Cautela. Aquesta és el sentiment que impera sobre el Bitcoin dos dies després des que el president de la Reserva Federal dels Estats Units, Jerome Powell, comparegués primer en el Senat del país americà i, posteriorment, durant la jornada d'ahir, a la Cambra de Representants dels EUA. Ambdós discursos van deixar entreveure que l'actitud de la Fed davant de la inflació continua sent aguerrida. Entenen que la situació del mercat laboral és propícia perquè el banc central nord-americà continuï endurint la política monetària. Powell va insistir que estaven preparats per pujar el ritme de les alces de tipus si fos necessari, un missatge que va calar de ple al mercat.
Bé és cert que la primera compareixença va deixar un discurs més negativista. Jerome Powell va afirmar que la inflació als Estats Units, malgrat donar signes de descensos, continua sent molt per sobre del que la Fed desitja. A més d'això, parlo de les dificultats del mercat immobiliari al país americà, i va mantenir que l'ombra de la recessió econòmica encara no se n'ha anat. En definitiva, un missatge hawkish amb què gran part dels inversors va entendre que la pròxima variació monetària seria, de mínim, 50 punts bàsics més.
Malgrat això, Jerome Powell, en la seva ponència durant la jornada d'ahir a la Cambra de Representants, va deixar clar que encara no ha pres cap decisió sobre les taxes d'interès. "Tenim algunes dades potencialment importants per analitzar. Una vegada més, no hem pres cap decisió sobre la reunió de març i no ho farem fins que vegem dades addicionals", va explicar el màxim mandatari de la Reserva Federal. Aquest discurs, malgrat mantenir aquesta dosi de fermesa davant de la inflació, va calar d'una altra forma als mercats de renda variable i, per descomptat, sobre el Bitcoin i la resta de les criptomonedes.
El Bitcoin cedeix lleugerament després dels discursos de Powell
En ON ECONOMIA informem que la criptomoneda més valuosa del mercat va superar amb escreix les primeres pujades de tipus de l'any, un fet que va trencar la tendència vista a l'anterior exercici. Sembla que el mercat de les criptos ha recobrat l'optimisme en els primers mesos de 2023, una cosa que es veu en la revalorització experimentada tant pel Bitcoin com per l'Ethereum. En el cas de la criptomoneda regna, aquesta creix més d'un 35% des de començament d'any, asseient-se entre els 20.900 i els 21.100 euros.
Malgrat que els discursos de Powell van deixar constància de les intencions de la Fed i del que està per venir, el mercat no ha reaccionat tan negativament com es podria esperar amb un missatge com l'entonat pel president. Bé és cert que en la jornada del passat 7 de març, el BTC va començar a mostrar alts i baixos motivats pel dit per Jerome Powell. Això també va afectar els mercats de valors clàssics, i, al seu torn, va aixecar la cotització del dòlar davant les seves parts, un fet que no tendeix a tenir un efecte positiu sobre el Bitcoin.
Malgrat això, entre el primer discurs del president de la Reserva Federal i el segon, entonat ahir a les 16:00 hores, el Bitcoin amb prou feines va decréixer un 0,49%. Es tracta d'una caiguda mínima, i més tenint en compte que aquests actius tendeixen a reflectir vaivens bruscos en lapses curts. Sembla que, novament, el BTC, malgrat cedir lleugerament, manté el tipus. En la mateixa línia s'ha mogut amb el segon discurs del màxim mandatari de la Fed. En les últimes hores, el Bitcoin ha cedit un 0,44%.
Menys temor davant del discurs de Lagarde
De moment, la criptomoneda registra un descens una mica superior al 0,60%. Fins i tot això, la cripto creada per Satoshi Nakamoto es manipula entre els 20.950 euros i els 21.100 euros, un 10% per sota del màxim anual segellament el passat 20 de febrer. El Bitcoin manté els 20.000 euros, barrera psicològica per als inversors. Ara com ara, el criptoactivo ha tornat a mostrar resistència davant de les hipotètiques variacions macroeconòmiques, una cosa que s'ha vist al llarg del que portem d'exercici.
Comptant que els bancs centrals portaran noves pujades de tipus d'interès en els dies vinents, caldrà veure quin és l'abast d'aquestes, sobretot de les que vagi a fer la Reserva Federal dels Estats Units. El mercat ara espera la compareixença de Christine Lagarde, màxima mandatària del Banc Central Europeu, que parlarà divendres vinent sobre la política monetària del Vell Continent. Malgrat això, si escau, el mercat descompta una pujada de taxes d'interès del 0,50%, per la qual cosa sembla menys probable que el missatge de la presidenta vagi a tenir un fort impacte sobre el Bitcoin. Passi el que passi, en el moment actual impera la cautela.