Els guanys de les companyies més petites de la borsa espanyola, que es negocien en el segment BME Growth, dedicat específicament a les pimes, no estan renyits amb la seva mida. A falta de dos mesos perquè acabi l'any, 5 joies d'aquest mercat han aconseguit revaloritzacions superiors al 50%: Labiana (103%), Secuoya (90,3%), Cuatroochenta (70%), Proeduca (67,44%) i Arteche (57,4%). Cap d'aquestes companyies no pertany al grup del totxo, les famoses Socimis (Societats Cotitzades Anònimes d'Inversió Immobiliària), sinó que operen en diferents sectors econòmics en els quals s'obren camí amb èxit. En aquest mercat cotitzen ja 130 companyies amb una capitalització total superior als 10.000 milions d'euros.

Labiana, que lidera les pujades d'aquest mercat el 2024, es dedica a la venda i fabricació de productes veterinaris i compta amb 4 empreses operatives, 464 empleats, 6 plantes de fabricació (Sèrbia i Espanya) amb capacitat per absorbir el creixement esperat, un porfoli de medicaments propis de més de 50 productes que comercialitza a més de 150 països i més de 300 clients, tots grups farmacèutics líders nacionals i internacionals, entre els quals destaquen diverses multinacionals amb les quals existeix una relació de més de 15 anys d'antiguitat. El seu valor al mercat assoleix els 17,6 milions d'euros.

Secuoya Content Group -amb una revalorització del 90%- és la societat capçalera d'un grup de comunicació dedicat a la prestació de serveis audiovisuals, creació i producció de continguts i comunicació i màrqueting, que desenvolupa la seva activitat a través de 8 societats. Alguns dels clients de Secuoya són Antena 3, Telemadrid, IB3- Radiotelevisió de les Illes Balears, TVE, Telecinco, Cuatro, EITB- Euskal Irrati Telebista, Cuarzo TV, TG7-Televisió Municipal de Granada, Zebra Producciones, Globomedia, Boomerang TV, Movistar, Nokia o Chupa Chups entre d'altres. El seu valor borsari és de 127,5 milions d'euros.

Cuatroochenta, empresa de programari i tecnologia, ha aconseguit incrementar el seu preu al mercat en un 70% l'any, valorant-se actualment la companyia en 32 milions d'euros. La seva activitat de més creixement és la ciberseguretat amb grans expectatives de continuar evolucionant a bon ritme i dona serveis a grans i petites firmes en tot el relacionat amb les seves necessitats tecnològiques. Amb seu central al parc tecnològic i empresarial Espaitec de la Universitat Jaume I de Castelló (Espanya), Cuatroochenta compta amb seus operatives a Madrid, Barcelona, València, Lugo, Burgos, Bogotà, Panamà, Santo Domingo, San José i Raleigh/Durham per oferir servei a 24 països.

Proeduca ha tingut una excel·lent evolució borsària amb pujada del 67%. El grup està integrat per institucions especialitzades a l'educació online. Està format per la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR), UNIR Mèxic, CUNIMAD (centre adscrit a la Universitat d'Alcalá), Escola de Postgrau Neumann Business School i participa en els Estats Units a través de Marconi International University. Les oficines se situen a Espanya, Mèxic, Colòmbia, l'Equador, el Perú, Bolívia i els EUA, encara que el seu caràcter virtual li permet comptar amb alumnes a més de 90 països. El seu valor borsari és de 1.283 milions, la qual cosa fa candidata destacada per operar al mercat continu de la borsa espanyola.

Arteche també ha comptat amb el beneplàcit dels inversors i puja enguany un 57%, amb un valor total de 357 milions d'euros. El Grupo Arteche es dedica al sector elèctric, des de la generació fins a la distribució, especialitzant-se en la indústria d'equips, components i solucions elèctriques. El seu negoci està enfocat en permetre el transport i distribució de l'energia elèctrica des de qualsevol planta de generació fins a l'usuari final.

Punxada de renovables

Dins d'aquest segment de petits valors, les firmes lligades a l'energia renovable i la seva comercialització lideren els descensos de les accions del BME Growth. Destaquen Solarprofit (-75%), Holaluz (-68%), Energy Solar (-34%), juntament amb EiDF (-32%) i Umbrella (-26%). L'excepció a aquesta mala evolució del sector ha estat Greening Group, amb un valor borsari de 190 milions d'euros després de pujar un 30% a l'exercici.

Al llarg de l'any, les incorporacions al mercat BME Group també ha estat molt variada. La Socimi de caràcter social tuTecho, el fabricant de cascos per a motocicletes NZI Helmets, la firma d'enginyeria i consultoria de les Tecnologies de la Informació (TU), Optare Solutions i l'últim en incorporar-se ha estat el fabricant d'automòbils EV Motors que en els seus primers dies en borsa ha aconseguit una revalorització del 20%.

Competidors

El cas de BME Growth no és únic a Europa. Mercats similars han florit en altres països, adaptant-se a les necessitats de les empreses més petites. Dos exemples clau són AIM (Alternative Investment Market) al Regne Unit i Euronext Growth, que opera a diversos països europeus.

El cas de BME Growth no és únic a Europa. Mercats similars han florit en altres països, adaptant-se a les necessitats de les empreses més petites. Dos exemples clau són AIM (Alternative Investment Market) al Regne Unit i Euronext Growth, que opera a diversos països europeus. L'AIM (Alternative Investment Market) del Regne Unit, llançat el 1995, és el mercat alternatiu més gran i reconegut d'Europa. Està dissenyat per a petites i mitjanes empreses en creixement i s'ha convertit en un referent per la seva flexibilitat regulatòria. Actualment, allotja més de 800 empreses de sectors diversos, amb una capitalització combinada que supera els 120.000 milions d'euros.

L'Euronext Growth es va crear el 2005 i opera a diversos països europeus, incloent França, Bèlgica, Itàlia, Portugal, i Noruega. Aquest mercat ha guanyat un important pes, amb més de 260 empreses cotitzant en 2023 i una capitalització conjunta de més de 20.000 milions d'euros.