La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha aprovat aquest dijous una nova circular que estableix els estats reservats que hauran de presentar les entitats que ofereixin serveis de criptoactius. El supervisor borsari ha emmarcat que la nova norma defineix la informació perquè aquestes entitats reportin les dades clau de la seva activitat, a l'empara del Reglament relatiu als mercats de criptoactius (MiCA, per les seves sigles en anglès), que va entrar en vigor a Espanya el passat 30 de desembre de 2024.

La nova norma, que ha estat publicada aquest dijous al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), modifica unes altres quatre circulars i afecta els nous proveïdors de serveis de criptoactius (PSC), les empreses de serveis d'inversió (ESI), entitats de crèdit (EC), societats gestores que prestin els esmentats serveis (gestores d'institucions d'inversió col·lectiva o gestores d'entitats d'inversió de tipus tancat). D'aquesta manera, la nova circular inclou les obligacions potencials per permetre a les entitats estar preparades per atendre els requisits que en el seu cas rebin de la CNMV; a més, s'equipara en gran manera el report les empreses d'assessorament financer nacionals (EAFN) al de la resta de les ESI i es millora la informació del conjunt de les entitats.

Comptes auditats

Referent als àmbits comptables i de protecció d'actius de clients, els PSC hauran de remetre els seus comptes anuals auditats i l'informe de protecció d'actius dels clients (IPAC) quan se'ls requereixi. Lligat a això, la circular estableix un nou estat de prevenció del blanqueig de capitals i finançament del terrorisme (tret de per a les EAFN) i modifica el sistema d'informació sobre el càlcul d'aportacions al Fons general de garantia d'inversions (Fogain).

En suma, segons ha indicat la CNMV, la nova norma homogeneiza en conseqüència els estats reservats que les diferents entitats han d'enviar a la CNMV, amb el seu contingut i periodicitat. En aquest sentit, s'han modificat al seu torn els estats reservats sobre normes de conducta per poder realitzar una adequada supervisió, en tant que es defineix el model d'estat reservat dels PSC -amb les dades clau de la seva activitat- que la CNMV podrà requerir, es millora la informació i se simplifica, passant la periodicitat dels informes de trimestrals a semestrals.

La nova norma entrarà en vigor al cap de 20 dies de la seva publicació en el BOE, si bé s'inclouen terminis diferents per a les diferents modificacions. Seguint amb l'apartat legal, les circulars modificades per aquesta nova són la Circular 1/2021; Circular 1/2010; Circular 5/2009 i Circular 1/2018, en tant que es deroga la Circular 1/2011.

La CNMV ha reforçat amb dos canvis la normativa sobre advertències a l'inversor: d'una banda, s'inclou els "dipòsits estructurats" entre els productes en els quals les entitats han d'advertir si existeix una "diferència significativa respecte a l'estimació del valor actual i el preu o import efectiu" a què el client detallista vagi a operar.

D'altra banda, s'aclareix que aquesta obligació aplica també l'operativa sobre renda fixa, amb independència de si el comercialitzador dona contrapartida directa o no als clients.