Rodrigo Buenaventura, president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors, va deixar clara la seva opinió durant la jornada d'ahir sobre MiCA, la que serà la primera regulació de la indústria de les criptomonedes a nivell europeu. El màxim mandatari del regulador espanyol va comentar que aquest marc legal, el qual apunta que podria entrar en vigor a començaments de 2024, encara que hi ha qui el retarda fins a finals d'aquell mateix any, "no és un bàlsam 'arreglatodo'" i que "no eliminarà tots els riscos".
Precisament, l'objectiu que pretenien des de Brussel·les el 2018, quan es va començar a treballar en aquesta regulació, era aquest, dotar de seguretat als inversors i empreses de la indústria de les criptomonedes. La Comissió Europea entén que, davant d'un sector puixant i que, a més, en aquell moment estava experimentant un apogeu abrupte, havia de ser regulat. Els experts asseguren que la indústria cripto guanyarà més presència en les finances del futur. De fet, alguns actors de l'entorn econòmic nacional han remarcat la importància de la tecnologia que és darrere d'aquests actius.
El propi Bonaventura va assegurar el juliol passat que veia un "potencial disruptor molt interessant" en aquesta tecnologia. El mandatari va remarcar la importància d'eliminar els mitjancers i els membres compensadors en les transaccions del futur. Malgrat això, el president de la CNMV també va posar èmfasi en els riscos del mercat de les criptomonedes i va remarcar el seu "escepticisme" sobre la inversió en aquests actius.
MiCA, el primer pas cap a un sector més segur
Ara, havent passat alguna cosa més de sis mesos, Bonaventura ha tornat a parlar de l'entorn de les criptomonedes, però en aquesta ocasió referint-se a la regulació europea, la qual per a molts és un dels passos més grans cap a seguretat, la confiança i la credibilitat al sector. Els principals agents del mercat passen que l'entrada d'un marc regulador eficient i ampli és més que necessari. ON ECONOMIA va informar sobre la necessitat d'instaurar un marc legal que protegeixi els inversors de manera correcta.
MiCA és el primer pas, i l'únic, que s'ha donat en matèria reguladora en l'àmbit continental. Malgrat que es porta treballant en aquesta regulació prop de cinc anys, Bonaventura creu que regula "dos o tres esglaons per sota del que es requereix als instruments regulats". A més, el president de l'organisme regulador del mercat nacional va afegir que MiCA és una "versió en miniatura" de la normativa del mercat de capitals, MIFID.
Serà MiCA eficient?
La CNMV no acaba de veure tota la seguretat que hauria de donar en la regulació que planteja la Comissió Europea. L'organisme continua veient dèficits en MiCA. Per exemple, que aquesta no inclou un fons de garantia d'inversions, i per això, encara que aquests actius estaran regulats, "no seran a un nivell semblant de protecció" al d'altres actius.
Per a Javier Castro-Acuña, business controller de Bitnovo, "que es reguli el mercat de les criptomonedes és una bona notícia. Que ens dotin d'un marc de seguretat perquè les empreses regulades competeixin en igualtat de condicions i per donar seguretat als inversors, que vegin que no estan operant en xiringuitos" és una cosa positiva. Malgrat això, l'executiu creu que "MiCA s'ha deixat molts aspectes fora i el més probable és que la regulació segueixi darrere de la tecnologia".
Un dels més comentats, alhora que, discutits, és que MiCA no ha comptat amb els NFT, que, com les criptomonedes, són vehicles d'inversió basats en la tecnologia blockchain i amb un fort condimento d'especulació i volatilitat. Alhora, aquests productes tampoc no estan emparats per una regulació. José María Viñals Camallonga, professor de l'IEB, creu que "la Unió Europea elaborarà una legislació complementària o sotmetrà l'actual a canvis, en un curt termini de temps."
La velocitat del sector és més gran a la de la regulació
Una altra de les problemàtiques que han sorgit entorn de la regulació europea és si realment compleix les peticions actuals del sector. Parlem d'un marc regulador que hauria d'haver sortit fa temps. Davant dels recents esdeveniments donats al sector dels criptoactius, s'ha fet més evident la necessitat que la indústria de les criptos incorpori una norma legal.
El de les criptomonedes és un sector que ha evolucionat i crescut prematurament. A més d'això, amb la problemàtica sorgida després del desastre de FTX, la Comissió Europea es planteja fer nous canvis, els quals implicaran mesures més restrictives. El professor de l'IEB creu que hi pot haver variacions en la norma. "No seria estrany, prenent en consideració el constant canvi de la indústria, les mancances d'aquest reglament no tardarien a fer-se patents", explica Viñals.
I és que, una norma que porta plantejant-se des de 2018 i que, per una cosa o una altra, no ha vist la llum, s'ha d'adaptar a la situació actual, i més després de tot l'ocorregut durant l'anterior exercici. Ara com ara, sembla que aquesta norma dista del ritme que marca la indústria de les criptomonedes.
El professor de l'IEB explica que "també, MiCA s'ha vist subjecta a controvèrsia en una matèria tan rellevant com la privacitat. Tal com es troba configurada aquesta norma, les empreses de diners electròniques estarien obligades a crear una base de dades dels usuaris que utilitzin les seves plataformes, per la qual cosa la presumpta garantia de privacitat de les criptos es veuria amenaçada."
El sector necessita una regulació àmplia
Malgrat totes les 'mancances' que sembla que MiCA té, el professor, i els principals agents del mercat, veuen necessària la incorporació d'un marc legal que apropi a la indústria de les criptomonedes a la normalització. Doncs segons els experts, un sector tan puixant i en què hi ha tants diners pel mig no pot mancar d'una regulació.
Rodrigo Buenaventura, president de la CNMV, ja ha mostrat la seva desconfiança davant d'alguns punts de la regulació europea sobre criptomonedes. El màxim mandatari del regulador espanyol va advertir que "quan MiCA sigui d'aplicació, caldrà deixar d'advertir els inversors que són actius no regulats, però caldrà continuar advertint que són menys segurs que un fons, una acció o un bo, de manera que no hi hagi malentesos ni hi hagi demagògia quan hi hagi episodis de pèrdua total de la inversió."
Tot apunta que l'entrada de MiCA, malgrat ser un dels fets més transcendentals de la indústria criptogràfica, portarà cua i caldrà veure si aquesta és prou àmplia i empara tant les empreses com els inversors.