Els principals mercats borsaris d'Àsia han registrat fortes pèrdues aquesta matinada, de fins i tot 3% a la Borsa de Tòquio. Però també d'entorn de l'1,5% al parquet de Xangai (Xina) i en el de Hong Kong. Les caigudes es produeixen com a reacció dels mercats borsaris a la bateria d'aranzels anunciats pel president nord-americà.

Donald Trump va anunciar aquest dimecres, en la qual cosa ha batejat com el 'Dia de l'Alliberament', uns aranzels del 20% per a tots els productes procedents de la Unió Europea des del 9 d'abril, la meitat del que acusa Brussel·les de gravar les mercaderies nord-americanes. Sobre la Xina recauran uns aranzels del 34% en resposta a unes polítiques que encareixen els productes nord-americans en un 67%.

D'altra banda, el Japó se'l penalitzarà amb un 25%; a Corea del Sud, amb un 25%; a Taiwan, amb un 32%; a l'Índia, amb un 26%; a Suïssa, amb un 31%. Entre les economies menys afectades hi ha el Regne Unit, Austràlia, Nova Zelanda, el Brasil o, fins i tot, l'Argentina del llibertari Javier Milei, amb uns aranzels del 10%. Aquestes tarifes entraran en vigor el 5 d'abril.

En general, les nacions llatinoamericanes han estat castigades amb un 10%, amb l'excepció de la Nicaragua de Daniel Ortega, amb un 18%. El Canadà i Mèxic no figuren aquesta jornada entre els països perjudicats.

Així, el principal índex de la Borsa de Tòquio, el Nikkei, va caure un 2,95%. Després d'enfonsar-se un 4% a l'obertura, el Nikkei va moderar les seves pèrdues fins a mitja sessió, amb el sector del motor entre els més castigats, després que avui entressin en vigor també els altres nous aranzels del 25% sobre les importacions nord-americanes d'automòbils anunciades per Trump.

Toyota, fabricant de vehicles líder a nivell mundial per volum de vendes i valor de més capitalització a Tòquio, queia un 5,19% en el descans, i les altres dues grans empreses nipones dedicades a l'automoció, Honda i Nissan, perdien un 2,38% i 3,59%, respectivament.

A Corea del Sud, on els nous "aranzels recíprocs" nord-americans assoliran el 26%, la Borsa de Seül va retrocedir 1% a la mitja sessió. Van destacar les caigudes del gegant tecnològic Samsung Electronics (2,72 %) i del fabricant número u de cotxes nacional, Hyundai Motor (1,50 %).

Per la seva part, el principal índex de la Borsa de Hong Kong, l'Hang Seng, cedia un 1,58% al descans de la mitja sessió. El selectiu va perdre 366,62 punts fins als 22.835,91, mentre que l'índex que mesura el comportament de les companyies de la Xina continental que cotitzen al parquet hongkonguès, l'Hang Seng China Enterprises, va baixar un 1,44 %.

Entre els descensos destaquen els del fabricant de roba esportiva Shenzhou International (-13,82%), el d'electrònica Techtronic Industries (-10,82%), l'automobilística BYD (-8,48%), el grup Lenovo (-7,5%) o el conglomerat Alibaba (-5,15%).

D'altra banda, l'índex de referència de la Borsa de Xangai (Xina) cedia fins a la mitja sessió un 0,51%, mentre que el parquet de Shenzhen perdia un 1,46%. Els parquets del Sud-Est Asiàtic van obrir i es mantenen en vermell amb el Vietnam registrant les pitjors caigudes. L'índex VN del parquet d'Ho Chi Minh (l'antiga Saigon) perdia a mitjan sessió gairebé un 6%.

A l'Índia, l'índex de referència BSE Sensex (un indicador clau que representa el rendiment de les 30 majors i més actives empreses que cotitzen a la Borsa de Bombai) es va desplomar a començaments de negociació 539 punts fins a assolir els 76.077, mentre que l'índex NSE Nifty (un altre índex borsari principal de l'Índia que reflecteix el rendiment de les 50 empreses més grans i líquides que cotitzen a la Borsa Nacional de Valors de l'Índia) va perdre 138 punts, caient fins als 23.193.