Els problemes continuen creixent al món de les criptomonedes. El que fins i tot fa escassos 12 mesos era un dels entorns més pròspers i rendibles per als inversors, s'ha convertit en l'infern de moltes persones que, per motius aliens o intrínsecs del sector, han perdut els seus diners. A pocs dies per finalitzar l'any, l'única certesa que hi ha en l'entorn criptogràfic és que els actius electrònics tancaran el pitjor exercici de la seva curta història.
Els bitcoins, ethereum, cardano... han viscut la pitjor cara de l'economia. Una de les conclusions que es pot extreure de la situació actual és que les criptos, lluny de la seva essència, mostren més gran susceptibilitat a les variacions econòmiques clàssiques, tals com una pujada de tipus d'interès. De fet, Alberto Fernández, professor del programa especialitzat en Blockchain i Innovació Digital de l'IEB, creu que "els factors econòmics externs, entre els quals es troba la pujada de tipus, han contribuït encara més a la caiguda" que els mateixos alts i baixos del sector.
FTX i LUNA, els desastres del sector
FTX hi ha posat cap per munt el mercat de les criptomonedes. Si la situació ja era complexa per a aquests actius, la fallida de l'empresa exliderada per Sam Bankman-Fried ha deixat al descobert la fragilitat financera d'algunes companyies del sector. Javier Castro-Acuña, Business Controller de Bitnovo, creu que "el sector cripto ha patit els problemes del món tradicional, les males pràctiques d'unes quantes empreses cripto que deixen encara més al descobert els problemes de la centralització."
L'enfonsament de l'empresa amb seu a les Bahames ha posat cap per avall al sector cripto. Diversos inversors han fugit del mercat per temor que els passi el mateix que als clients de FTX. La susceptibilitat ha crescut exponencialment. A cada notificació que donen les empreses cripto, les alarmes s'encenen al mercat. I és que, a més de la de FTX, el maig d'aquest any va tenir lloc la caiguda de LUNA, una de les criptomonedes més consolidades de l'entorn criptogràfic. El col·lapse d'aquest projecte va tombar a TerraUSD i a diverses plataformes que es recolzaven en l'esmentat actiu.
Alberto Fernández, professor en IEB, creu que aquests dos són els únics desastres a ressenyar al sector cript, el 2022. Suficients per veure una depreciació en el bitcoin del 62% des de començaments d'any, o una caiguda del 66% de l'ethereum. Les dues criptomonedes més valuoses del mercat han sucumbit tant als "desastres" del sector com a la pressió inflacionària, la qual ha provocat l'onada de pujades de tipus que estem vivint.
Hi ha alguna lectura positiva després de FTX?
Arran del daltabaix de FTX, Javier Castro-Acuña, Business Controller de Bitnovo, creu que "les retirades massives d'exchanges que s'han donat després de la fallida de la companyia, són positives". Per al directiu, l'enfonsament de FTX posa de manifest un problema que diversos inversors havien assenyalat. I és que, "si no tens claus privades dels teus actius, realment no els tens", tal com assenyala Javier. FTX ha deixat un forat de 8.000 milions de dòlars, segons diverses investigacions, i les inversions dels clients en els llimbs. Els consumidors no tenien custòdia sobre els seus actius, una cosa que, entre altres coses, ha provocat aquest afer.
Lluny de tot el negatiu que ha generat l'enfonsament de la criptoplataforma de Sam Bankman-Fried, es poden fer diverses lectures positives. I és que el bitcoin, l'ethereum... com la resta d'actius, han continuat funcionant de la mateixa forma. Si bé és cert que la valoració ha caigut en picat, la tecnologia continua sent potent. Javier Castro-Acuña, Business Controller de Bitnovo, creu que "la cadena blockchain sempre ha pesat més que la inversió, i en aquest sentit, les xarxes continuen creixent i millorant".
Quin és el futur de les criptomonedes?
És per això que els experts asseguren que el futur passarà per la tokenizació. "El 2023, és probable que les criptomonedes continuïn canviant el panorama financer", assegura Alberto Fernández, professor d'IEB. Malgrat que la realitat actual és negativa, el de les criptos, és un sector molt jove que segueix en constant canvi. Com de dèbils que són algunes plataformes o la falta de liquiditat que algunes criptoplataformas estan experimentant, són mostres que el treball humà potser no està sent el correcte. És cert que la volatilitat intrínseca de les criptos pot jugar males passades, però el bon funcionament d'una empresa no depèn de la valoració d'un actiu.
En aquest sentit, tant inversors, com experts, posen èmfasi en la necessitat d'una norma reguladora. Potser aquest pot ser l'escut que els clients de qualsevol empresa necessitin, i, sobretot, pot ser un motiu pel qual confiar en un sector que, ara com ara, compta amb bastants detractors i que està més en dubte que mai.
Cal veure si el 2023 serà millor any per als actius electrònics. Pujades de tipus, una regulació internacional, aparició de nous projectes, assentament dels ja presents... són alguns dels reptes a què el mercat de les criptos s'ha d'enfrontar. El que sí que sembla clar és que les criptomonedes, o almenys la seva tecnologia, han vingut per quedar-se.