVB Financial, la matriu del Silicon Valley Bank (SVB), està discutint la venda del seu negoci després de fracassar la seva recerca de capital per fer front als seus problemes financers, que estan arrossegant a tot el sector bancari, va avançar aquest divendres el canal CNBC. Segons fonts anònimes citades per la cadena econòmica, l'entitat ha contractat assessors per explorar una possible venda i diverses grans institucions financeres estan estudiant una potencial adquisició.
L'efecte contagi d'aquest divendres als mercats internacionals, amb banques de tot el món experimentant caigudes en borsa, s'explica perquè els inversors temen que altres institucions es vegin forçades a anotar-se pèrdues per aconseguir capital i alguns bancs específics, com Signature Bank i First Republic Bank, han vist un fort impacte en borsa.