CaixaBank, Kutxabank, Cajasur Banco, Abanca, Unicaja Banc, Ibercaja Banco, Caixa Ontinyent i Colonya Pollença, totes les entitats adherides a CECA han confirmat a la patronal de les excaixes d'estalvi la seva adhesió voluntària als Codis de Bones Pràctiques aprovats pel Govern el passat 22 de novembre per ajudar als ciutadans amb hipotecats a tipus variable a fer front al pagament de les seves quotes després de la pujada de l'Euríbor, que ha pujat fins al 3% aquest mes de desembre des del -0,5% on se situava al gener. El que ha provocat que les quotes mensuals pugin fins a 300 euros.

CaixaBank va ser el primer en comunicar la seva adhesió al pla d'ajuts impulsat per Nadia Calviño, que va ser negociat entre les patronals AEB, CECA i UNACC i Economia durant diverses setmanes. El banc que presideix José Igancio Goirigolzarri, que compta amb un 16% del capital en mans de l'Estat, li va donar suport tot just dos dies després de la seva aprovació. El banc català el van seguir després altres entitats de CECA com Unicaja Banco, Ibercaja o Kutxabank, que han anat comunicant la seva decisió de manera aïllada durant els últims dies.

El Govern va donar un mes a la banca per confirmar si seran dins del pla, l'adhesió és voluntària i les mesures començaran a aplicar des de l'1 de gener de 2023. Aquest dimarts, la patronal que els representa (CECA) confirma que ja s'han sumat totes les seves entitats, i destaca a més que la quota agregada d'aquests bancs al mercat en préstecs hipotecaris assoleix el 46%. També recorda que el març de 2012, les entitats del sector CECA es van adherir al Codi de Bones Pràctiques per a la reestructuració viable dels deutes amb garantia hipotecària sobre l'habitatge habitual. Un Codi que precisament es va aprovar en una conjuntura econòmica especialment difícil per als segments de població més vulnerables, com passa ara.

L'esmentat Codi segueix vigent en el dia d'avui, però a més el Govern – a través del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital- el Banc d'Espanya i el sector financer, han dissenyat noves mesures de suport per als clients que es trobin amb dificultats per fer front a les quotes dels seus préstecs hipotecaris, com a conseqüència de la recent pujada dels tipus d'interès i el nou context econòmic, marcat per una alta inflació i un PIB estancat.

Després de setmanes de negociació, el Consell de Ministres aprovava el passat 22 d'una nova bateria de mesures que contempla, en primer lloc, una reforma del Codi que ja era vigent des de 2012, destinat a les famílies més vulnerables a les actuals circumstàncies econòmiques; i en segon terme l'aprovació d'un nou Codi addicional destinat a col·lectius específics de rendes mitjanes que estiguin especialment impactats per la pujada dels tipus d'interès.

En l'últim Consell de CECA, informa la patronal en un comunicat, totes les entitats associades (CaixaBank, Kutxabank i Cajasur Banco, Abanca, Unicaja Banc, Ibercaja Banco, Caixa Ontinyent i Colonya Pollença) han confirmat la seva adhesió tant a l'ampliació del Codi de Bones Pràctiques vigent com al nou Codi, que tindrà un règim transitori amb una durada de dos anys.

Santander, BBVA, Sabadell... també se sumen

Les entitats que estan representades per l'Associació Espanyola de Banca (AEB) també s'han afegit a aquestes mesures. Algunes ho han anat comunicant de manera individual, com BBVA, Sabadell, Santander o ING. D'altres ho han aprovat en els seus consells d'administració, però no l'han informat de manera pública, com Bankinter. Tots els bancs que s'han adherit començaran a oferir aquests ajuts en menys de dues setmanes, ja que entren en vigor al gener, moment a partir del qual, les entitats estaran obligades a promocionar-les, tal com s'indica el Reial Decret llei 19/2022 que va tirar endavant la vicepresidenta i ministra d'Economia, Nadia Calviño.

En aquest s'explica que les entitats hauran de fer publicitat del Codi de Bones Pràctiques i donar la màxima difusió del seu contingut, informant adequadament a tots els clients titulars de préstecs hipotecaris sobre la possibilitat d'acollir-se a ell, mitjançant una comunicació individualitzada i específica. La vicepresidenta del Govern i ministra d'Economia, ja ha avançat que amb aquestes mesures, que van destinades a persones vulnerables de classe mitjana i baixa que estiguin tenint dificultat per parar la hipoteca, es podran beneficiar un milió de famílies a tot estirar.

En concret, 700.000 famílies amb rendes inferiors a 29.400 euros que hagin de fer front a una quota hipotecària superior al 30% de la seva renda i que hagin experimentat un increment d'aquesta càrrega hipotecària d'almenys el 20%. I també a unes altres 300.000 famílies, els ingressos de les quals siguin de menys de 25.200 euros a l'any i tinguin un increment de l'esforç del 50%, amb habitatges de fins a 300.000 euros.

També es posaran en circulació mesures addicionals dirigides a reduir tots els costos de conversió de les hipoteques de tipus variable a tipus fix i a eliminar les comissions per amortització anticipada i per conversió durant 2023.